Chromebox

Asus Chromebox – stationär PC med Google Chrome OS

Bärbara datorer med Googles operativsystem Chrome OS har vi sett i form av så kallade Chromebooks. Numera finns det även stationära datorer med Chrome OS, för dig som hellre vill ha en sådan. Chromebox kan vara ett alternativ för dig som är ute efter en media-PC att koppla till TVn, eller en liten snygg och tyst dator för skrivbordet.

Gemensamt har både de bärbara och stationära datorerna relativt låga priser och specifikationerna är inte så höga eftersom Chrome OS inte ska ställa så stora krav på hårdvara. Det finns idag ett par olika Chromebooks i Sverige.

Sedan tidigare finns Samsung Chromebox att köpa från Google, och nu har Asus bekräftat att även de kommer med en stationär Chromebox – inte helt olika Samsungs modell.

Asus Chromebox är en liten nätt stationär dator i kvadratisk formgivning, där sidorna mäter 12,4 cm. Höjden på chassit är 4,2 cm. Datorn tar sålunda inte mycket plats på skrivbordet, om det är där du vill ha den. I och med att datorn levereras med VESA-fäste kan du montera den på baksidan av en TV eller annan skärm.

Asus Chromebox

Den nya Chromebox från Asus kommer att säljas i ett par olika utföranden med varierande prestanda. Den enklaste modellen har en Intel Celeron-processor med två kärnor på 1,4 GHz.

Vill du ha bättre prestanda kan du få upp till Intel Core i7 på upp till 3,3 GHz. Dator har två stycken minnesplatser av typen DDR3 SO-DIMM. Du kan välja mellan 2 och 4 GB internminne.

I övrigt finns det en hel del som är samma i de olika modellerna. För lagring används en SSD på 16 GB, vilket kanske låter lite men tanken med Chrome OS är att du ska ha dina filer i molnet. Och som kund får du 100 GB lagringsplats hos Google Drive. Det här erbjudandet är dock begränst till två år, så efter det får du betala för att behålla lagringsutrymmet – det kostar dock bara 33 kronor i månaden.

Asus Chromebox har fyra stycken USB 3-portar, HDMI, Displayport, in- och utgångar för ljud, gigabit Ethernet samt trådlöst nätverk 802.11n och Bluetooth 4.0. Asus ska ha lyckats med kylning av datorn så pass att man inte har monterat några fläktar i den. Det betyder att den är knäpptyst.

Priset kommer hamna på motsvarande cirka 1500 kronor, och datorn lanseras förmodligen under mars månad.

Källor: Asus, SweClockers, Prisjakt Pryl

Taggar: Chromebox, Chromebook, Crome OS, Chrome, Google, Google Chrome OS, Asus Chromebox, Samsung Chromebox, stationär dator, köpa dator, hårdvara (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *