Windows 8

Windows 8.1: Lyssnar Microsoft på kritiken om nya gränssnittet?

Den första stora uppgraderingen av Windows 8, tidigare kallad för Windows Blue men numera Windows 8.1, kommer att dyka upp senare i år. Av läckta versioner och rykten att döma kommer Windows 8.1 innehålla en hel del förändringar – förhoppningsvis åt den positiva hållet – och uppgraderingen kommer att vara gratis.

Historiskt sett har vi varit vana vid gratis uppgraderingar av Windows, när det gällt Service Packs och liknande, men i framtiden kommer större uppgraderingar förmodligen kosta. Exakt vad Windows 8.1 erbjuder får vi vänta och se men gissningsvis kommer det att gå att boota upp Windows till skrivbordet, och kanske återkommer startknappen.

Huruvida Windows 8 är en succé eller inte beror på vem man frågar. Men det råder ingen tvekan om att det finns vissa saker som fått användare att sparka bakut. Det är främst två detaljer som står för den mesta kritiken; att det inte går att starta upp Windows direkt till skrivbordet, utan att man kommer till det nya gränssnittet och den så kallade hemskärmen, samt att startknappen är borta.

Det nya gränssnittet sätter käppar i hjulet

Windows 8.1, startknapp och boota till skrivbord?Det betyder sammanfattningsvis att många användare inte alls gillar det nya gränssnittet. Skrivbordet finns så klart kvar i Windows 8, men du startar upp i hemskärmen så du behöver växla till skrivbordsmiljön. Och när du trycker startknappen på tangentbordet så hamnar du på hemskärmen, för den vanliga startmenyn är borta.

Anledningen till att Microsoft gjorde så var så klart att man vill styra in användare i det nya gränssnittet. Det är detta man hoppas är framtiden.

På vanliga datorer, och kanske allra främst stationära sådana, är det nya gränssnittet inte helt klockrent. Främst har det med vana att göra – alla år i skrivbordsmiljö är inte lätt att lägga på hyllan. För en hel del användare, så som mig själv, är det inte så lätt att arbeta i det nya gränssnittet eftersom man jobbar mycket med filer, och har många program igång samtidigt. Då behövs skrivbordet.

Om du däremot använder dig av en av de nya datorerna som är byggda för Windows 8, där det till exempel går att koppla bort skärmen för att använda den som surfplatta, kommer det nya Windows 8-gränssnittet mer till sin rätt. När du börjar använda en pekskärm så är gränssnittet faktiskt riktigt trevligt.

Personligen har jag inte problem med att Windows inte bootar upp i skrivbordet, eftersom jag inte stänger av min dator utan låter den gå i viloläge och därför återgår den alltid till skrivbordet. Jag gillar Windows 8. Inte heller saknar jag startmenyn, eftersom jag inte har använt den sedan Windows XP. Jag använder fortfarande datorer med Windows 7, och på dem fyller inte startmenyn någon funktion. Mina favoritprogram har jag fäst i aktivitetsfältet – det är mycket smidigare.

Ingen startknapp – inget köp?

Men det går inte att sticka under stol med att väldigt många användare saknar startmenyn och gillar inte hemskärmen. Faktum är att de tycker dessa förändringar är så allvarliga att de förkastar hela operativsystemet.

Jag vet inte hur många gånger jag har hört personer säga att “Windows 8 är helt värdelöst!”, och när man frågar varför så handlar det om just dessa två saker. När startknappen saknas, är allting med systemet totalt uselt. Jag kan absolut förstå frustrationen. Och det handlar inte bara om enskilda hemanvändare – även chefer för stora datortillverkare har sagt samma sak.

Det här kan inte Microsoft blunda för. Därför tror jag att man i och med Windows 8.1 böjer sig för kritiken och låter användare mer eller mindre stänga av det nya gränssnittet. Att göra det är visserligen en enorm prestige-förlust för Microsoft, men om användare inte skaffar Windows 8 på grund av det, måste man bita i det sura äpplet.

Å andra sidan får man nog förvänta sig att det tar tid att införa ett helt nytt gränssnitt i Windows. Det går inte över en natt. Och långt ifrån alla tycker illa om det nya gränssnittet. Det har som sagt sina fördelar, och om utvecklingen av bra applikationer för det sätter fart på allvar, lär fler och fler användare börja köra det i sin vardag.

Vi får se vad Windows 8.1 innehåller när det släpps senare i år. Uppgraderingen ska tydligen lanseras i Windows Store och inte genom Windows Update, vilket jag gissar beror på att man vill få kritikerna (som givetvis vill ha uppgraderingen) att se vilka fördelar det nya gränssnittet faktiskt har i och med alla appar som finns att hämta hem.

Vad hoppas du på för nyheter – vill du ha tillbaka startknapp och slippa hemskärmen?

Taggar: Windows 8, Windows 8.1, Windows Blue, Windows, Microsoft, operativsystem (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Windows 8.1: Lyssnar Microsoft på kritiken om nya gränssnittet?

  1. Seabaz

    Startknapp åt folket! :D

    Oavsett hur och var och varför så tycker jag nog att starknappens frånvaro knappast hjälpt Microsoft eller Windowsanvändare i alla fall….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *