Säkerhet

Vänta inte med backup tills det är försent!

Vikten av att ta backup är något man inte kan tjata om tillräckligt ofta. Tyvärr är det många som inte tar backup och ofta beror det på ren lathet. Jag kan tala av egen erfarenhet. Man tror inte att något ska hända, utan skjuter på det. “Jag fixar det imorgon”, tänker man och sedan kraschar datorn och allt försvinner. Det kan bli en väldigt dyr historia…

För ett litet tag sedan berättade lokalpressen om ett inbrott på ett företagshotell. Tjuvarna hade brutit sig in på kontoren och stulit datorer och annan hårdvara. Av någon anledning hade företagshotellets ägare inte brytt sig om att installera något larm, så tjuvarna hade helt enkelt parkerat sin bil i garaget, tagit hissen upp till kontoren och sedan gått från kontor till kontor, brutit upp dörrarna och plockat på sig datorerna.

Eftersom en bekant jobbade med renorvering av bygget, var han på plats dagen efter. Han berättade om att de flesta som hyrde kontor där, var ensamföretagare. Småföretagare varav många den här dagen satt och grät i korridorerna. Skälet var att de inte hade skött sina backuper. Flera av dem hade aldrig säkerhetskopierat sina datorer över huvud taget.

Och nu var datorerna borta.

“Hur löser de det?”, frågade min bekant mig.

“Tja”, svarade jag. “Det går inte att lösa. Har man inte någon backup så är det kört.”

Min bekant, som inte är speciellt intresserad av teknik och inte kan så mycket om det frågar vad säkerhetskopiering innebär och om det är dyrt. Nej, det är inte dyrt, förklarade jag. Den enklaste lösningen är att man köper en extern hårddisk för 500 kronor och sedan använder programvarorna som följer med operativsystemet.

“Jössös”, sa min bekant. “Så om de hade gjort en investering på 500 kronor och skött sin säkerhetskopiering, hade de klarat sig?”

“Ja. Det är en billig försäkring.”

Nu satt småföretagarna i korridorerna och grät, för att alla deras arbeten var borta. All kundkontakt, all bokföring, alla dokument och foton, alla kalenderar, ja, allting. Hela företaget var borta.

En del av dem kunde säkert rädda en del mejl och liknande om de använt sig av en molntjänst, till exempel Gmail eller Hotmail. Men om de hämtat sina mejl till Outlook, eller annat e-postprogram, via POP3 och därefter raderat mejlen från servern (vilket är standard) var alla mejlen numera i tjuvarnas ägor.

“Det måste ju gå!”

Glöm inte att göra backupVad gör man i ett sådant här läge? Det finns inte så mycket mer att göra än att sätta sig i korridoren och gråta. Därefter kan man börja om från början – vilket inte är så roligt. Att åter börja samla ihop alla underlag till bokföringen är ett förskräckligt tidskrävande arbete, som man inte kan komma undan eftersom man måste lämna in material till Skatteverket.

Dessutom finns problemet med att tjuvarna nu har tillgång till alla ens filer och e-post, och därmed kan lokalisera användarnamn och lösenord till det mesta.

Det är tragiskt att sådana här händelser inte är unika. Det händer hela tiden att folk förlorar allt de arbetat med på grund av att man inte haft någon säkerhetskopia. Författare har blivit av med hela böcker, privatpersoner har förlorat flera års arkiv av digitalfoton och videoklipp. Med jämna mellanrum får jag mejl från uppgivna läsare vars datorer och hårddiskar har kraschat, eller blivit borttappade eller stulna, och de undrar hur de får tillbaka materialet. Alla bilder från när barnet fötts och växt upp är borta.

Problemet är att många är naiva. Man tror inte att det här händer en själv. Dessutom finns en övertro på hur datorer fungerar. Jag har vid flera tillfällen försökt förklara att förlorad data inte går att återskapa. Många användare tror att man, oavsett vad som har hänt, kan få tillbaka sina förlorade filer eftersom det är ett så vanligt problem att en sådan lösning måste finnas.

Men det gör det inte. Det enda sättet att skydda sina filer är att ta backup, och backup är en proaktiv lösning. Det går inte att börja arbeta med säkerhetskopiering efter att datorn blivit stulen eller hårddisk har totalkraschat.

Om din hårddisk har gått sönder, så finns det dock en lösning. Så länge du har kvar hårddisken kan du vända dig till ett företag som är specialiserade på att försöka rädda data från kraschade diskar. Det finns inga garantier för att det kommer att lyckas, och kostnaden för att försöka är hög.

Man använder avancerade tekniska lösningar i kliniskt rena laboratorium. Det gör att prislappen är hög. Ett av de mer kända företagen är Ibas, och för att låta dem gå igenom din kraschade hårddisk får du betala strax under 8000 kronor. Då finns det som sagt inga garantier för att det ska fungera.

Sluta att skjuta upp din backup

Den enklaste lösningen för backup är som sagt att skaffa en extern hårddisk till vilken du kopierar alla dina viktiga filer. I så gott som alla operativsystem finns något form av program som kan sköta kopieringen per automatik, så att det sker kanske en gång per dygn.

När du använder den här typen av backup finns det ett par saker du bör tänka på:

Lämna inte hårddisken jämte datorn. Låt aldrig din externa hårddisk vara kvar jämte datorn och inkopplad hela tiden. Skulle någonting hända – att du får inbrott och en tjuv snor allt, om lokalen brinner upp eller om din dator infekteras av ett elakt virus – är backupen meningslös. Om du gör backupen på jobbet, är det bra att sätta i rutin att göra en kopiera innan du åker hem, och när du avslutar dagen tar du med dig hårddisken hem.

Radera inte originalfilerna. Ett väldigt vanligt problem är att användare raderar originalfilerna för att frigöra utrymme på datorns hårddisk. Eftersom man har backup tror man att man är säker. Men poängen med backup är att du har dina viktiga filer på minst två ställen. Raderar man en kopia försvinner syftet – externa hårddiskar går också sönder.

Ha ett bra säkerhetsprogram. Se till att du skyddar din dator från farlig kod med hjälp av ett bra antivirus, och andra nödvändiga säkerhetsprogram. Jag brukar rekommendera att du skaffar ett kommersiellt Internet Security-paket, eftersom de innehåller allt du kan behöva under ett och samma tak. De flesta paketen är tysta och kräver inte mycket resurser. Bland de bästa är, enligt mig, Symantec Norton, F-Secure, Panda och Kaspersky. Du hittar alla svenska Internet Security-paket här.

Att bara ha en lokal backup på en extern hårddisk är inte ultimat. Det är betydligt bättre än att inte ta någon säkerhetskopia över huvud taget, men om du vill vara säker ska du även skaffa en backuptjänst i molnet. Då säkerhetskopieras dina filer till servrar någon annanstans. Då skyddar du dig mot att din lokala kopia ska krascha.

Här kan du läsa mer om onlinebackup, samt hitta länkar till ett par bra tjänster.

När det kommer till backup, är det vanligt att man inte gör något åt det förrän man har drabbats. Och då är det så klart försent. Så för att undvika detta, gör något åt det redan idag. Det allra viktigaste är att du har en kopia på dina viktiga filer, och att denna kopia ligger på en annan lagringsenhet än en hårddisk i datorn.

Riskera inte att du blir sittande och gråta i en korridor till ett tjuvhärjat kontorshotell, med vetskapen av att hela ditt företag är förintat, på grund av att du inte lagt 500 kronor på en hårddisk och en timme på att konfigurera ett backup-verktyg.

Taggar: backup, säkerhetskopia, säkerhet, Ibas, kraschad hårddisk, rädda filer, stulna datorer, förlorade filer (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Vänta inte med backup tills det är försent!

  1. Jens Backeman

    Jag har/hade en NAS hemma med 6 diskar i RAID5, dvs en disk kan gå sönder och raiden fungerar fortfarande. När jag var bortrest så dog två diskar och jag har nu fått lämna in den till en firma för att se om jag kan få fram mina bilder som jag vill ha kvar. Har funderat ett tag på en online-backup för just bilderna men har inte kommit till skott just på grund av att jag ändå körde raid.

    Återställningen kommer kosta 12 000 SEK. Det blir mycket online-backup för dom pengarna. Dyrköpt läxa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *