Hårdvara

Microsofts Shark Cove vs Raspberry Pi

Shark Cove är precis som Raspberry Pi ett pyttelitet moderkort som rymmer det mesta för att du ska kunna bygga en liten dator. Microsoft riktar dock in sig på en specifik målgrupp med Shark Cove – utvecklare av drivrutiner för enheter som kör Intel Atom-processorer.

Raspberry Pi rönte enorma framgångar när den lanserades. Gruppen bakom projektet hade gissat att man skulle sälja några tusen exemplar till hårdvarunördar som ville bygga egna datorer för specifika syften. Under det första dygnet efter att man öppnat sin webbshop, fick man in 100000 beställningar

Så många lär inte Microsoft sälja av sin nya Shark Cove. Först och främst riktar den sig som sagt mot utvecklare som vill ta fram drivrutiner för surfplattor och smartphones som bygger på Intel Atom-processorer, och som kör Windows eller Android.

Microsoft Shark Cove

För det andra som är kostnaden helt annorlunda. En Raspberry Pi kostar från cirka 230 kronor i Sverige. Shark Cove kommer dock att ligga på $299, vilket motsvarar drygt 2000 kronor.

Men å andra sidan har Shark Cove betydligt bättre prestanda och allmän hårdvara än Raspberry Pi. Kortet har en fyrkärnig Intel Atom-processor på 1,33 GHz, 1 GB internminne, 16 GB lagringsutrymme på kortet, HDMI, USB 2.0, stereoutgång och en del annat.

I likhet med den billigaste Raspberry Pi-modellen saknar Shark Cove nätverksanslutning som standard. För att koppla den till ditt nätverk via Ethernet eller WiFi behöver du en USB-adapter. En WiFi-adapter via USB är dock rätt lätt att få tag på.

Läs mer på hemsidan.

Taggar: Shark Cove, Microsoft, Raspberry Pi, minidator, drivrutiner, Intel Atom, Intel, moderkort (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *