Chromebooks

Billiga Chromebook-datorer lockar skolor

Googles koncept Chromebooks växer, både vad gäller utbudet av olika modeller och i försäljningssiffror, säger analysföretaget Gartner. Under 2014 räknar man med att Google kommer sälja 5,2 miljoner enheter, en ökning på 79 procent sedan 2013. Störst intresse finns inom utbildningssektorn där de billiga datorerna som bara kör webbapplikationer lockar. Men även andra branscher borde få upp ögonen för Chromebooks, säger Gartner.

Chromebooks är lågbudgetdatorer med enkel hårdvara, som kör operativsystemet Chrome OS – en variant av Linux som startar upp direkt i Googles webbläsare, och som är begränsat till att bara köra webbapplikationer.

Enligt analytiker på Gartner kommer det som sagt att säljas 5,2 miljoner Chromebooks under 2014. Det här, tror analytikerna, kommer att öka till 14,4 miljoner under år 2017.

Google Chromebook passar skolor

Inget för privatpersoner?

Chromebooks är en nischprodukt, som är lite före sin tid. Visst finns det gott om riktigt bra webbapplikationer, och mycket av det vi gör idag sker i webbläsaren, men tekniken lämnar ändå en del att önska innan en Chromebook kan ersätta en vanlig dator med Windows, OS X eller Linux.

Eftersom datorerna är så billiga är det säkert en hel del privatanvändare som köper dem just för prislappens skull. Du får ju en ny bärbar dator för cirka 3000 kronor:

Men det finns en risk att inköpet går samma väg till mötes som de så kallade minidatorerna gjorde för ett par år sedan. Datorn lever inte upp till förväntningarna och klarar inte saker som går med datorer som har traditionella operativsystem, så den hamnar i garderoben och samlar damm.

Chromebooks från Samsung och Acer

Chromebooks passar skolor

Å andra sidan innebär begränsningarna i Chrome OS fördelar, för de organisationer och företag som satsar på Chromebooks.

Förutom att inköpet av datorerna är billigare, får man bättre kontroll över vad användarna gör med dem. Det går inte att använda datorerna för att ladda ner filmer, musik och programvaror, som fyller lagringsutrymmet, ställer till med problem och eventuellt kan infektera systemet med skadlig kod.

I USA börjar allt fler skolor satsa på Chromebooks, mycket på grund av dessa skäl. Så gott som allt elever behöver sina datorer till kan man göra på webben. För att hjälpa lärare att flytta information till webben har Google nu öppnat Google Classroom (finns på svenska).

Google Classroom, webbtjänst för lärare

Enligt Gartners analytiker finns det även intresse för Chromebooks bland banker och andra ekonomiska institutioner, fastighetsbyråer och hotellreceptioner. Många arbetar idag enbart med webbapplikationer, och då finns det goda skäl att satsa på Chromebooks.

Du som studerar idag – skulle du vilja att skolan gav dig en Chromebook istället för en vanlig PC eller Mac?

Källa: Telegraph

Taggar: Chromebooks, Chrome, Chrome OS, Google, billig bärbar dator, laptop, bärbar dator, billiga datorer, dator (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Billiga Chromebook-datorer lockar skolor

  1. propertymarbella

    Skolornas ekonomi är oftast hårt ansträngda och kan skolan ge eleverna en bra dotor som fyller den funktionen som krävs för skolarbetet m.m. så är detta ett bra alternativ, vill eleverna ha en bättre dator får väl de själva eller deras föräldrar betal för den och inte skolorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *