Copyswede

Avtal godkänt: Kassettbandskatt på 1 kr/GB

Copyswede och Elektronikbranschen har nu enats om ett nytt avtal gällande den så kallade kassettersättningen eller privatkopieringsersättning. I avtalet framgår att konsumenterna ska betala 1 kr per GB upp till ett maxtak på 320 kronor, och det gäller enheter för upp- och inspelning av ljud och video. Reglerna gäller från och med idag, 1 juni 2013.

Det nya avtalet beskrivs kort i ett pressmeddelande på Elektronikbranschens hemsida:

Ett nytt avtal gällande avgiftsnivåerna när det gäller ”MP3-spelare och liknande anordningar för uppspelning av ljud och rörlig bild med inbyggt minne”, ”Videoinspelare såsom DVD-inspelare, set-top boxar och TV-apparater med inbyggt minne” och ”Externa mediespelare med inbyggt minne som kopplas till TV eller ljudanläggning” har därmed trätt ikraft. [Källa: Elektronikbranschen]

Privatkopieringsersättning är en gammal kvarleva från tiden då folk kopierade musik, av sina kompisar, på kassettband. För att kompensera artister för den ekonomiska förlusten i det hypotetiska bortfallet av sålda exemplar, skapade man kassettersättningen och organisationen Copyswede.

Kassettbandsskatt

Dyrare hårddiskar ifrågasatt

Prislappen på varje tomt inspelningsbart kassettband fick ett påslag, och dessa pengar samlades ihop av Copyswede för att delas ut till artister som man bedömde förlorat pengar på grund av kompiskopieringen. Fördelningen av pengarna baseras på SIFO-undersökningar där man försöker ta reda på vad svenskarna kopierar.

I och med att folkhemmen började skaffa VHS breddades Copyswede till att även innefatta video. Och när vi sedan köpte datorer och använde dessa för att lyssna på musik och titta på TV och film, applicerades “kassettbandsskatten” på CD/DVD-skivor, hårddiskar, USB-minnen, MP3-spelare och i stort sett allt annat som kan användas för att lagra digital information.

Kritiken mot Copyswede från datoranvändare är av naturliga skäl svidande – inte minst sedan Spotify och liknande tjänster gjort succé. Är det verkligen rätt att våra hårddiskar ska kosta mer, på grund av att det går att använda dem för att lagra upphovsrättsskyddad musik och film på? Och nu när vi strömmar musik och film från Spotify och WiMP respektive Viaplay, Headweb, Voddler och så vidare, känns kassettbandsersättningen ännu mer passé.

Upp till 320 kr dyrare TV-boxar

Copyswedes avtal som Elektronikbranschen nu godkänt innefattar som sagt olika enheter med internt minne, som används för att spela upp ljud och video. Här ingår till exempel inspelningsbara TV-boxar och andra former av mediaspelare.

Avtalet innebär att Copyswede kräver 1 krona per gigabyte i dessa enheter, med ett pristak på 320 kronor. Prislappen för en inspelningsbar TV-box med hårddisk på 500 GB kommer således att innefatta en avgift på 320 kronor som går till Copyswede och sedan fördelas bland musik-, ljudbok-, TV- och filmskapare.

Nu innebär det här inte att alla boxar kommer att bli betydligt dyrare från och med igår. Eletronikbranschen har varit förutseende, och dessutom finns tidigare avtal gällande hårddiskar etc, så dagens priser innefattar redan kassettersättning.

Några större prisändringar är alltså inte att vänta, eftersom vi redan betalar för det. Men om “kassettbandsskatten” skulle slopas, hade många enheter blivit bra mycket billigare. 320 kronor är en rätt stor procentuell del av priset för en TV-box.

Taggar: Copyswede, Elektronikbranschen, kassettbandsersättning, priser, hårddiskar, kassettbandsskatt, privatkopieringsersättning, politik (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Avtal godkänt: Kassettbandskatt på 1 kr/GB

  1. skattebetalaren

    Hur går man tillväga för att ta del av dessa pengar om man är artist?
    Vad krävs?
    Hur räknar de ut, så att artister får “rätt” fördelad ersättning?
    Eller är det bara en smyg/bluffskatt ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *