Krönika

Windows 8: Metro är helt rätt väg att gå

I slutet av februari släppte Microsoft den första officiella testversionen av Windows 8 för allmänheten; Windows 8 Consumer Preview. Även om det klassiska Windowsgränssnittet finns kvar i grunden handlar det numera främst om Metro – som inte liknar något annat Windows. Är det här bra eller dåligt?

När Steve Ballmer första gången pratade om Windows 8 för något år sedan, sa han att man kommer att göra om gränssnittet enormt mycket och att Microsoft tog ett riskabelt steg i och med detta. Och när man nu ser Metro förstår man vad Ballmer menade. Det ser inte ut som Windows. Inte över huvud taget.

Om du visat mig Metro för tio år sedan hade jag bara skrattat och skakat på huvudet. Jag hade inte velat se så stora förändringar i operativsystemets gränssnitt, och omedelbart förkastat det. Nu reagerar jag annorlunda. Jag använder inte datorn på samma sätt idag, och jag tycker snarare det är spännande med något helt nytt. Jag har bevakat branschen tillräckligt länge för att ha tröttnat på det här med fönster och ikoner – även om vissa arbetsmoment är smidigare i det gamla utseendet.

Windows 8 Metro

Om jag för tio år sedan förkastat Metro på ett ögonblick, hade jag gjort det av samma skäl som jag förkastat varje Metallica-album som inte låter precis som Master of Puppets. Det är ibland korkat, men naturligt. Människor gillar sällan förändringar. Men som sagt, idag ser jag något annat.

För många olika gränssnitt

Numera har attityden mot gränssnitt förändrats. Förr hade vi bara datorerna och då var vi vana vid fönster, ikoner och annat. Nu har vi mobiltelefoner, mediaspelare, surfplattor, TV-apparater, GPS:er och mycket annat. Allt tenderar att ha olika gränssnitt, och det man premierar idag är lättförståeligt enkla lösningar.

Många kommer argumentera om att vi inte använder våra datorer likadant som våra mobiltelefoner. Och i flera fall är det här sant, men om vi ser till den stora massan så skiljer det sig inte avsevärt. Vi startar en redigeringsapplikation för att fixa våra digitalfoton, kollar vår kalender, läser vår e-post, surfar på webben, skriver i en ordbehandlare och så vidare.

Hur vi arbetar med applikationerna skiljer sig på grund av det rent fysiska gränssnittet – en tryckkänslig skärm, mus, tangentbord eller något annat.

Men egentligen är själva arbetsprincipen densamma för de flesta användare, oavsett om det är en mobil eller dator. Skillnaden är att datorerna ofta är mycket mer komplicerade. Ett exempel: även om både Microsoft, Apple, och andra utvecklare av operativsystem, försöker styra oss bort från att behöva tänka på var någonstans i filsystemet som våra digitalfoton ligger, är det fortfarande inte klockrent på samma sätt som i exempelvis en iPhone.

En del av oss vill så klart fortfarande ha kontroll över exakt var filer lagras. Vi vill bestämma över operativsystemet. De allra flesta användare vill däremot bara, med gråten i halsen, slippa försöka att förstå var någonstans fotona från förra sommaren ligger eller var filen man laddade ner hamnade.

I såväl Windows som OS X försöker man i de senaste versionerna ta användaren bort från de faktiska mapparna på hårddisken. Istället styrs man till standardmappar för bilder, videoklipp, musik och så vidare. Filers riktiga sökväg ska man inte behöva fundera över.

Jag pratade nyligen med en användare som inte förstått att det inte räcker att ladda ner ett program för att det skulle installeras, utan att man också måste packa upp zip-filen med ytterligare ett program, välja var på hårddisken filerna ska dekomprimeras, lokalisera och köra installationsverktyget, bestämma var programmet ska installeras på hårddisken, välja bort bundlade verktygsfält och andra gratisprogram, och sedan hoppas att man har senaste versionen av Microsoft .NET Framework eller Java Runtime installerat så att programmet fungerar.

Ubuntu gränssnitt

Borde inte datorerna fungera lika smidigt som i iOS eller Windows Phone? (Android anser jag ha mer likheter med Windows/OS X/Linux-variant än med iOS eller Windows Phone.) Jag tycker det. Och att döma av Microsofts Windows 8, delvis Apples OS X Mountain Lion och Canonicals Ubuntu Linux 11.x är jag inte ensam.

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Windows 8: Metro är helt rätt väg att gå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *