Pinndatorer

Archos PC Stick, Windows 10 på ny pinndator

Archos ger sig in på marknaden för PC Sticks – i brist på annat kallat för pinndatorer på svenska. Archos PC Stick närmaste konkurrenter är Intel Compute Stick och Lenovo Ideacentre 300 Stick, men den kan även jämföras med Google Chromecast, även om det är olika system och användningsområden. Likheten är att de alla är datorer som ser ut som USB-minnen.

PC-pinnar eller pinndatorer (de svenska termerna låter inte kloka) är datorer med samma formgivning som ett större USB-minne, fast med HDMI-kontakt istället för USB.

Du kopplar datorn till en TV eller monitor, och kan sedan köra igång. Det främsta användningsområdet är som mediadatorer, som du ansluter till din TV för att strömma video, surfa eller på annat sätt använda din TV som datorskärm.

Archos PC Stick
image-6535

Archos PC Stick är en pytteliten dator med Intel-processor, som ryms i byxfickan.

Archos PC Stick har samma hårdvara som Intel Compute Stick och Lenovos Ideacentre 300 Stick; en Intel Bay Trail Atom-processor med fyra kärnor, 2 GB internminne samt 32 GB lagringsutrymme med plats för MicroSD-kort för ytterligare lagringsplats.

Vidare har datorn WiFi, Bluetooth 4.0, USB och MicroUSB samt RF. Du kan ansluta tangentbord och mus antingen via trådlås USB-sändare eller Bluetooth, alternativt kan du ladda ner och använda applikationer för din smartphone.

Det som gör Archos annorlunda än konkurrenterna är att datorn levereras med Windows 10, och att pinndatorn har fått ett lägre pris. Archos PC Stick kommer att kosta 99 dollar; motsvarande cirka 820 kronor.

Archos PC Stick
image-6536

Den lilla pinndator rymmer hyfsat bra prestanda, samt Windows 10, så att du kan använda den som en vanlig PC.

I och med att hårdvaran blir allt mindre, krymper så klart också datorerna. Archos modell är bara en i mängden av nya pyttesmå datorer. För ett litet tag sedan skrev vi om Quantas Compute Plug, en dator som får plats i strömadaptern du pluggar in i vägguttaget.

Läs också om Google Chromecast och Intel Compute Stick.

Taggar: Archos PC Stick, PC Stick, pinndator, Archos, Intel Compute Stick, Lenovo Ideacentre 300 Stick, PC-pinne, Chromecast (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *