Krönika

När brände du en CDR-skiva senast?

Förutom mina stationära datorer, är det bara min MacBook Pro som har en CD/DVD-spelare internt. Ingen av de bärbara PC-datorer jag använder har haft optisk läsare på många år. Formatet lever kvar enbart på grund av alla DVD-spelare som finns i hemmen samt CD-spelarna i bilen. För något annat passar de inte till.

Förr var CD- och DVD-skivor populära att använda för att ta backup på viktiga filer. Men idag är storleken på skivorna på tok för liten för att det ska vara intressant för lagring av något annat än ett par arbetsdokument från Office, eller liknande. Digitalfoton har blivit alldeles för tunga för att passa för optiska skivor.

Därtill är det faktumet att optiska skivor har visat sig ha rätt dålig livslängd. Tester har visat att de lite dyrare skivorna med kända märken håller betydligt längre än så kallade noname, det vill säga skivor utan varumärke. Billiga brännbara skivor har visat sig kunna förlora data redan efter fem år.

CD-R-skivor

För en månad sedan brände jag den första CD-skivan på flera år, och det var en samling musik från CD-skivor jag (faktiskt och ärligt) köpt under årens gång. Nu var det länge sedan jag köpte en musikskiva, men det var inga nya låtar jag brände. Skivan tänkte jag ha i bilen, då vi har en så pass gammal bil att det saknas USB-port. Tyvärr blev resultatet inte speciellt bra, vilket säkert berodde på att jag brände i för snabb hastighet.

Vill du ha ett tips för att bränna musikskivor som ska fungera i bilens stereo, bränn på låg hastiget. Då blir det inte så många fel, och bilstereos är tyvärr rätt känsliga för just fel.

När jag brände en DVD-skiva senast minns jag inte ens. Jag vet att vi gjorde det förr i tiden när folk fortfarande sysslade med att ladda ner filmer online, och innan datorerna fick HDMI-kontakt som gjorde det superlätt att ansluta dem till TV:n. Men idag ser jag ingen mening att någonsin bränna skivor.

I övrigt används CD/DVD-läsaren bara i de få fall som programutvecklare skickar över testexemplar på optiska skivor. Det börjar bli allt ovanligare. Faktum är att även om du köper en programvara i butik, är det inte säkert att du får med en CD/DVD-skiva, utan istället innehåller kartongen bara en lapp med en nerladdningslänk.

Jag är tillräckligt gammal för att minnas när vi använde 5,25-tumsdisketter som rymde 360 kB. Sedan kom 3,5-tumsdisken som fick plats med 720 kB respektive 1,4 MB. Det kan jämföras med ett USB-minne på 16 GB (16000 MB). Eller varför inte en hårddisk på 2 TB (2000000 MB). CDR- och DVDR-skivor har inte riktigt följt efter floppydisken till silicon heaven, men den är på god väg.

När brände du själv en CDR/DVDR-skiva sist? Har du ens en optisk läsare över huvud taget?

Taggar: CD, DVD, optiska skivor, retro (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

7 comments on “När brände du en CDR-skiva senast?

 1. Mikke

  Är en stor musikförbrukare, Jag köper (original) cd skivor i minut och parti. Då gör jag kopior till bilen och Mp3 spelaren,  för att hinna lyssna på skivorna. Först gör jag om skivan i CDex till Mp3 filer och sedan bränner jag ut en cd med flere artister till en skiva. Annars är den relativt ointressant CDR skivan.  

 2. Mikke

  Är en stor musikförbrukare, Jag köper (original) cd skivor i minut och parti. Då gör jag kopior till bilen och Mp3 spelaren,  för att hinna lyssna på skivorna. Först gör jag om skivan i CDex till Mp3 filer och sedan bränner jag ut en cd med flere artister till en skiva. Annars är den relativt ointressant CDR skivan.  

 3. Birgitta Jonsson

  Enda skivor jag bränt på senare tid är återställningsskivor när jag köpt ny dator. För laptopen har jag en extern enhet kostade några hundra. Den lånar jag ut när andra i min SeniorNetklubb behöver en.
  Mina elever i bildbehandling vill lära sig att göra present-cd med bildspel att ge bort på födelsedagar o.d. 

 4. incus

  Sant, jag har en liten hög med oanvända brännbara cd/dvd som jag aldrig använt. Sist jag brände en skiva var till ett operativsystem jag laddat ner, men numera lagrar jag på usb-sticka eller mountar iso-filen för virtuella maskiner. Lagringskapaciteten på skivorna för backup var i praktiken för liten redan när de släppte DVD-formatet. Att behöva göra 10+ DVD som sedan var och en har kort livslängd/hög felfrekvens ledde nog till att de allra flesta sa nähä.. och gick och köpte en extra hårddisk istället.

 5. Techblogofsweden

  Det blir ju åtminstone en skiva i halvåret eftersom Ubuntu kommer med uppdateringar då. Visserligen går det att “bränna” ISO-filen på USB-minne men en skiva känns ändå säker att ha tillgång till.

 6. Dick G Thorén

  Jag har några tomma skivor hemma, men det var länge sedan jag gjorde “hembränt”. Då var det musik till bilen… :) Brände på lägsta hastighet, för bilstereon klarar inte av att det finns brännarfel på skivan. Den är inget förlåtande alls. Bytte bil förra året, så nu kopplar jag in iPaden och drar igång en lång spellista i WiMP. Min hemma-PC har en optisk läsare, den är då till åran. Tur det, för mina spel till den är också till åren. Men även min jobb-PC, en laptop, har en läsare.

  På tal om de gamla 5,25 tumsdisketterna så har jag en anekdot. Vi hade en PC som stod ute vid vid mixerilab på bruket. Det var jämte vår mesaugn, där kalkdammet yrde runt. När man skulle köra in en programändring, så fick man stoppa in disketten många gånger, man fick då ta ut den och blåsa av kalkdamm mellan varje gång. Till slut gick det alltid att göra ändringen! När man lade ner labbet, så tog vi ner datorn och öppnade den. Hade kalk varit elektriskt ledande, så hade datorn brunnit upp för länge sedan. Det låg centimetertjockt med kalk inne i den. :)

 7. Adam Evertsson

  Intressant artikel, hade samma tankar för inte så längre sedan när jag för första gången på vääääldigt länge brände en CD-skiva med just musik till bilen.

  Men 2 TB borde väl ändå vara 2000000 MB….? Eller har min matematik försämrats så mycket de senaste dagarna….?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *