Nätverk

Supersnabbt 7 gigabit via WiFi nästa år

Ett ständigt problemet med trådlösa nätverk är att hastigheten inte alltid är så rolig. Det finns allt för många flaskhalsar och störande moment som gör att man aldrig kommer upp i de teoretiska hastigheterna. Under nästa år kommer dock WiFi-standarden att få en väldigt stor uppgradering som innebär hastigheter på upp till 7 gigabit per sekund.

Idag är den mest populära WiFi-standarden för routrar och nätverkskort i hemmen 802.11n, och de allra flesta någorlunda moderna routrar och datorer har stöd för det. Maxhastigheten ligger på mellab 0,3 och 0,45 gbps, men så snabbt går det som sagt aldrig i praktiken.

Den nya standarden kallas för 802.11ad och den ger hastigheter på upp runt 1 gbps. Det har redan börjat komma produkter i form av nätverkskort, routrar och liknande. Cisco lanserade till exempel en router i slutet av juni; EA6500, med en maxhastighet på 1,3 gbps i 5 GHz-bandet.

802.11ad, snabbt WiFi

Bild: Wireless Gigabit Alliance

Men även om 1 gbps är en rätt ordentligt med fart i WiFi, har företagen Marvell och Wilocity börjat samarbeta för att trimma 802.11ad ytterligare. Det här löser man genom att använda sig av 60 gigahertz-bandet, vilket för att man kan komma upp i teoretiska maxhastigheter på 7 gigabit per sekund. De 802.11ad-produkter som finns idag arbetar i 2,4- respektive 5 GHz-banden men då är maxhastigheten 3,2 gbps.

Marvell och Wilocity håller på att ta fram kretsar som kommer att ha stöd för alla de tre banden; 2,4 gigahertz, 5 gigahertz samt den nya 60 gigahertz. Dessa kretsar är tänkt att vara klara under nästa år men vi lär inte få se några produkter som använder dem förrän 2014.

Redan förra året kunde Wilocity berätta om ett samarbete med Qualcomm Atheros där man arbetar med att ta fram kretsar för bärbara datorer som bygger på tri-band-specifikationen. Dessa kretsar ska tydligen bli klara redan i år och kommer då att erbjuda trådlöst nätverk på upp till 5 gigabit.

Turbofart även i smartphones

Företagen arbetar även med en krets som går under namnet Sparrow, och som riktar sig mot mobila enheter, det vill säga smartphones och surfplattor. Den här 802.11ad-kretsen klarar upp till 2,5 gbps och har en strömförsörjning på 500 milliwatt.

Det finns en nackdel med att gå upp till 60 GHz, och det är att det är känsligare för avstånden mellan enheterna – det vill säga exempelvis avståndet mellan router och dator. Man tror sig kunna kompensera den här förlusten med faktumet att man använder färre kanaler än i 5 gigahertz-bandet. Hur bra det här kommer att fungera lär vi inte få se förrän det dyker upp färdiga produkter. Risken är naturligtvis att signalen i 60 GHz-banden är på tok för känslig.

Källor: IDG, The Verge, Ars Technica och Nordic Hardware

Taggar: WiFi, 802.11ad, Marvell, Wilocity, trådlöst nätverk, nätverk, Qualcomm Atheros, bredband (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *