Krönika

Min dator kraschade idag, men det gör inte så mycket

Jag försökte installera nya Windows 8 Release Preview på min bärbara dator idag. I vanliga fall hade jag gjort det på en av mina testdatorer, men eftersom jag är hemma med barnen blev det min huvuddator. Nu gick det inte som jag ville, utan datorn kraschade och lite naivt hade jag inte försökt bibehålla min installation av Windows 7. För ett par år sedan hade jag drabbats av panik – idag gör det inte så mycket.

När man startar upp sin dator efter en installation av en ny Windowsversion och bara hamnar i en felmeny där det inte går att göra någonting som inte resulterar i att man kommer tillbaka till menyns förstasida, borde man drabbas av panikångest. Nog för att jag försöker leva som jag lär och ta backup, men det borde ändå vara enormt frustrerande.

Idag ryckte jag mest på axlarna. Visst, jag kommer inte in i datorn över huvud taget. Och att installera om operativsystemet kan jag inte göra hemifrån eftersom jag behöver en installationsskiva, men varken min ultraportabla PC eller min MacBook Air (de datorer jag oftast har i hemmet) har optisk enhet kan jag inte fixa det (läs gärna min förra krönika om just döende CD/DVD-skivor). Men jag har trots allt min MacBook, så jag är inte helt utan dator.

För ett par år sedan hade jag som sagt reagerat annorlunda. Då hade en krasch potentiellt varit förödande, med massor av förlorade filer och dokument, program och annat. Idag jobbar jag dock i stort sett helt och hållet i molnet så det är ingen fara.

Jag har (nästan) allt i molnet

Google DriveMina dokument, bilder och filer ligger på Dropbox, Google Drive och SkyDrive. Alla texter jag skriver, har jag i Evernote. Mejlen läser jag via IMAP, så de ligger lagrade hos min mejlleverantör. Och för kalender använder jag Google Calender, som synkas till alla mina mobiler. Alla användarnamn och lösenord finns hos Lastpass.

All musik jag lyssnar på görs via Spotify, och filmer ser jag hos Headweb.

När det gäller mina bärbara datorer arbetar jag således så gott som uteslutande i molnet. Ytterst få väsentliga filer ligger lokalt på hårddisken. På rak arm kan jag bara komma på Photoshop och en rad gratis typsnitt jag laddat ner.

Det här innebär att det inte innebär några större problem om datorn kraschar, inte ens som i det här fallet när allt lokalt lagrat på hårddisken verkar vara förlorat. För att komma igång igen behöver jag bara, förutom att få igång Windows 8 Release Preview (en tur ner till kontoret fixar installationsskiva och extern DVD-läsare), installera ett gäng klienter för tjänsterna jag använder.

Kortfattat rör det sig om klienter för SkyDrive, Google Drive, Dropbox, Evernote (som visserligen kan köras i webbläsaren, men jag upplever den fristående applikationen som snabbare och stabilare), Spotify och Mozillas gratis e-postklient Thunderbird. Och Photoshop.

Windows 8 låter dig logga in med ditt Windows Live-konto istället för ett lokalt användarkonto, och operativsystemet kan lagra alla dina personliga inställningar i molnet hos Windows Live, så de inställningar jag gjort för att göra Windows mer personligt är inte heller förlorade.

Det finns alltid en diskussions om för- respektive nackdelar med att vi lagrar så mycket data i molnet. Det är inte alltid en självklarhet att lägga alla dina privata filer i händerna på en tredjepart. Personligen ser jag inga större problem med det här när det gäller stora företag som Microsoft, Google och Dropbox.

För- och nackdelar med molnet

En del kommer att kalla mig naiv, men jag tror inte att något av dessa företag har intresse av att söka igenom mina privata filer. I praktiken hade Microsoft inte kunnat börja söka igenom mina dokument på jakt efter exempelvis potentiellt illegala texter, utan att det läckt ut och skapat en PR-storm utan dess like. Dessa företag är väldigt beroende av sina användares tillit, och allt eftersom de får sina användare att flytta mer och mer av sin data till molnet, ökar behovet av förtroende.

Ur ett användarperspektiv tycker jag att molnet innebär en stor praktisk fördel. Inte minst när sådana här saker händer, som att ens dator kraschar. Jag är rätt övertygad om att säkerheten på hur din data hanteras för att du inte ska förlora filer, är många gånger bättre i stora datacenter som drivs av Google eller Microsoft, jämfört med vad du kan åstakomma i hemmet.

Många förlitar sig på en backuplösning för sina digitalfoton bestående av en extern hårddisk, som inte sällan alltid är ansluten direkt till datorn. Vad händer om datorn infekteras av ett aggressivt virus, som utan problem sprider sig till filer på alla tillgängliga enheter? Eller om du installerar en elak eller bara dåligt programmerad mjukvara som raderar filer? Om huset brinner ner eller om du har inbrott och de stjäl dator och den externa hårddisken?

Jag är övertygad om att säkerheten är betydligt högre om du lagrar dina viktiga filer på Dropbox.

Själva datorn är tämligen ointressant

I praktiken är själva datorn rätt ointressant. Visst, det ska erkännas att jag i egenskap av datornörd, naturligtvis tycket det är spännande med hårdvara och nya datorer. Jag ser till exempel fram emot ultrabooks med tryckkänsliga skärmar. Det är kul och häftig teknik.

Dator-kraschMen samtidigt är jag inte känslomässigt bunden vid min dator. Förr i tiden, långt före man pratade om molnet och innan Internet började dyka upp hemma i hushållen, var jag i det närmaste förälskad i min dator. Den betydde väldigt mycket för mig och jag hade uppgraderat och trimmat min dator för att passa mina behov.

Hade blixten slagit ner i närheten av de luftburna elledningarna som fanns ute i de småländska skogarna på den här tiden, och bränt datorn i ett överslag, hade det varit som att bli av med en kroppsdel. (Jag önskar att jag överdrev på ett ironiskt vis, men jag var verkligen en datornörd av rang).

Idag har jag inget sådant band till mina datorer. När sonen råkade spilla ut ett glas vatten över min förra laptop lagom till att garantin precis gått ut, var det bara den stereotypiska smålänningen i mig som grät över att jag var tvungen att bränna pengar på en ny dator.

Men vilken dator jag använder spelar inte så stor roll. Det ska vara en lätt och tunn dator, mobilitet är viktigt, med bra skärm, skönt tangentbord och ordentligt med internminne (RAM) för att hantera Photoshop och mitt missbruk av att ha sinnessjukt många flikar uppe i webbläsaren. Förr jagade man så stora hårddiskar som möjligt – nu är mina behov ytterst små. Då tar jag hellre en riktigt snabb SSD på 32 GB än en traditionell disk på 2 TB.

Att Windows 8 inofficiellt kräver mindre datorkraft än vad föregångaren Windows 7 gör, betyder också en del i valet av vilken dator jag behöver.

Jag skulle gärna vilja veta hur du tänker! Använder du också främst molntjänster idag, eller skulle en datorkrasch varit förödande för dig? Och hur fäst är du egentligen vid din dator? Ponera att den skulle trilla i backen och gå i tusen bitar – hade du ryckt på axlarna eller brutit ihop? :-)

Taggar: molnet, datorkrasch, Windows 8, säkerhet, Dropbox, SkyDrive, Google Drive, IMAP, Spotify, Headweb, Evernote (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Min dator kraschade idag, men det gör inte så mycket

  1. Gunilla Karlén

    Håller med dig, fast alla mina bilder har jag på en extern HD, likaså använder jag Time Capsule för backup så att jag enkelt kan återställa allt i fall oturen skulle vara framme.

  2. Jaana Lindholm

    Tack vare tips av dig så har jag det ordnat i stort sett lika så fastän datorn skulle krascha så är det bara att hämta en ny :) Då har jag ännu installerat F-secure backup och dit far alla säkerhetskopior från de verktygsprogram jag behöver för att utföra mina jobb. Så det jobbigaste om min jobbdator går sönder är att installera dessa program och konfigurera dem igen. Tack för alla goda tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *