Windows 8

“Windows X är värdelöst – jag byter aldrig från Windows Y!”

Windows 8 får mycket stryk, både av IT-journalister, IT-proffs och framför allt av en massa troll på nätet. Operativsystemet är värdelöst. Det går inte att använda för att det är anpassat för surfplattor. Windows 8 är skit för att det inte är precis som Windows 7.

Om du har varit med i branschen en längre tid borde du känna igen det här. Varje gång Microsoft släpper en ny version av Windows, är det värdelöst. När Windows 7 kom var det uselt och ingen tänkte uppgradera från XP. Och när XP kom var det vidrigt och ingen tänkte byta från suveräna Windows 98.

Fast så här i efterhand är det bara Windows Me och Windows Vista som aldrig gått hem, för de var verkligen hemska (i alla fall Me – kritiken mot Vista var oförtjänt hård erkänner jag, för jag har varit hänsynslös i mina omdömen). XP-användarna som skydde Windows 7 som pesten bytte till slut till Windows 7, och nu rasar de över att de aldrig kommer byta till det förfärliga Windows 8.

Jaja.

Windows 8Det som Windows 8 får mest kritik för är det nya gränssnittet, som tidigare kallades för Metro. En vanlig kommentar är att det nya gränssnittet kräver tryckkänslig skärm, och därför kommer det aldrig fungera på skrivbordsdatorer som saknar pekskärmar.

Nu stämmer ju inte det. Det nya gränssnittet fungerar med tangentbord och mus. Har du exempelvis en Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500 blir det än trevligare, då den passar speciellt bra för Windows 8-gränssnittet.

I samma veva som kritiker skriver ner Windows 8-gränssnittet, passar man på att hacka på att det traditionella skrivbordsgränssnittet finns kvar. Det gör att operativsystemet känns schizofrent.

Allra bäst vore så klart om Windows 8 såg ut och fungerade precis som Windows 7. Eller ännu hellre – Windows XP.

Visst kan jag hålla med om att Windows 8-gränssnittet känns ovant till att börja med. Den första sidan saknar man Startmenyn lite, men det är så klart en vanesak. Startmenyn har funnits och sett ut ungefär likadan sedan Windows 95, så det vänjer man sig inte av med över en dag.

Windows 8 fungerar utan pekskärm

Gränssnittet i Windows 8 är inte perfekt anpassat för en skrivbordsdator, men att det inte går att använda det på en sådan är bara strunt, förmedlat av troll som inte testat och lata skribenter som tar troll på allvar. Därtill älskar alla, historiskt sett, att hata Microsoft. Det hör liksom till. Skulle man skriva för positivt om Microsoft finns det alltid några som hävdar att man är köpt. Det är lite humor över det hela. (Uppdatering: Det här var vanligare framför allt på slutet av 90-talet – jag har själv tragikomiskt många ibland rent löjliga (och ibland rätt roliga) anti-Microsoft-texter i bagaget.)

Idag är inte skrivbordsdatorer dominerande på marknaden. Smartphones, surfplattor och bärbara datorer är större, och då vore det konstigt om Microsoft inte skapade ett gränssnitt främst anpassat för dessa.

Allra bäst gör sig Windows 8 på datorer gjorda för Windows 8 – naturligtvis. Ett exempel på en sådan dator är Microsofts egen Surface, det vill säga en dator som även fungerar som surfplatta om du struntar i tangentbordet. Då har man pekskärm om man föredrar att använda en sådan i Windows 8-gränssnittet. Flera Windows 8-anpassade datorer är på väg ut på marknaden; dels surfplattor (eller rättare sagt datorplattor, då de ofta kommer med tillhörande tangentbord) och dels ultrabooks, som i vissa fall kan fås med pekskärm.

Det jag tycker är mest intressant med Windows 8 är hur det är ett helt ekosystem. Om allt klaffar kan du installera och börja arbeta med en applikation på din dator på jobbet, för att sedan fortsätta på din surfplatta eller smartphone på bussen, och sedan avsluta arbetet på en bärbar dator hemma i soffan.

Jag har en väldig massa datorer, men för tillfället är det tre stycken som jag använder mest frekvent; min stationära PC på kontoret med Windows 7, en bärbar PC med Windows 8 Preview, samt en MacBook Air 11-tum. Alla har sina för- och nackdelar.

Windows 8 lanseras som bekant den 26 oktober, tillsammans med surfplattor från flera tillverkare – bland annat Microsoft. Surfplattorna kommer dock med Windows RT, som är ARM-versionen av Windows 8 och som saknar skrivbordsgränssnittet och möjlighet att köra traditionella Windows-program.

Jag ser fram emot att få testa kombinationen surfplatta med Windows RT. Då tror jag det nya Windows 8-gränssnittet kommer att lysa. Även om det, som sagt, fungerar även utan pekskärm.

Så det så.

Taggar: Windows 8, Windows, Microsoft, operativsystem, OS (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

5 comments on ““Windows X är värdelöst – jag byter aldrig från Windows Y!”

 1. Varg i Veum

  Jag ser ingen  som helst nytta med Metro, men man kan förbättra Windows 8 genom att använda programmet Start8. Då får man en (jävligt ful men ändå) startknapp med genvägar till programmen. Där kan man även tala om för windows att den skippar metro och går till det vettiga skrivbordet istället. Om man sen gillar docks kan jag rekommendera Winstep nexus så har man effektivt arbetat bort surfplattegränsnittet.
  Då blir windows 8 uthärdligt och till och med värt att ladda ner från TPB.

 2. Tommy k Johansson

  Bra kommentar, det är så jag också använder Startmenyn i Windows 7. :) Installerade program [ska] läggas in i Windows 8-menyn (Metro). Du kan också söka om du kommer ihåg lite av titeln – tryck [Win]+[F]. I skrivande stund sitter jag hemma på Mac, så jag kan inte testa, men det här var en bra fråga värd att titta närmare på.

 3. Tommy k Johansson

  Nej, som sagt bara de som utan att ha testat Windows 8 sågar det med den felaktiga kommentaren att Metro inte går att använda utan pekskärm. Naturligtvis får man tycka Windows 8 är uselt men då måste man komma till den slutsatsen inte bara genom att basera det på alla de förutfattade och felaktiga kommentarer som skrivits av, tja, troll.

  Jag tycker det är tragikomiskt att det är så många som brutalsågar varje ny version av Windows innan det har lanserats. För det händer ju varje gång. Jag kan erkänna att jag förr också har skrivit omotiverat hård kritik om nya Windows- och Office-versioner, så jag är inget undantag. :) Men som jag skriver, det är många som älskar att hata Microsoft.

 4. Magroeph

  Jag har en fråga, hur hittar och startar jag ett program, i Windows 8 som jag glömt vad det heter? (Det är endast detta jag använer start-menyn till)

 5. Lennart

  Kallar du alla som inte tycker som du för troll?
  För övrigt är det ju ett gammalt beprövat knep att angripa dom med andra åsikter än sig själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *