Nätverk

Router från D-Link med stöd för nätverk via eluttag

D-Link lanserar en ny router vid namn Wireless N PowerLine Gigabit Router, som kan koppla ditt nätverk via såväl Ethernet som WiFi och PowerLine – det vill säga via hemmets eluttag. Det sistnämnda har blivit populärt, varför D-Link nu valt att släppa en router kompatibel med standarden.

PCOnline har tidigare skrivit om nätverk via eluttagen. Det fungerar genom att du ansluter en adapter till eluttaget, och via adaptern kopplar du sedan en nätverkskabel. Själva datatrafiken överförs via elnätet i hemmet genom att lägga sig på en annan frekvens än elektriciteten.

Vanligast är att man köper två så kallade PowerLine– eller Homeplug-adaptrar, där en kopplas jämte modemet eller routern, och en vid datorn eller mediaspelaren. Syftet med att använda elnätet istället för trådlöst nätverk är att hastigheten blir högre och överföringen stabilare, något som är viktigt när man exempelvis strömmar video eller spelar onlinespel.

D-Link Wireless N PowerLine Gigabit Router

Med D-Link Wireless N PowerLine Gigabit Router (DHP-1565) får du en router som har stöd för PowerLine. Du kan alltså koppla routern direkt till eluttaget för att skicka datatrafik över elnätet. Du behöver utöver routern en eller flera adaptrar att plugga in i eluttag på andra ställen. Från dessa adaptrar kopplar du alltså en vanlig nätverkskabel till din dator, nätverkshårddisk, mediaspelare eller vad som helst med nätverksanslutning.

DHP-1565 har stöd för WiFi 802.11b/g/n (upp till 300 Mbps) och PowerLine på 500 Mbps. Routern har även inbyggd switch med fyra Ethernet-portar av Gigabit-hastighet. Trafik kan krypteras med AES, WEP, WPA och WPA2. Det finns dubbla brandväggar (SPI och NAT), och routern har en USB-port för anslutning och utdelning av skrivare eller hårddisk.

D-Links router kommer i butik i januari 2012 och får ett riktpris på 1395 kronor. Läs mer om produkten på D-Links hemsida.

Taggar: D-Link, PowerLine, Homeplug, router, nätverk (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *