Krönika

Ultrabooks ska göra PC-datorer sexiga!

Den pågående mässan CES 2012 visar tydligt en trend där datortillverkare satsar på ultrabooks. Ultrabooks är ett koncept på bärbara datorer, framtaget av Intel. Syftet är att efter ett antal specifikationer bygga lätta, snygga och kraftfulla bärbara. Förmodligen kommer din nästa PC-laptop att bli en supersnygg ultrabook!

Flera datortillverkare satsar nu hårt på att ta fram lockande bärbara PC-datorer inom segmentet ultrabooks – ett koncept som är utvecklat av Intel. De datorer som idag finns på marknaden har klara likheter med Apples ursnygga MacBook Air, så det är inte svårt att se var man har hämtat inspiration.

MacBook AirNär jag pratat med Microsoft har de i drygt ett års tid (kanske längre) pratat om “framtidens bärbara datorer” och hur mycket coolare, snyggare och bättre de kommer att vara, jämfört med de bärbara PC-datorer som vi annars är vana vid. Nu är det uppenbart att det var ultrabooks som Microsoft pratade om.

De senaste årens PC-skräp

Själv har mina två senaste bärbara PC-datorer varit av den så kallade ultraportabla modellen. Jag har gillat formatet med tunna lätta datorer med en skärmstorlek på 13,3 tum. Eftersom jag använder mina bärbara datorer för att de är just bärbara – jag har dem på resande fot, eller när jag bara vill jobba från soffan på kontoret – vill jag att de ska vara små och smidiga.

När jag sitter vid skrivbordet har jag en stationär dator. Det är för att man får betydligt mer datorkraft för pengarna i en stationär, den är mycket enklare att uppgradera och laga, och dessutom är ergonomin mycket bättre. Att sitta dagarna i ända framför en laptop vid ett skrivbord, är som att be om rygg- och nacksmärtor.

Så de ultraportabla datorerna har jag haft de senaste åren har känts små och smidiga. Det var fram tills jag skaffade en MacBook Air (jag skriver som bekant inte bara om Windows, utan behöver kompetens även inom andra plattformar). Jämfört med MacBook Air framstår mina ultraportabla PC som klumpiga burkar från 90-talet.

MacBook överlägsen design

Eftersom jag först och främst är PC-nörd har det varit rent pinsamt att se hur extremt efter PC-datorerna, rent designmässigt, har varit Mac. Problemet med PC-marknaden de senaste åren har varit att tillverkare fokuserat på att pressa priserna.

Och visst, man kan idag få en bärbar PC för under 4000 kronor. De är naturligtvis byggda av rent skräp, och har väldigt kort livstid. Vinstmarginalerna blir inte så stora på den här nivån. En stor del av inkomsterna för tillverkarna försvinner säkert dessutom i att ge support till missnöjda kunder.

Egentligen tycker man att konsumenter borde inse att man får vad man betalar för, och att det är inte möjligt att bygga en bra bärbar dator för 4000 kronor. Det är definitivt inte konstigt att så många PC-användare tröttnat på sina skräpdatorer, bytt till en MacBook Air och därmed blivit Mac-frälsta.

Jag är övertygad om att alla de här billiga bärbara PC-datorerna som svämmat över hos elektronikkedjorna inofficiellt har retat gallfebern på Microsoft. Det är ju sällan datortillverkaren som får kritiken, utan användarna skyller på att det är Windows som är dåligt. Ur det perspektivet är det inte konstigt att Microsoft pratat sig varma om ultrabooks.

Ultrabooks på CES 2012

Windows inte problemet – datorerna är det

Problemet är nämligen sällan Windows. Jag använder själv både Windows 7 och Mac OS X parallellt med varandra, och tycker bägge operativsystemen är riktigt bra. De har sina för- och nackdelar, men inget av dem är överlägset det andra.

Apple har dock en enorm fördel i att de bygger sina datorer själva, och eftersom de inte är ute efter budgetsegmentet kan de kosta på sig att bygga bra grejer. Hårdvaran i MacBooks är perfekt avvägd för att fungera tillsammans med Mac OS X.

Windows däremot, det körs alldeles för ofta på ren bråte. Datorer i plast vars komponenter tillverkaren har snålat på så mycket det går. Ofta använder man de billigaste komponenterna på marknaden, istället för de lite kostsamma alternativen som är avsedda för att användas i bärbara datorer.

Komponenter för bärbara datorer naturligtvis mindre, men de är framför allt mycket mer strömsnåla. När man väljer bort dessa får man en dator som suger slut på batteriet på en timme och som dessutom blir glödande varm.

För att datorerna inte ska brinna upp har tillverkare tvingats fylla dem med ettriga och högljudda fläktar. Om man använder bra komponenter i en bärbar dator behövs inte en massa fläktar*, så högljudda fläktar i en budget-PC är ett tydligt tecken på att komponenterna är skräp.

Ultrabook Acer S5

Med konceptet ultrabooks ska PC-datorer bli attraktiva. Flera tillverkare har hoppat på tåget och har antingen redan lanserat en ultrabook eller är på gång. Tillverkaren Acer har till exempel förklarat att man inte längre kommer att slåss inom segmentet billiga bärbara, utan istället fokusera på ultrabooks. Det är för dåliga vinstmarginaler bland billiga datorer, och den bristande kvaliteten påverkar knappast varumärket positivt.

Gå till sidan 2 och läs om vad ultrabooks är för något!

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *