Framtid

Glasögon visar undertexter i biografen

En av de största biografkedjorna i USA har nu inlett ett samarbete med Sony som ska möjliggöra användandet av särskilda glasögon som visar undertexter när man går på bio.

Merparten av de filmer som visas på svenska biografer nu för tiden är producerade i Hollywood. Dubbning av filmer förekommer knappast alls här förutom när det gäller animerade filmer. I till exempel Tyskland däremot, så använder man sig istället av dubbning av så gott som alla amerikanska filmer. Att gå på bio eller se på film på tv där är därför, för en svensk utrustad med enbart skolkunskaper i tyska, allt annat än en angenäm upplevelse. Att försöka genomlida en tyskdubbad version av  American Psycho var inte särskilt kul till exempel..

Med hjälp av särskilda glasögon som visar undertexter och hörlurar kopplade till dem, kan man dock få vilket språk man vill på biofilmen.

I de amerikanska biograferna planerar nu nämligen Regal Entertainment Group att samarbeta med Sony för att införa ett nytt hjälpverktyg för hörselskadade och för de som vill ha undertexter till filmerna man kollar på. Det handlar om ett par glasögon som automatiskt kan visa undertexter på sex olika språk för filmerna som rullar på bioduken. Glasögonen fungerar med både 2D- och 3D-filmer (om det är passiv 3D-teknik som används). Genom att använda glasögonen ihop med hörlurar kan även hörselskadade få förbättrat ljud till filmerna.

Regel Entertainment Group planerar att börja använda tekniken på vissa biografer redan nu och fram till 2013 ska bolagets samtliga dryga 500 biografer med totalt 4 700 biodukar ha fått tillgång till den.

Taggar: bio, hollywood, filmteknik, 3D-glasögon, undertexter, digitala hjälpmedel (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Glasögon visar undertexter i biografen

  1. Martin

     Låter som en användbar grej, Trevligt för dem som vill slippa text och för dem som vill ha texten på ett visst språk :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *