Chrome OS

Google storsatsar på att få ut Google Chromebooks

Google Chromebook är ett intressant koncept, som flera datortillverkare har hakat på. Det är som regel billiga enkla bärbara datorer som kör Chrome OS – ett operativsystem som bootar rakt upp i webbläsaren Chrome. Du kör uteslutande webbapplikationer och lagrar dina filer främst i molnet. Nu satsar Google på att nå ut till ännu fler potentiella köpare.

Google skriver i en bloggpost att man ökat antalet butiker världen över, som säljer Google Chromebooks, med tre gånger så fler. Sammanlagt rör det sig om drygt 6600 butiker runt om i världen. Här i Sverige säljer bland annat Elgiganten ett par olika Chromebooks, och försäljningen har gått riktigt bra.

Men fråga är om Chromebook är ett bra köp? Visst, datorerna kostar inte speciellt mycket – du kan få en Chromebook för så lite som 2300 kronor – men frågan är om inte Chrome OS ligger lite före sin tid. Det finns nackdelar med att vara bunden till webbapplikationer. Utskrifter, funktioner som BankID och liknande, är inte helt klockrent och när det gäller vissa saker fungerar det helt enkelt inte på en Chromebook.

ChromebookChromebook riktar sig till dig som vill ha en billig bärbar dator för att surfa, skicka e-post, använda sociala medier och så vidare. De har med andra stora likheter med de minidatorer (netbooks) som översvämmade marknaden för några år sedan.

Minidatorerna gick dock ett dystert öde till mötes. Många som köpte datorerna insåg inte förrän det var försent att prestandan var rätt dålig. Vad förväntar man sig av en dator för 2000-3000 kronor, kan man tycka? Idag finns det tusentals minidatorer som står och samlar damm ute hos svenska konsumenter.

Chromebook löper en risk att drabbas av samma öde. Risken finns att användare inte riktigt förstår vad det innebär med Chrome OS jämfört med Windows eller OS X (eller varför inte en schysst distribution av Linux).

Med det sagt är intresset för Chromebooks stort. Elgiganten har via ett pressmeddelande berättat att Chromebooks står för 15 procent av datorförsäljningen hos elkedjan. Det är rätt imponerande på de få månader som det har gått att få tag på svenska Chromebooks.

Läs mer om att köpa en Chromebook hos TkJ.se

Hur ser du själv på Chromebooks – skulle du vara intresserad av att köpa en sådan, eller kanske har du redan gjort det? Eller förkastar du helt konceptet?

Taggar: Chromebook, Chrome OS, Chrome, Google, bärbar, laptop, billig dator, köpa dator (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Google storsatsar på att få ut Google Chromebooks

 1. Erik Näsström

  Jag lånade en Chromebook förra sommaren och blev kär så nu har jag köpt en Samsung 550.
  Skolan där jag jobbar kommer att ersätta PC-delen i 1-1 satsningen på Chromebooks till hösten och jag vet andra skolor som gör samma sak!

  För skolor är det helt perfekt, eller för barnen, äldre människor eller helt enkelt om man inser att man klarar sig med en webbläsare! :D

 2. Johan Nordberg

  Jag är lite sugen på att ha en till barnen. De gör inte så avancerade saker, spelar flash-baserade webbspel, svt play och skriver lite. Då känns en dator för 2500 kr rätt perfekt.

  BankId löser du lätt med mobilt bankid. Det var länge sedan jag använde den installerade klienten på någon dator.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *