Astronomifotografering

Nikon D810A, kameran för dig som vill fota rymden

Nikon presenterade idag sin första digitala systemkamera skapad för så kallad astronomifotografering Nikon D810A. Kameran är gjord för att du ska kunna ta bilder av rymden, med hjälp av en väldigt kraftfull sensor som klarar detaljerade bilder med hög kontrast och speciellt utmärkande färgåtergivning i 36,3 megapixlar.

Vill du kunna fotografera rymden fungerar det inte med vilken digitalkamera som helst. Nikons föregångare D810 har varit populär bland så kallade astronomifotografer, men den saknar den teknik som krävs för att till exempel fotografera nebulosor – ett motiv som kan bli riktigt coolt.

Fotografera snygga nebulosor

Vad Nikon gjort med D810A, jämfört med tidigare D810, är att man modifierat det optiska filtret för att släppa igenom ungefär fyra gånger så mycket rött ljus från H-alfa-våglängden – vilket är det ljus som nebulosor lyser med. Modifieringen förbättrar också resultatet av fotografier på stjärnhimlen.

Nebulosa

För att fotografera nebulosor behöver du en kamera som kan hantera det speciella ljus som nebulosor lyser i. Nikon D810A är anpassad för att kunna snappa upp sådant ljus effektivt.

Sensorn i Nikon D810A klarar som sagt av att ta digitalfoton i 36,3 megapixlar. Den har en hög ISO-känslighet, som ger dig inställningar mellan 200-12800 i ISO-värde. Du kan även utöka detta till motsvarande ISO 51200.

Kameran använder sig av 3D-brusreducering för renare foton. D810A innehåller bildbehandlingsprocessorn EXPEED 4 för bättre prestanda och minskad färgblödning.

D810A kan använda NIKKOR-objektiv, som har prisats av astronomifotografer. Med ett sådant objektiv kan du få ut det mesta av kameran.

Exponeringstider, batteritid och pris

När du fotograferar en svart natthimmel, kommer du att behöva använda lång exponeringstid. Riktigt lång. Det är något D810A har tagit fasta på. Förutom de vanliga inställningarna för Bulb och Time har man även lagt in ett manuellt läge för långa exponeringar på upp till 900 sekunder.

För att låta dig ta så många bilder som möjligt, med långa exponeringstider, kommer kameran med ett högkapacitetsbatteri som räcker till över 3800 stillbilder. Du kan även ansluta extern strömförsörjning om så behövs.

Nikon D810 för astronomifotografering

Nikon D810A är en nischad digital systemkamera avsedd för astronomifotografering. Den ligger naturligtvis utanför de flestas prisklass, men det är onekligen en kamera värd att drömma om…

Nikon D810A är en klart nischad digital systemkamera. Långt ifrån alla digitalfotografer sysslar med att fotografera rymden, men jag kunde inte låta bli att skriva om den eftersom jag vet hur grymt snygga motiv det finns ute i universum. Kameran börjar säljas den 28 maj och rekommenderat pris för enbart kamerahuset ligger på 38490 kronor.

De flesta av oss kan bara drömma om en Nikon D810A. Men vad är det för fel på att drömma?

Taggar: Nikon D810A, Nikon, digitalkamera, digitalfoto, rymden, astronomi, fotografering, SLR, systemkamera (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *