TkJ:s årskrönika 2010!

      5 kommentarer till TkJ:s årskrönika 2010!

Då var 2010 till ända och vi rasar vidare in på 2011! Jag hade tänkt att sammanfatta IT-året som har gått, vilka nyheter, trender och produkter som jag anser har betytt mest. Så häng på!

År 2010 har varit väldigt händelserikt för mig, både professionellt i mitt arbete och privat. Under de första månaderna av året eskalerade min Crohns sjukdom till att jag blev fast i en sjukhussäng i sju veckor och fick operera bort bitar av tunntarmen. I sjuksängen, där jag var fast med dropp dygnet runt, blev Twitter min stora livlina ut till verkligheten.

ÅrskrönikaEfter det har jag varit väldigt aktiv på Twitter och jag har i skrivande stund passerat 8000 tweets. När man börjar räkna om det till hur mycket arbetstid som lagts ner, börjar det bli rätt tragiskt. Men det är vansinnigt roligt och rent professionellt får jag även ut en del av det i form av besökare, nya bekanskaper och massor av tips på blogguppslag.

När jag väl kom hem från sjukhuset, någon gång i april, beslutade jag mig för att dra ner på arbetstakten eftersom stress har negativ påverkan på sjukdomen. Det första jag gjorde var att säga upp mig från mitt fasta jobb på First Publishing – där jag jobbat i 8-9 år – för att helt och hållet satsa på bloggandet. Det här blev en stor omvändning för mig. Plötsligt var jag en av de få bloggare i Sverige som faktiskt lever på att blogga. Det är ett privilegium och jag har aldrig haft ett roligare arbete.

Twitter

Windows 7 växer

Under början av året tyckte jag att det var dags att bredda mina kunskaper, och jag skaffade en MacBook Pro. Idag använder jag den cirka 50 procent av tiden, och resten spenderar jag framför en av mina bärbara PC eller min stationära PC på kontoret. Jag har dock inte blivit omvänd Apple-fanboy, utan tycker fortfarande att Windows 7 är det bästa operativsystemet.

Windows 7Windows 7 har i sin tur tagit ordentlig fart under 2010. Användare har varit väldigt aktiva på att lämna XP (och Vista, för dem som använde det) till fördel för Windows 7. Det förespråkar jag, eftersom jag tycker Windows 7 är den bästa versionen av Windows någonsin. Det är snyggare, snabbare, mer lättanvänt och säkrare än tidigare Windows.

Under 2011 kommer ännu fler att fortsätta gå över till Windows 7 – speciellt bland företagen, som har varit slöa på att byta. Microsoft arbetar allt mer med molnet – Office Web Apps är ett bra exempel – och fria applikationer som du kan ladda ner från Windows Live. Den här utvecklingen tror jag fortstter. Vi kommer att få se fler smarta program från Microsoft, gratis att ladda ner för Windowsanvändare.

Mer Apple – jag skaffade iPad

I april 2010 lanserade Apple sin surfplatta iPad, som verkligen har tagit världen med storm. Jag var tidigt ute och skaffade en importerad iPad långt före den kom i svensk version, och det är en pryl jag använder dagligen för att läsa nyheter och tidningar, hänga på Twitter, spela spel och så vidare.

Surfplattorna blev så heta under året att Handelns Utredningsinstitut utsåg surfplattan till årets julklapp 2010. iPad har en väldigt stor majoritet av marknaden men det börjar komma Android-baserade surfplattor, och jag har själv testat Samsung Galaxy Tab som jag blev klart imponerad av. Många tillverkare väntar dock på att Android 3.0 ska lanseras, då det är den första versionen av Android som har riktigt stöd för surfplattor.

Under 2011 kan två saker hända; antingen blir det en ny explosion av surfplattor i och med att Andriod 3.0 lanseras och därmed en ström av nya enheter – eller så svalnar intresset för surfplattor av fullständigt. Många användare har svårt att se någon nytta med en surfplatta och om de inte slår igenom på den breda massan, kommer de snart att försvinna. Det tror jag emellertid inte kommer att hända.

Molnet och appar

På tal om iPad har 2010 varit ett år som till stor del handlar om appar för surfplattor och smartphones. Apple har passerat 300000 appar i sin App Store för iOS-enheter (iPad, iPhone och iPod Touch), och Android ligger inte jättelångt efter. Microsoft har släppt sitt operativsystem Windows Phone 7, som i skrivande stund har drygt 5000 applikationer, och under 2011 finns chansen att Windows Phone 7 tar ordentligt med marknadsandelar.

Det går rykten om att Samsung kommer att satsa hårt på WP7, och det tisslas och tasslas även om att Nokia kan vara på gång med en storsatsning på Windowsoperativet. Idag kör Nokia hårt på Symbian, men även om det idag finns väldigt många mobiler som kör Symbian är det ett mobilt operativsystem på fallrepet. Mycket av det tror jag hänger på att det inte finns speciellt många appar för Symbian.

CES 2011, som går av stapeln i januari, tros Microsoft visa upp surfplattor med både Windows 7 och kommande Windows 8. Frågan är huruvida dessa kommer att köra applikationer från Microsofts appstore för Windows Phone 7.

Vidare har många applikationer och lagring flyttat ut i molnet, vilket betyder att de lagras på servrar som går att komma åt via Internet. Det finns gott om applikationer som körs i webbläsaren och som du kan komma åt från vilken Internetansluten dator som helst. Microsoft har lanserat sitt Office Web Apps, som är gratisversioner av Office 2010. Applikationerna ser ut som de vanliga programmen, fast de är nerskalade till att fungera i webbläsaren.

Office Web Apps

Google är också stora inom det här, bland annat med sitt Google Docs och Gmail, men kanske framför allt med Google Chrome OS som är ett operativsystem som bootar rakt upp i webbläsaren Google Chrome. Få experter tror att Chrome OS kommer att slå igenom. Mer troligt är att det slås samman med Googles Android.

Lite om hårdvara…

När det gäller hårdvarufronten finns det vissa saker som kommer att utvecklas vidare under 2011, men som inte är några stora nyheter. USB 3.0 och SSDSolid State Drive – lär bli allt vanligare. USB 2.0 har onekligen spelat ut sin roll, eftersom det är för segt för att fungera fint vid stora filöverföringar till externa hårddiskar. Och SSD kommer på sikt att konkurrera ut den traditionella hårddiskarna – priset måste dock ner ytterligare.

Avslutningsvis kommer vi att få se en allt större koppling mellan TV och Internet. TV-apparater med egna operativsystem och medicenterlösning som låter dig köra applikationer, såsom den externa mediaspelaren D-Link Boxee Box, lär dyka upp hos handlarna. Vi kommer att gå från att titta på TV-sändningar via marknätet och kabelnätet, till att strömma video över Internet.

Mycket kommer att hända under 2011, den saken är säker! Det här var några saker jag tänker hålla ögonen på.

Du är välkommen att fylla på med egna åsikter bland kommentarerna nedan.

Taggar: krönika, årskrönika, 2010, 2011, IT, datorer, Internet, Tommy k Johansson, TkJ (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

5 comments on “TkJ:s årskrönika 2010!

  1. Martin

    Du borde köra en Thinkpad T510 el T410 istället för macbook pro. Och hålla dig till windows 7. Tillsammans med windows phone 7 och xbobx 360 hemma har du perfekta ekosystemet. Släpp macbook pro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *