Windows 8

Microsoft tokmissar målet på antal Windows 8-appar

I samband med lanseringen av Windows 8 i oktober förra året gick Microsoft ut rätt kaxigt och sa att man siktat in sig på att ha 100000 applikationer tillgängliga i Windows Store i januari. Nu är det bara en dag kvar av januari och vi kan konstatera att Microsoft missat målet ganska rejält…

Den stora nyheten i Windows 8 var det nya gränssnittet, som till en början kallades för Metro men som sedan fick byta namn till kort och gott Windows 8-gränssnittet (eller Modern UI). ARM-versionen av Windows, det vill säga Windows RT, är helt fokuserad på just Windows 8-appar från Windows Store, medan Windows 8 naturligtvis kan köra alla traditionella Windows-program i skrivbordsgränssnittet.

Övergången till ett appdrivet gränssnitt har naturligtvis gjort att den nya generationen av Windows är väldigt beroende på just applikationer. De så kallade Windows 8-apparna distribueras via Windows Store och körs i det nya gränssnittet.

Windows 8, gränssnittet

Bakgrunden till det nya gränssnittet är surfplattor – idag pekar statistik på att det säljs fler surfplattor än bärbara datorer, vilket är skälet till varför Microsoft fått tänka om vad gäller hur Windows fungerar. Det fungerar helt enkelt inte att använda det traditionella skrivbordsgränssnittet på en surfplatta.

Hur som helst sa Microsoft i oktober att man räknade med att det skulle finnas 100000 applikationer i Windows Store i slutet av januari. Nu är vi här och av siffrorna att döma har Microsoft missat målet, och det rätt rejält. Sajten MetroStore Scanner håller koll på statistik från Windows Store, och i skrivande stund finns det strax under 40500 applikationer tillgängliga.

Kvalitet framför kvantitet

Samtidigt har Microsoft redan från början, när man först presenterade det nya gränssnittet i och med Windows Phone 7, poängterat att det inte handlar om kvantiteten av appar utan kvalitet. Heller färre bra appar än en väldiga massa appar varav en stor del är usla.

Alla som har testat Android, där det är fritt fram att publicera appar, vet hur svårt det kan vara att hitta bra applikationer. Visst finns det galet många appar till Android, men många av dem är riktigt usla.

En ännu bättre jämförelse är vanliga Windows-program. Här finns det som bekant ingen app-butik att tala om, utan vi är hänvisade till en djungel av olika programkataloger och utvecklares egna sajter. Och som vi alla vet löper spektrat av Windows-program från fantastiska verktyg som Photoshop till vidriga trojaner som försöker tömma ditt bankkonto.

MetroStore Scanner

Egentligen är 40500 applikationer rätt starkt jobbat med tanke på att det bara är tre månader sedan Windows 8 lanserades. Som jag skrivit flera gånger tidigare kommer vi att få se tonvis av nya appar för Windows 8 – det är trots allt Windows.

Vad jag däremot inte får någon klarhet i, är varför Microsoft i oktober sa att man tänkte nå 100000 appar. Det var ett absurt högt mål, och när de nu inte ens nått halvvägs kommer det förmodligen att framställas som ett totalt misslyckande. Naivt, kaxigt eller bara dumt? Eller finns det någon smart strategi bakom det?

Taggar: Windows 8, Microsoft, Windows Store, appar, applikationer, Metro, Windows 8-appar (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *