Framtidsteknik

Morgondagens teknik – styr datorn med gester i holografiskt gränssnitt

I filmserien Iron Man använder Robert Downey Jrs karaktär Tony Starck en dator med artificiell intelligens, vid namn Jarvis. Gränssnittet saknar mus och tangentbord, istället använder Starck rörelser i luften för att styra gränssnittet som projiceras som ett tredimensionellt hologram i luften. Det är bara en tidsfråga innan du faktiskt kan göra så här på riktigt!

Iron Man är knappast den första datorn som visar upp den här typen av gränssnitt. Det har varit ett framtidsscenario i flera science fiction-filmer. Minority Report har också liknande datorer. Det ser riktigt coolt ut och visst hade det varit spännande att kunna arbeta med sin dator på det här sättet – även om det i många fall inte är speciellt praktiskt (det är i och för sig en vanesak).

Computer Sweden har tittat i spåkulan och listar en rad olika tekniker och trender, och däribland tar man upp möjligheten att styra ett gränssnitt med rörelser och gester. Det är en teknik som redan finns, mest kända hittar vi i spelkonsolerna Wii och Xbox Kinect.

Teknik som låter dig styra datorn med gester

Microsoft implementerar stöd för Kinect i Windows 8, vilket betyder att vi kommer att kunna styra programvaror utan att använda mus och tangentbord. Istället används Kinect med sina kameror och mikrofoner för att dels läsa av dina rörelser och dels höra dina röstkommandon. I juni släppte Microsoft en betaversion av Kinect SDK till Windows (SDK, Software Development Kit, alltså funktioner och annat som utvecklare använder för att kunna dra nytta av Kinect i sina program).

En annan lösning är Leap Motion. Har du inte sett demovideon för den här lilla enheten bör du absolut kolla upp det, för den är riktigt häftig. Leap är en liten dosa som du placerar förslagsvis framför tangentbordet, och den läser sedan av de rörelser du gör med händerna ovanför enheten.

Leap rörelsestyrning

I videoklippet där man demonstrerar Leap verkar den ha imponerande hög känslighet. Även de minsta rörelser uppmärksammas och skickas som kommandon till datorn. Man visar hur du kan använda Leap för att rita i luften, för att förflytta dig i ett gränssnitt genom att zooma, panorera och så vidare. Det är grymt coolt.

Röststyrning är redan här (eller?)

Framtidens datorer kan du så klart prata med. Och idag är det här inte längre något futuristiskt, för röststyrning finns det gott om exempel på. Apple var knappast först ut när de presenterade sin digitala assistent Siri, men tack vare deras PR-maskin var det Siri som gjorde att gemene man fick upp ögonen för röststyrning.

Siri röststyrning

Tekniken har dock funnits rätt länge. Tyvärr har det inte fungerat speciellt bra, eftersom det är en väldigt avancerad teknik. Det finns lika många olika röster och dialekter som det finns människor, så det är ingen barnlek att skapa en välfungerande röststyrning.

Inte ens Siri fungerar egentligen speciellt bra. Visst är Siri avsevärt bättre än många av konkurrenterna, fast det är fortfarande långt att gå innan vi kan prata fritt med våra datorer och de förstår precis vad vi säger.

Det handlar inte bara om att tolka din röst och plocka fram de ord du säger. Datorn måste även analysera vad du menar med de här orden. Det är en sak att ha ett antal förbestämda kommandon som användaren kan säga (“ring mamma”) – något helt annat att helt och hållet analysera en mening och förstå vad användaren menar.

Som jag skrev i mellanrubriken är röststyrning alltså redan här. På sätt och vis.

Gränssnitt i form av hologram

Med ovan nämnda teknik är vi halvvägs till Tony Starcks gränssnitt. Det andra som behövs är ett tredimensionellt gränssnitt som projiceras om ett hologram i luften. Även detta är möjligt.

Ett känt exempel på när hologram används var på Coachella 2012, där man lät rapparen Snoop Dogg uppträda tillsammans med en holografisk version av Tupac Shakur, som dog 1996.

Adobe Max 2013, som hölls 4-8 maj i Los Angeles, visade Adobe upp teknik som kombinerade hologram med styrning av gester. Det var rätt simpel teknik, där man använde sig av vattenånga för att visa det holografiska gränssnittet. Det här är knappast något man vill ha vid sitt skrivbord, men om man bortser från detta var den här “prototypen” rätt nära Jarvis.

Holografiskt gränssnitt på Adobe Max 2013

I ett amatörinspelat videoklipp kan man se hur en användare roterar, zoomar och flyttar ett holografiskt objekt genom att använda sig av gester i luften. Även om den tekniska lösningen som sagt ser rätt banal ut, är det svårt att inte bli imponerad över hur långt utvecklingen har kommit.

Att det här skulle vara möjligt idag, lär jag aldrig trott på när jag tog mina första steg på en Commodore 64 för 25 år sedan…

Taggar: teknik, framtidsteknik, Iron Man, Jarvis, Wii, Kinect, gränssnitt, hologram (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *