Windows

11 år sedan Windows XP lanserades

Idag för elva år sedan lanserades Windows XP av Microsoft. PCOnline kikar tillbaka på ett av Microsofts mest framgångsrika och seglivade operativsystem någonsin.

Sedan Windows XP lanserades så har systemet installerats på över 1 miljard datorer världen över och det skulle dröja sex år efter släppet av Windows XP innan Microsoft släppte en uppföljare till systemet i form av det i mångas ögon misslyckade Windows Vista.

Enligt statistik från W3Schools så hade Windows XP som mest 76 procent av användarna på webben. Trots de elva åren på nacken så är systemet fortfarande väldigt vanligt, så sent som i somras räknade W3Schools med att nästan en fjärdedel av alla datorer kör Windows XP.

Systemet, som består av över 45 miljoner rader kod, har släppts i ett flertal varianter. Kanske mest utmärkande av de olika versionerna är Windows XP 64-bit Edition, som var Microsofts första operativsystem designat för 64-bitarssystem.

Under åren så släpptes också ett antal olika servicepaket till operativsystemet, som förutom att fixa till buggar och säkerhetshål (inte sällan i Internet Explorer) även försåg det med nya funktioner. Det tredje och sista servicepaketet för Windows XP släpptes så sent som 2008 och bjöd bland annat på utökat stöd för trådlösa nätverksstandarder. Microsoft kommer att fortsätta att erbjuda viss support för Windows XP fram till 2014.

Faktum är att jag själv fortfarande kör Windows XP på flera av mina datorer. På datorer med begränsad prestanda så är XP nämligen utmärkt att köra, och dessutom så upplever jag att kompatibiliteten med gamla spel och program från DOS-tiden är bättre i Windows XP än i Windows 7. Sim City 2000, som är ett av mina favoritspel, är nästan anledning i sig att fortfarande ha en fungerande dator tillgänglig med XP installerat.

Fakta om Windows XP

  • Releasedatum: 25 oktober 2001
  • Systemkrav: 256 MB RAM, VGA-skärm, 1,5 GB ledigt hårddiskutrymme.

Taggar: Windows, Microsoft, Windows XP (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *