Krönika

“Nästa bärbara blir en ultrabook med touch”

Börjar det bli dags att köpa en ny bärbar PC? Då är du inte ensam. Min kommer att hålla ett tag till, men det börjar dra ihop sig. Jag tänker dock vänta ett tag till, eftersom det med största sannolikhet är riktigt häftiga datorer på gång inför Windows 8.

För något år sedan blev det plötsligt dags att byta ut min ultraportabla HP, efter att en av ungarna hällt ut ett glas dricka över den. Eftersom jag föredrar lätta och smidiga bärbara datorer, valde jag att köpa en ny ultraportabel.

Sedan skaffade jag även en MacBook Air. Därmed blev min ultraportabla PC föga ultraportabel längre, jämförelsevis. Designen på MacBook Air passar mig utmärkt. Datorn väger inte mycket, är lövtunn och har trots det hyfsat bra prestanda. Problemet med den är att jag föredrar Windows även om jag inte har någon större lust att köra Windows på min Mac.

Några alternativ till Air fanns inte på PC-marknaden, men nu har det hänt en del. Intel har lanserat sitt koncept ultrabooks – som är precis detta, PC-världens svar på MacBook Air. Flera tillverkare har redan presenterat ultrabooks. De flesta stora datortillverkare, som inte redan har kommit med egna modeller, är på gång.

HP stack nyligen ut extra mycket genom att släppa en dator som ser ut ganska exakt som en MacBook Air. Riktigt så långt behöver man kanske inte gå.

Huvudsaken är att datorn är tunn, lätt och ordentligt byggd för att man ska kunna ta den med sig överallt genom att slänga ner den i en väska utan att riskera ta sönder något. Är den dessutom snygg (utan att sno Airs utseende) är det ett plus. Samsungs modeller är till exempel snygga.

Samsung ultrabook

I höst kommer Windows 8

Spontant var jag sugen på att köpa den första schyssta ultrabooken på marknaden, men det finns ett skäl till varför jag har väntat. Jag rekommenderar att du gör detsamma.

Microsoft kommer gissningsvis att lansera Windows 8 runt omkring oktober senare i år. Den nya versionen av Windows följer utgivningsschemat av Windows 7, och ser man på tidsaspekterna verkar oktober 2012 vara en god gissning.

Ska du köpa en ny bärbar dator är det därför bättre att vänta tills det kommer datorer förinstallerade med Windows 8. När en ny version av Windows är så pass nära, känns det en smula dumt att köpa en dator med Windows 7 idag – såvida du absolut inte vill ha Windows 8.

Windows 8 Metro

Efter vad jag har sett av de testversioner som finns att ladda ner legalt, är Windows 8 riktigt spännande. Det vänder delvis upp och ner på hur vi är vana vid att arbeta med Windows.

Det nya gränssnittet Metro har fått en hel del kritiker som tycker att det är fel väg att gå, men det är likadant varje gång Microsoft lanserar en ny version som inte ser precis likadan ut som den föregående. Jag är rätt säker på att de allra flesta av oss kommer att vänja oss vid det. Läs min tidigare krönika om Windows 8 Metro.

Den stora nyheten Metro innebär ett gränssnitt som på många sätt är anpassat för alla typer av enheter, och inte bara traditionella datorer. Surfplattor, smartphones, TV-apparater och så vidare. Alla ska kunna köra Windows 8. För att det ska fungera måste gränssnittet flyta på även på touchskärmar.

Ultrabooks med touchskärm

Och det är ytterligare ett skäl till varför jag tänker vänta med datorköpet.

Windows 8 och Metro går så klart att använda även med mus och tangentbord. Det tar ett litet tag att vänja sig, men det fungerar i praktiken fint. Microsoft gör inte mycket på ren magkänsla, utan det ligger massor av tester, mätningar och statistik bakom alla detaljer i gränssnittet.

Dell touchskärm på Inspire OneMen för att använda Metro på bästa sätt, vill jag ändå ha en touchskärm – en tryckkänslig skärm. Idag finns det inga ultrabooks med touchskärmar på marknaden. Intel har dock gjort klart att man vill se sådana (läs på The Verge). Jag har inga officiella källor att hänvisa till, men jag kan lova att sådana dyker upp. Jag ska idag inte säga vilka tillverkare som håller på att bygga ultrabooks med touchskärmar, utan det får du läsa om när sådant blir offentligt.

Nu spekulerar jag bara, eftersom jag inte har testat några av dessa kommande modeller, men jag gissar på att touchskärmen kommer att fungera som en tredje styrenhet, efter tangentbord och mus/styrplatta. Det blir inte så att vi ersätter styrplattan eller tangentbordet med en touchskärm, snarare lär den fungera som ett komplement.

Det finns en hel del vanliga bärbara datorer med touchskärm, men de är rätt klumpiga. PCOnline har skrivit om modeller från Toshiba respektive Fujitsu.

Skaffa en extern pekskärm

Redan idag, framför allt när jag använder min MacBook Air och OS X, märker jag att jag ofta är på väg att börja fingra på skärmen. Det beror säkert på att OS X i nya versioner har hämtat in en hel del av gränssnittet från iOS, det vill säga det operativsystem som finns i min iPhone och iPad.

Touchskärmar tillhör vardagen, i och med smartphones och surfplattor. Att plocka in denna funktionalitet i datorerna är ett naturligt steg.

Extern touch-skärm (pekskärm)För dig som inte vill vänta, eller om du inte vill köpa en framtida modell av ultrabook, finns alternativ. Du kan köpa en extern touchskärm (också kallad pekskärm) utan att gräva allt för djupa hål i plånboken. Ta en titt på Dustin för exempel på modeller.

Windows 8 finns i gratis testversion för dig som vill testa, men annars är faktiskt Windows 7 förvånansvärt duktigt på att hantera touch. Däremot är det vanliga skrivbordsgränssnittet inte så anpassat för touch.

Så, för att runda av den här krönikan, ser jag verkligen fram emot att få tag på en ultrabook med Windows 8 och touchskärm! Jag gillar Windows 8 och Metro-gränssnittet, och jag tycker det är spännande och kul att Microsoft vågat ta ett så stort steg. Kombinerat med en tryckkänslig skärm är jag säker på ett det blir jäkligt bra. Eller vad tror du?

Mer läsning:

Taggar: ultrabook, touchskärm, touch, bärbar, laptop (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on ““Nästa bärbara blir en ultrabook med touch”

  1. Christian Landgren

    På Iteam kör vi nästan bara Apple men kör ändå Windows. Projektledarna kör Macbook Air med Windows. Det fungerar utmärkt. Du behöver inte ens ha kvar Mac partitionen om du inte vill ha att labba med – det är bara hålla i C när datorn startar med Windows installationsskivan i extern DVD spelare och installera över hela hårddisken.. 

    Trevlig helg och tack för bra bloggar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *