Teknikporr

GGS-Data lanserar en galet kraftfull bärbar PC för gamers

GGS-Data PortaNote P570WM är en bärbar PC för dig som vill ha maximal prestanda och kunna spela alla de senaste datorspelen utan problem, eller köra andra riktigt tunga applikationer. De specifikationer som GGS-Data presenterar hade varit imponerande även om det gällt en stationär PC – men nu är det faktiskt är bärbar…

De allra flesta bärbara datorer som säljs hos till exempel elektronikkedjor klarar inte av att köra avancerade spel. Skälet är att prestandan är för dålig. Spel med tung grafik kräver ett riktigt bra grafikkort, och det är något som saknas i de flesta normala bärbara datorer. Dels kostar det mycket, och dels är det inte helt lätt eftersom rejäla grafikkort tar stor plats och kräver omfattande kylning.

Men om du är villig att betala för dig, och om du kan leva med faktumet att den bärbara datorn snarare bör gå under beteckningen släpbar, finns det alternativ. Göteborgsföretaget GGS-Data har lanserat en ny modell i sin serie PortaNote med det fullständiga namnet GGS-Data PortaNote P570WM. Maskinens specifikationer är minst sagt imponerande.

GGS-Data PortaNote P570WM

PortaNote P570WM är ett gediget bygge. Det är ingen dator som du sitter med i knät framför TV:n precis. LED-skärmen mäter 17,3 tum och har Full HD-upplösning (1920×1080). Själva chassit mäter ungefär 42x29x6 centimeter och kolossen väger in på 5,5 kilo med batteri. Som sagt – det är ingen liten dator. Det finns en förklaring till det.

Stort utbud av kraftfulla komponenter

Datorns storlek till trots har tillverkaren lyckats trycka in massor av hårdvara. Processorn är en Intel Core i7 Sandy Bridge-E som egentligen är avsedd för desktop-datorer, vilket i praktiken innebär att den ger bättre prestanda än en Mobile-processor, till priset av att den drar mer ström och alstrar mer värme. Processorn är av modellen Quad-Core (fyra kärnor) och tickar i 3,6 GHz.

För grafik finns ett nVidia GeForce GTX 680M med 4GB GDDR5-minne som använder sig av MXM-III. Datorn och grafikkortet har stöd för nVidias SLI-teknik, vilket betyder att du kan utrusta din PortaNote P570WM med två stycken parallell-kopplade GeForce GTX 680M-grafikkort för extra prestanda.

GGS-Data PortaNote P570WM

Chassit har plats för tre stycken hårddiskar, alternativt SSD-enheter, som kan RAID-konfigureras. Ett alternativ är att använda dig av en riktigt snabb SSD-enhet för själva operativsystemet och tyngre applikationer samt en vanlig hårddisk med gott om utrymme för lagring. Om du ofta arbetar med tunga filer, till exempel video eller digitalfoton, får du alltså plats med en till SSD för detta ändamål.

Internminnet är på 8 GB – två stycken Kingston HyperX DDR3 SODIMM 1600 MHz på vardera 4 GB. Det finns plats för fyra minneskretsar och du kan uppgradera till maximalt 32 GB (4×8 GB).

Portar och rejält ljud

Portarna är många. Du hittar två stycken USB 2.0, tre USB 3.0, DVI-I, DisplayPort, HDMI, S/PDIF-utgång, eSATA, Mini-Firewire, Ethernet samt ljudportar (mikrofon, högtalare/hörlurar samt ljudingång) som klarar 7.1-ljud. Vidare finns det ExpressCard och minneskortsläsare (stöd för nio olika typer, en del kräver adapter). WiFi och Bluetooth finns så klart.

När det gäller ljudet, som styrs av ett Sound Blaster X-Fi MB 2, har datorn inte mindre än fem inbyggda högtalare och en inbyggd Subwoofer på 3W.

Det finns naturligtvis ett batteri i datorn, och enligt specifikationerna ska det klara upp till 110 minuter arbetstid. Det gäller dock bara om du har ett enkelt grafikkort, och det beror på vad du använder datorn till.

Om du pressar den ordentligt tar alltså batteriet slut på två ögonblick. Men det är förväntat. Batterierna är inte bättre än så idag, och har man en dator med den här prestandan finns det ingen batteritid att räkna med. Strömadaptern är på 330W, något som ger ett hum om hur strömkrävande bygget är. Ska du köra SLI behöver du till och med en extra strömadapter.

GGS-Data PortaNote P570WM

Ubuntu istället för Windows

Avslutningsvis levereras datorn med Ubuntu 12.04 som operativsystem. Du kan få den med Windows, men då kostar det extra. Utgångspriset för datorn ligger på strax under 22000 kronor, men det beror också på hur du väljer att konfigurera den. Vill du ha SLI, 16 GB internminne och två stora SSD-enheter, lär prisläget förändras drastiskt.

Till sist vill jag säga att det här blev en ovanligt lång artikel om en dator som vi inte ens har testat. Men som du säkert redan förstått hamnar den här nyheten inom kategorin teknikporr… Det här är en dator som de flesta av oss inte har råd att köpa, fast det betyder inte att vi inte gillar att läsa om det, på samma sätt som biltidningar skriver om nya Ferraris trots att bara 0,0001% av läsarna har möjlighet att köpa en.

Läs också: Köpa dator – Komplett guide till att köpa ny dator

Läs mer i pressmeddelandet och hos GGC-Data.

Taggar: GGS-Data, PortaNote P570WM, GGS-Data PortaNote P570WM, PortaNote, bärbar PC, bärbar dator, speldator, laptop, Ubuntu, Linux (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *