Bredband

Regeringen vill ha 100 Mbit bredband till 55 procent

För oss datornördar är rejält bredband en nödvändighet, för att man ska kunna ladda ner alla coola program och spel som släpps, och för att kunna strömma film, TV, musik och annat. Post- och Telestyrelsen har nu satt upp målet att 55 procent av svenskarna ska ha 100 Mbit senast 2013.

IDG skriver att Regeringen för ett par år sedan satte upp målet att 90 procent av de svenska hushållen ska ha minst 100 Mbit bredband senast 2020. Ett delmål om 40 procent senast 2015 gjordes också. Nu har Sverige dock redan passerat det här delmålet med god marginal.

Idag har nämligen 50 procent av hushållen tillgång till bandbredd på minst 100 Mbit. Det har fått Post- och Telestyrelsen (PTS) att införa ett nytt delmål som säger 55 procent under 2013. Om utbyggnaden av bredband fortsätter i samma takt bör det här inte vara några problem.

100 Mbit bredband till svenskarna

För att nå 100 Mbit faktisk hastighet krävs det idag fiber, även om mobilt bredband börjar ta in. Det nya 4G/LTE-nätet som håller på att byggas ut har på pappret en maxhastighet på 100 Mbit. Men att nå upp till detta är i praktiken omöjligt eftersom mobilt bredband störs av så många faktorer.

Jag testade nyligen Tele2 Bredband 4G i Växjö och fick riktigt bra resultat. Runt 20 Mbit toppade jag på – och då var det ändå ett abonnemang som enligt specifikationerna bara skulle ge 15 Mbit. Du kan läsa testet här.

Frågan är om fiberutbyggnaden kommer att fortsätta i samma takt som innan. Nu har man säkert täckt in det mesta inom tätbefolkade samhällen, och att ge sig ut till oss som bor på vischan är en kostsam process. Det är svårt att få ekonomi i att dra in fiber till hushållen i ett samhälle på 400 invånare ute i skogen.

Men jag håller personligen tummarna, för det enda jag saknar efter vår flytt från bostadsrätten i Växjö till villan i Klavreström är det 100 Mbit fiber vi hade. Idag är det bästa vi kan få 8 Mbit ADSL, och även om det fungerar väldigt bra så går det inte att jämföra. Idag kan jag ladda ner i 800 kb/sekund – i Växjö toppade jag på 8 MB/sekund och då var det hårddisken som var flaskhalsen…

Något som alltid är intressant att veta för andra läsare, är: vad har du för bredband och är du nöjd med det? Lägg en minut på att skriva en kommentar här nedan och berätta om din lösning. Rekommendera eller varna!

Taggar: bredband, bandbredd, PTS, 100 Mbit, fiber, mobilt Internet, mobilt bredband, Internetanslutning, Internetuppkoppling (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

36 comments on “Regeringen vill ha 100 Mbit bredband till 55 procent

 1. Risto Laine

  Regeringen vill så djävla mycket “Mycket snack lite verkstad” Med över 50 tusen i lön är det svårt att förstå, att pga vi med våra skatter givit Eder en möjlighet att mästra oss, som trots allt håller Sverige vid liv, med vårt uppoffrande  lågavlönade arbete, håller landet vid liv. Faktum  är att utan hälvten av riksdagsmän, skulle Sverige fungera bättre. Förutan Eder snigelbyråkrati Skulle Sverige ha ett bättre konkurrensvärde..

 2. Jöran Spångberg

  Om jag vill ha bredband via fiber får jag hosta upp cirka 15000:– plus årskostnader med mera.
  Den stora risken är att om tillräckligt många anser sig ha råd kommer vi andra troligen att bli av med nuvarande ADSL-koppling!

 3. Mikael Nilsson

  Har bytt till ComHems bredband efter att haft UTC i flera år via ADSL. Trots felsökning både på egna uttag och anslutningar, så fick jag aldrig en stabil anslutning utan avbrott. Med Comhem får jag ut 175Mbit/s av de maximala 200, och inga avbrott. Bor i Huddinge.

 4. Staffan B

  På landet i Helsingborgs kommun med 3 km koppar var av en i luften har en
  stabil och mycket säker 7Mbit via Telia

 5. Tommy

  Jag har 3 ska vara 32Mbit, men har ALDRIG kommit upp i mer än 15mbit i download på bredbandskollen, bor i Hägersten Stockholm.
  Köpte en HTC Sensation med obegränsat internet hos Telenor, då jag vill kunna ha internet på resande fot så kommer jah när min bindningstid är slut på 3 kolla bästa abbonemang ( har fiber i huset) Sorry vart kanske lite off topic nu..

 6. P.J

  Bor i hyreshus med gemensamt bredband ,kan välja på 3 st,Tyfon 100 fungerar klanderfritt hade tidigare 3 som är under all kritik liksom Antivirus Panda  som inte uppfyller kraven som en vanlig anvädrae behöver

 7. Fidou19

  Bredbandsutbyggnaden är ett stort skämt när det gäller oss, som bor i Stockholms innerstad, som i mitt fall Gamla Stan. Här river man upp gatorna och gränderna men aldrig att man lägger ner fiber till våra datorer. Vi får traggla oss fram med modem som bäst ger oss hastifghet på 1-2 Mb men oftast redovisas hastigheten  i Kb. 30 – 60 Kb är inte en ovanlig hastighet..

 8. Östen Jonasson

  ADSL 8 Mbit/s  koppar, 3 km från station funkar klockrent levrantör/ UVTC = Universal Telecom  pris: per månad 225:- bor i Mårdsjön 7 mil nordost Östersund.   Östen Jonasson  //

 9. Manssona

  Hade Tele2 mobilt bredband 6mb. Högsta hastighet var, efter lövsprickningen, 47kb, på vintern var den 3mb.
  Har numera Tre som skall vara på 16mb, kommer upp i 4.

 10. Manssona

  Hade Tele2 mobilt bredband 6mb. Högsta hastighet var, efter lövsprickningen, 47kb, på vintern var den 3mb.
  Har numera Tre som skall vara på 16mb, kommer upp i 4.

 11. Valeria_sa

  Har haft Comhem i många år men är riktigt missnöjd. Jag betalar för 100 mb, fårvaldrig mer än kanske 20-30. Har lagat och klagat. De öppnar ett ärende och ingenting händer. Det är riktigt dåligt.

 12. Carl Gustafsson

  Utanför Karlskrona (Jämjö), 7 km från telestationen. ADSL = knappt 2 Mbit/s nedströms och omkring 200 kb/s uppströms. Mycket skakig uppkoppling – den fallerar nu och då. 
  Är MYCKET intresserad av att byta till fiber, om det går.

 13. Noren Lennart

  Bor i glesbygd 9300m fr sändare/mast o har ADSL med förlängd räckvidd via Telia. Efter åratal av försök att få slut på ständigt avbrutna IP-adresser vill jag nu testa Net1 som kör mobilt med NMT450.  Vill då förmå Telia att göra undantag från standard 3 mån uppsägning, men se där är det stopp ! Detta trots att Telia idag inte accepterar nya kunder på min ort eftersom de vet hur eländigt uppkopplingen fungerar. 
  Lennart i Snörum 

 14. H Wasen

  Tele2 via ADSL i södra Linköping.Det ligger fiber 8 meter utanför huset i gatan men det kommunala bolaget Utsikt är inte intresserat av att koppla in det annat än för 25 000 kronor.ADSL leverar max 3,7 MB pg av att det är 1,8 km till telestationen. Detta i universitets högteknologi och flygstaden Linköping som skryter med epitetet staden Där drömmar blir verklighet.Men det är väl snarare tväertom med bredband.Staden verkligheten får bli drömmar.. PS: Trådlöst? Näe,när alla börjar ringa går det ned till 1,7.mb.Så regeringen kan drömma bäst den vill..

 15. Daggew

  kan bara säga att com hem sälger 100mbs men levererar bara 20 -60mbs i bästa fall och deras support är sämre än sämst ,3 likaså lovar 7,2 men leverear ca 1,5 mbs och påstår att det är deras policy att kunden ska vara nöjd med 1.5 som knappt orkar videosamtal på skype illa tycker jag ,efter mer än 100 timmar med deras supporter som knappt kan mer än det dom har i sina manualer ,5te klassare hadde kunnat sköta comsupporten bättre mvh dag

 16. Ziggezig

  bor ca 1 mil utanför Helsingborg i en liten by och vi får knappt 2 mbit. Enda leverantörerna är Telia och Glocalnet. Sedan 2003 har *inget* hänt med hastigheten. Jag hade varit supernöjd om vi kunde få åtminstone 8 mbit men som det är nu kan vi glömma streaming video och när vi har flera datorer igång (totalt 7 datorer i hushållet) är det hopplöst segt. Fattar inte vad utbyggnad av internthastigheter betyder när vi ändå bor så nära en större stad.

 17. Gertlindholm

  har haft bredbandsbolaget som leverantör i många år. det ligger stadigt på 94-95 ingår i hyran via avtal 150:- för telefoninoch bredband, så ni förstår att jag är mycket nöjd.

  häsningar
  gert lindholm

 18. Peter Neuman

  Jag köpte 5 meter USB-förlängning som jag satte dongeln i , tejpa fast det på ett metspö o monterade metspöt på husväggen o drog in kabeln genom fönstret . Sen tejpa jag två plastpåsar runt dongeln som skydd för regnet , det fungera en hel sommar och fungerar säkert nästa sommar med :-)

 19. Acetony

  Har Telia ADSL. Ner ca 7 mbit och upp ca 0,9 mbit. Fungerar avbrottsfritt och bra och räcker till för de tre datorer vi har i familjen.

 20. Xantiac5

  vi har telias mobila bredband som fungerar bra oftast, men det är trögt, ofta 3,50 Mbit ta emot och 1,2 ut. Skulle ta fiber direkt om tillfälle gavs.
  Vi bor på landsbygden med fiber 3 km ifrån oss.

 21. mayvor hämquist

  hej,,bor i Odensvi en ort norr om Västervik ,,vi har där 1,5-2 ADSL zyxel
  telias bredband ..ganska hyfsat men skulle vilja ha mer då det tar en evighet att ladda ner en låt eller program,,Vi testa IP telefoni HELT VÄRDELÖST här ute i skogen ..testa även mobilt bredband LIKADANT
  går inte alls .då vår täckning på mobbe är urkass .får åka 3km cirka för att få kontakt ,ochså helt kasst på landet..tv går heller inte ha..inga signaler räcker fram,,utan det får bli vanlig marksänd med antenn..ja nog ligger vi utanför civilisationens mecka .där det bara är att stoppa i en kontakt i väggen så finns allt..men vi hoppas alla 700 pers här att vi ochså kan komma att få 100Mbit men vi får nog vänta….hälsningar MH

 22. Hasse

  Själv får jag nöja mig med adsl upp till 24 som det heter.
  Nu har de måsta skruva ner till 6 för att det ska vara stabilt.
  Bor i Hudiksvalls området en bit utanför.
  Har Bredband2 som leverantör och är väldigt nöjd med dem ändå.
  Begränsningen sitter i platsen jag bor på och tele-kabeln hit, den har de svårt att påverka tyvärr :(

 23. Mia Fia

  Bor i Comhemhus i Bollstanäs, har avtal om 25/1, kollar lite då och då på Bredbandskollen, sämst låg runt 24,8/98 (ungefär, var precis under avtal), men ofta ligger det högre, normalt runt 28 resp 3, men ibland över 30/5… Så, trots Comhem med sin ibland/ofta märkliga påhitt så kan jag inte klaga på vad de levererar iaf…

 24. Lindskan

  Vi som bor i din lilla hemby Ryssby har numera tillgång till: nedan utdrag från LBY;s hemsida kan tala om att det fungerar bra även om vi har driftstörningar till o från men då vi har varit med sedan starten här i Ryssby så kan jag bara säga att Ljungby Bredband fungerar tillfreds 

  Ni vet väl att det numera går att få VDSL med hastigheter upp till 60 mbit/s!
  Ljungby Bredband erbjuder VDSL i Ljungby, Lagan, Ryssby, Vittaryd och Kånna.

  Förutsättningarna är att du måste bo närmre än 1200 m till telestationen. Helst under 500-600 m för att kunna få hög hastighet.Priset är 399 kr/mån med 24 mån bindningstid.VDSL-modem ingår.

 25. Tgb Kanon

  Bor på landet mitt i Skåne, men inte något bolag är intresserad av att ordna någon möjlighet till ens mobilt bredband.
  Det enda som funkar är Net1, och det har jag haft i flera år.Jag har just graderat upp till en snabbare uppkoppling. Få se hur det fungerar. Det jag hittills haft har fungerat, men man får det man betalar för.Jag har också haft Net1 med i Husbilen. Funkar oftast någorlunda.

 26. Oliver Hörberg

  Är riktigt missnöjd med mitt Teliabredband i Öjersjö, Partille kommun. 6-8 mbit och det går ned titt som tätt och ibland kan jag inte ens streama 480p från YouTube utan att den måste stanna och buffra.

 27. Roger

  Flyttade till Åby, som är en by med c.a 500 invånare, utanför Växjö 2005. En bidragande orsak var att byanätet var pionjärer på området och drog fiber i byn redan 2003. I dagsläget har vi en anslutning med 100/10 Mbit via Connect2IP och det funkar kanon :) Aldrig ett avbrott förutom för någon vecka sedan då Wexnet som driftar nätet hade ett strömavbrott i sin centrala anläggning :(

 28. Stellan Tjärnström

  Vi bor på två ställen, i Kungsbacka (60 %) och i vårt fritidshus i Ratan Västerbotten (40 %). I kungsbacka har vi ingen fiber utbyggd men jag ska inte klaga. Via en mobil telefoni och bredband, från Tele2, uppnår jag 6 Mbit, vilket är OK för min del även om det är en bit till 100!!

  Men i vårt fritidshus har vi problem. Via Telia mobilt bredband uppnår vi ca 25 Kbit!! Jag försökte 17 juli 2010 att höja upp modemet via ett kvastskaft på husets gaveln. Resultatet blev att stegen (som stod på ett oljat trädäck) gav sig iväg som en råttfälla. Fallet gjorde att jag fortfarande är (huvudsakligen) rullstolsburen (eller som min fru säger – rullstolsbunden).

  Efter detta har jag försökt med Net1. Med bara modem – ingen kontakt. Med en extern bordsantenn – ingen kontakt. Men med en riktantenn (som jag fick gratis) ca 0,5 Mbit.

  Ska nu försöka med en riktantenn, placerad där uppmätning av signalstyrkan är bäst, försöka med Tele2, med samma utrustning som i Kungsbacka.

  Som sagt – det är en bit kvar till 100 Mbit.

 29. Tbe Erix

  Jag hade tidigare Net1 som är ett mobilt bredband. Det går på det gamla NMT 450 nätet. Bra täckning kanske å det tuffade på utan att stanna av, för det mesta. Men det gick trögt som bara den. Omkring 1 Mbit/sek för det mesta, nästan aldrig över det. Jag betalade 349 KR/mån för det och det tyckte jag inte att det var värt, så jag sa upp avtalet när abonnemangstiden var slut. Nu kör jag med Tele2 som går på 3G nätet, 7,5 Mbit/sek, och betalar 249 KR/mån. Går mycket snabbare, men slutar då och då att ladda ner och får starta om nerladdningen flera gånger ibland, men trotts allt nöjd ändå. Jag bor på landsbygden i södra Norrlands kust.

 30. Leif

  Bor i Sollentuna med stadsnät fiber 10Mb/s som fungerar hyfsat.

  Har möjlighet till 100Mb/s men det är alldeles för dyrt tyvärr.

 31. Ingalilln

  Har bara mobilt bredband och när vi är i sommarhuset är det bara 0,08kb/s i hastighet om det är en bra dag. Det är i Orsafinnmark Gävleborgslän Ljusdalskomun.Här i Orsa har vi 12.43 MB/S att ta emot och 1.26 MB/S att skicka Enligt bredbandskollen

 32. Börje Nilsson

  Vi bildade en förening och skaffade fiber.100/10
  Som leverantör av tv,data ,telefoni valde vi Telia =ingen fast avgift för telefonen ,ringer gratis till andra telia kunder med fiber ,42 Tv kanaler gratis säkerhetsprogramm 
  354 Kr /månad .Vi är väldigt nöjda kunder
  Karaby

 33. Kgg

  Jag har fiberkoppling och kör Bredband2 10/10 Mbit. Funkar hyfsat men är besviken på bostadsrättsföreningen som inte gjorde ett avtal med en leverantör.Nu har vi “friheten” att välja vilken leverantör vi vill (av ett visst utbud). Jag vill ha 100 Mbit ut ur väggen och gratis surfning och vi betalar via vår månadsavgift. Vår bostadsrättsförening har 1100 medlemmar.

 34. Peter Holmberg

  Flyttade för ett tag sen från landsbygden , Surahammar , till Centrala Stockholm . På landet hade jag ett 8 Mbit från det kommunala bolaget . Här har jag en fiberlina från Bredbandsbolaget som ska ge 250 Mbit men när jag mäter så når jag till strax över 100 Mbit . 
  Det intressanta är väl att det är ungefär samma kostnad för mitt gamla på 8 o det nya på 250 . 
  Det enda jag kan gnälla på är den klantiga installationen där dosan är placerad precis ovanför ytterdörren så det blir att dra 25 meter kabel till routern . Skulle väl kunna fixa till en trådlös lösning på det där men det blir i alla fall lite sladdar till ström tex som kommer att vara i vägen i hallen . 
  Det är två datorer som delar på uppkopplingen och det är aldrig några problem med att få det att räcka till . Så jag är hur nöjd som helst med mitt nya snabba bredband , tack Bredbandsbolaget !

 35. Bosse

  Hej bor på en ö i Storsjön Jämtland med ca 150 boende för att komma till och från ön åker man färja vi har sedan några år fiber via stadsnätet med 100 mbit ip telefoni och TV via Canal digital är mycket nöjd se här så här bor vi   http://www.satwall.se/webcam.htm

 36. Mats Thorburn

  I Enköpings kommun har de satsat på fiber på landsbygden, genom att dra fiber till alla telefonstationer, men dessutom låta alla på vägen koppla på sig. 

  Det betyder att väldigt många har en fiber inom räckhåll den dag behovet finns och man har grannarna med sig. Om man kan plöja ner fibern på åkermark, och kan göra det på mark som upplåts gratis eller billigt pga lokala initiativ, behöver inte fiberutbyggnad på landsbygden vara så kostsam.

  På den vägen har vi fått 80/30 (som kan uppgraderas till gigabit om man betalar) mitt ute på vischan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *