Strömmande film

Sajterna med gratis film som Hollywood vill stoppa!

Filmbranschens intresseorganisation MPA, den internationella avdelningen inom amerikanska MPAA, håller enligt läckta dokument på att bygga ett åtal mot TeliaSonera för att tvinga Internetoperatören att blockera fem sajter som strömmar piratfilmer. Ett par av tjänsterna är väldigt populära i Sverige och har mängder av besökare – vilket säkert beror på ett maskhål i lagen som gör det lagligt att använda dem.

Att ladda ner piratfilmer är inte alltid helt enkelt för gemene man. Filmer släpps i olika former – från Bluray-rippar till Cam-varianter inspelade med videokamera på bio och så kallade screeners med stora informationsblaffor från filmbolaget – och dessutom är de i olika filformat som inte alltid fungerar i ditt filmvisningsprogram. Och vill du ha fungerande undertexter till det, så är det något även den mest luttrade piraten kan bli gråhårig över.

Pirater har därför börjat skapa sajter som strömmar filmer och TV-serier gratis. Eftersom man använder i princip samma metod som YouTube är det här inte olagligt att titta på för besökare, utan rättighetsintrånget sker av publicisten. Om det hade varit olagligt för användare, hade musikindustrin kunnat väcka åtal mot dig för att du tittat på en YouTube-film där filmskaparen lagt in en låt hen inte har rättigheterna till.

Filmindustrin är av naturliga skäl inte speciellt glada över det här. I ett dokument som läckt på Wikileaks framgår det att MPA tillsammans med svenska film- och TV-bolag arbetar på en stämning av TeliaSonera i hopp om att det ska få domstolen att tvinga operatören till att blockera sajterna. Det här är enklare än att försöka ge sig på själva sajterna, då dessa bara kommer flytta till nya servrar.

Swefilmer, gratis film

För någon som är van vid Netflix eller Viaplay är de här gratissajterna inte speciellt roliga. De är smockfulla av reklam och popup-fönster, och de annonsnätverk tjänsterna använder sig av lär inte vara speciellt nogräknade vad gäller annonsörer så det finns alltid en potentiell risk för farlig kod. Men å andra sidan – de är gratis att använda, och det är lätt att bara surfa in på dem, klicka upp en film och börja titta.

Fem sajter finns i listan över de som ska blockeras, och det är följande:

1. Swefilmer

Swefilmer är störst i Sverige, med tusentals filmer och avsnitt från TV-serier. Materialet har fått svenska undertexter, och det är något som säkert stärkt tjänstens framgångar. Du kan bli medlem gratis för extra funktioner men du kan ändå titta på filmerna utan att registrera dig. Materialet är indelat i olika kategorier. Swefilmer har sinnessjukt mycket missvisande reklam och popup-fönster.

2. Dreamfilm

Dreamfilm tvingades för ett tag sedan att lägga ner, men den dök snabbt upp på en ny domän. Nu fokuserar Dreamfilm på svensktextade filmer i hög upplösning. Här hittar du material i såväl 720p som 1080p. Sajten är precis som de flesta andra i den här genren nedlusad av reklam. Det du bör undvika är reklamen med texten “Ladda ner” respektive “Se nu”. Dessa är designade precis som om de tillhör Dreamfilm, men det är reklamlänkar. Klicka istället på filmernas omslag.

3. Sweflix

Sweflix har filmer och TV-serier med både svensk och engelsk text. Även om det finns gott om reklam och popup-fönster även här, är tjänsten ändå renare än Swefilmer och Dreamfilm. När du klickar upp ett omslag får du reda på om filmen har svensk text, vilken upplösning den är i och hur bra kvalitet servern som den strömmas från har. Sedan kan du spela upp den i ett annonsfritt fönster.

4. Viooz

Viooz är en mindre tjänst jämfört med de andra. Och den använder så mycket popup-fönster för reklam, tillsammans med ikoner och länkar som ser ut att tillhöra sajten men som länkas till reklam, att det passerat gränsen för löjligt. Det är så mycket att det blir helt hopplöst att använda.

5. Primeware

Primeware verkar idag bara länka till en annan tjänst.

Taggar: Swefilmer, Dreamfilm, Sweflix, Viooz, Primeware, MPA, MPAA, filmbranschen, filmbolag, Telia, TeliaSonera, gratis film (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *