5 tips för att säkra ditt trådlösa nätverk inför Ipred

Den hårt kritiserade Ipred-lagen träder i kraft idag. I och med Ipred kommer musik- och filmbolag kunna gå till domstol för att kräva information om vem som äger ett IP-nummer, för att skicka ut skadestånd.

Nätverksföretaget D-Link har därför gått ut med ett pressmeddelanden där man ger tips om hur man säkrar upp sitt trådlösa nätverk. Om du inte gör det, finns det stor risk att andra runt omkring kan använda det för att fildela, och om de gör det kan det dimpa ner dyra skadeståndskrav i brevlådan hos dig. Läs mer hos Aftonbladet, DN, SvD och IDG.

I bloggsfären pågår det emellertid en kampanj just nu, där man vill att alla öppnar sina trådlösa nätverk för att göra det svårare för dem som vill utnyttja Ipred. Denna kampanj går under namnet Ipredia.

Tipsen från D-Link:

1. Ändra standardlösenordet på routern
Det spelar ingen roll hur bra du har konfigurerat dina säkerhetsinställningar om grannen kan logga in på routern. Många routrar levereras med ett enkelt användarnamn och lösenord. Ändra lösenord direkt.

2. Aktivera routerns brandvägg
De flesta routrar har inbyggd brandvägg för filtrering av in- och utgående trafik och även om du har aktiverat Windows egen brandvägg ska du även utnyttja routerns inbyggda. Produktchef Fredrik Wells har stött på alltför många som blint förlitar sig enbart på operativsystemets brandvägg. I alla D-Links routrar är brandväggen aktiverad från start.

3. Slå på krypteringen
Det är väldigt viktigt att aktivera kryptering i ditt trådlösa nätverk, det finns olika lösningar med olika säkerhetsnivåer. Det enklaste alternativet heter WEP. WPA2 är det säkraste alternativet och stöds i alla D-Links trådlösa routrar. Det väsentliga är att du aktiverar krypteringen.

4. Göm routerns identitiet SSID

Det finns ingen anledning att skylta med ditt trådlösa nätverk för omvärlden, så inaktivera det så kallade ”ssid broadcast”. Det är onödigt att fresta utomstående att testa ditt nätverk. Det finns visserligen programvaror som kan hitta nätverket ändå, men risken blir inte lika stor att någon ska försöka ta sig in på ditt nätverk om det inte syns.

5. Använd Mac-filtrering för högsta säkerhet
Att använda Mac-filtreringen är ett effektivt sätt att hålla klåfingriga snålsurfare borta. Varje trådlös enhet har ett nätverkskort, som i sin tur har en unik ”identitet”. Genom att ange denna identitet för routern är du säker på att endast dina prylar får access till det trådlösa nätverket.

De här ändringarna bör man göra oavsett om man är rädd för Ipred eller inte – såvida du inte vill hoppa på Ipredia. Att ha ett säkert trådlöst nätverk hindrar grannar från att snylta på din bandbredd, och det skyddar dig också mot andra former av attacker.

Läs mer om att surfa anonymt.

[b]

dlink
image-565
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *