PC-marknaden

Allt färre köper PC-datorer, raset fortsätter

Det ser långt ifrån ljust ut på PC-marknaden, och trenden i sjunkande försäljningssiffror fortsätter. Många tillverkare väljer att skylla på Microsoft och deras annorlunda Windows 8. Men svaret är nog betydligt mer komplext än så. Så varför köper vi inte PC-datorer som förr?

Windows 8 vände upp och ner på mycket. Det nya gränssnittet har tagits emot med både beröm och hård kritik. Många vill att Windows 8 skulle se ut som Windows 7, och gillar inte alls det nya gränssnittet som är skapat med surfplattor i åtanke.

Gammal datorPersonligen är jag kluven. Jag kan se att det finns nackdelar, det märks när man börjar arbeta med en Windows 8-dator och hoppar mellan nya gränssnittet och det traditionella skrivbordet, men samtidigt tycker jag att det är friskt vågat att Microsoft gör något helt annat. Dessutom är det inte så konstigt att de vill förändra gränssnittet till att passa surfplattor eftersom vi köper fler surfplattor än PC-datorer idag.

Att vi idag köper så mycket surfplattor istället för PC-datorer är i sig själv naturligtvis ett stort skäl till varför försäljningen av PC-datorer sjunker. Ett annat problem som PC-tillverkarna slåss med, är att datorerna idag håller betydligt längre än tidigare. Förr blev man tvungen att köpa en ny dator i och med att Microsoft släppte ett nytt Windows – det vill säga var tredje-fjärde år. Idag ser det annorlunda ut.

Windows 7 krävde lika lite datorkraft som Windows XP – och det bevisade jag bland annat genom att installera Windows 7 Ultimate på en Asus Eee PC 901, det vill säga en klen liten netbook med Atom-processor och 1 GB internminne. Windows 8 har samma prestandakrav som Windows 7 men inofficiellt ligger kraven ännu lägre.

Vi behöver inte längre köpa en ny PC var tredje år. Istället håller datorer upp emot tio år, och istället för att köpa en ny PC skaffar vi en surfplatta eller en avancerad smartphone.

Ett annat skäl till varför vi förr uppgraderade våra PC oftare, var datorspel. Nya spel krävde mer prestanda och då köpte man en ny dator. Idag använder vi datorerna annorlunda. Visst finns det fortfarande en stor skapa gamers, men om vi tittar på gemene man så sysslar de inte längre med datorspel. De spelar på smartphones och surfplattor. Ett tydligt tecken på det, är att även stora spelutvecklare har börjat fokusera mer på att ta fram mobilspel för främst iOS och Android.

Hur gammal är din PC?

Källa: IDG

Taggar: PC-marknaden, PC, Windows, datorer, försäljning (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Allt färre köper PC-datorer, raset fortsätter

  1. Kevin H H

    Min laptop är väll 3 år eller något … Men det blir nog min sista laptop jag köper själv! Det e lite roligare med en stationär där du kan uppgradera om du vill ha ett spel din dator inte klarar det går ju inte med en laptop:)

  2. Anders Bäccman

    Tycker nog att de ofta hårdvarumässigt dör, även om prestandan skulle ha räckt flera år till. Laptops som för fläktdöden har nog många varit med om. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *