Asus Eee PC X101, slimmad minidator för $199

Under 2008-2009 var minidatorerna, så kallade netbooks, väldigt hett. Alla datortillverkare tog fram egna minidatorer och de sålde som smör. Sedan dess har produktionen sjunkit men det kommer fortfarande intressanta modeller. Asus Eee PC X101 är en sådan.

Minidatorer har både för- och nackdelar. Fördelarna är att de kostar lite och är väldigt portabla. Nackdelen är att priset håller prestandan nere. Därför finns det två grupper av användare – de som inte gillar de prestandaklena minidatorerna och de som gillar dem för att de är så smidiga.

Den engelska termen netbook skvallrar om syftet med en minidatorer. Det är att använda webben och skicka e-post. Du köper inte en minidator för 3000 spänn för att arbeta i Photoshop eller spela spel. Vill du kunna göra det får du multiplicera prislappen med ett par gånger.

Asus Eee PC X101

Asus Eee PC X101 är en slimmad minidator med det attraktiva priset $199 – motsvarande cirka 1250 kronor. Datorn finns ännu inte i Sverige, men när och om den kommer lär priset bli högre än så. Gissningsvis hamnar den med lite tur dock under 2000 kronor.

X101 bygger på en Intel Atom N435/N455-processor, 1 GB internminne och en 8 GB SSD-enhet istället för hårddisk. Bildskärmen är en 10,1-tummare med upplösningen 1025 x 600 pixlar.

Som operativsystem har Asus valt att använda MeGoo. Tidigare har så gott som alla minidatorer använda Windows XP, men det vore rätt vansinnigt att förinstallera en ny dator med ett tio år gammalt utgånget operativsystem. Att köra Windows 7 hade krävt bättre prestanda. Dessutom hade det psykologiskt fått användare att tro att de kan köra alla Windowsprogram.

Asus Eee PC X101

Batteriet är ett 3-cells som ger dig cirka fyra timmars arbetstid. Det är en trist detalj, men ett bättre batteri hade höjt priset avsevärt.

Designen med Asus Eee PC X101 är snygg. Den är slimmad och påminner lite om MacBook Air. Datorn är under 18 mm tjock och väger drygt 900 gram. Storleken är 262 x 180 x 17,6 mm så den är lätt att plocka med.

Läs mer hos Asus.

Taggar: Asus Eee PC X101, Eee PC, Asus, minidator, netbook, bärbar (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *