Krönika

Innan du sågar Windows 8 – testa med en pekskärm

I fredags förra veckan lanserade Microsoft som bekant Windows 8. Och innan dess är det många som har kört testversionerna Release respektive Consumer Preview i ett par månader. Det har dock inte varit guld och gröna skogar för Microsoft, för de har fått mycket kritik för det nya gränssnittet.

Microsoft har beskrivit sitt nya Windows 8 som den första versionen av en helt ny generation Windows. Det Windows vi är vana vid, med det traditionella gränssnittet med skrivbord, fönster och ikoner, har hängt med sedan Windows 95, och för ungefär tre år sedan kom den sista milstolpen i form av Windows 7 – enligt Microsoft den bästa versionen av den gamla generationen.

Som du säkert redan vet introducerar Windows 8 ett nytt gränssnitt anpassat för att fungera på pekskärmar. Bakgrunden till varför man byter ut den traditionella skrivbordsmiljön, är hur våra datorer ser ut och fungerar idag.

Windows 8 Modern UI

Förr hade vi alla stationära datorer, med en dator, en extern skärm och tangentbord och mus. Idag är det annorlunda. Bärbara datorer har sedan länge gått om stationära i försäljning, samtidigt som de har blivit allt mindre, lättare och kraftfullare.

Dessutom har vi två andra typer av datorer som många använder mer än en vanlig PC, nämligen smartphones och surfplattor. Pekskärmar finns överallt i vår vardag och för dessa fungerar inte längre den traditionella skrivbordsmiljön. De erbjuder bland annat inte samma precision som musen.

Det är utifrån detta perspektiv som Microsoft utvecklat det nya gränssnittet i Windows 8. Från början kallades det för Metro, och det introducerades redan i Windows Phone 7 – Microsofts operativsystem för smartphones – och därefter i en uppgradering av Xbox. På grund av en rättighetskrock med det tyska företaget Metro AG tvingades man sluta använda namnet. Istället kallas det numera Modern UI (User Interface – användargränssnitt), eller helt enkelt Windows 8-gränssnittet.

Gå till nästa sida: Windows 8 på vanliga datorer

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Innan du sågar Windows 8 – testa med en pekskärm

 1. Peps

  Jag gillar det! Älskar det faktum att jag kan de grejer jag använder mest och använda som appar, att det finns en kanonbra integration mellan dator och skydrive, e-post etc och sociala medier!

  Och jag har absolut inga problem med att det s.k. metro-gränssnittet skulle vara utformat för pekskärm. Går hur smidigt som helst att flytta runt med musen.

  Det enda jag kan tycka vara lite negativt är att jag skulle vilja haft lite fler och bättre hjälptexter, för det är inte en helt enkel övergång mellan gamla och nya windows. Och jag kan sakna startknappen i “gamla” utseendet. Det är klart, jag kan hitta alla program, men då måste jag gå ut i metro och leta. Det vore enklare om jag kunde göra det på ett smidigt sätt i vanliga windows. Annars måste jag lägga ut alla program på skrivbordet, och då syns ju inte min snygga bakgrundsbild! :-D

  Nä, för första gången sen jag testade “nya” Win95 är jag verkligen psyked över ett nytt OS från Microsoft!

  Som sagt, tar ett par dagar innan det sätter sig hur man använder win8, men efter det…. vill aldrig gå tillbaka! (Sen har jag egentligen aldrig varit ett större fan av av XP och 7:an, men anyway…)

  För mig är det en nästan en lika stor revolution som när jag gick från dos till win 3.1…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *