Därför totaltsågar Michael Dell minidatorer

Michael Dell, grundaren och chefen för datortillvarkaren med samma namn, sågar minidatorer (netbooks) vid fotknölarna i ett tal som han höll på Churchill Club i Silicon Valley. Enligt Dell blir konsumenterna missnöjda med sitt köp inom 36 timmar. Varför säger han så, när Dell kränger massor av minidatorer?

Nyheten om att Michael Dell totalsågat minidatorer har spridit sig genom IT-sfären. Det var under ett tal han höll som han förklarade att kunder som köper minidatorer blir missnöjda efter en och en halv dag, eftersom skärmen är för liten och prestandan för dålig.

“If you take a user who’s used to a 14- or 15-inch notebook and you say ‘Here’s a 10-inch netbook,’ they’re gonna say ‘Hey, this is so fantastic. It’s so cute. It’s so light. I love it,'” Dell told Silicon Valley’s tech-obsessed Churchill Club during an appearance Tuesday night. “But about 36 hours later, they’re saying ‘The screen’s gonna have to go. Give me my 15-inch screen back.'” [The Register]

Michael Dell sågar minidatorerJag förstår att det här gäller en del konsumenter. Det finns säkert de som köper en minidator eftersom den är billig och söt, men missförstår dess syfte. En minidator är aldrig en ersättare till en vanlig dator. Det är ett komplement. Du kommer inte att kunna byta ut din ordinära bärbara PC mot en minidator och tro att du kan använda den som vilken annan maskin som helst.

Minidatorn är slö och liten

Prestandan är dålig. Skärmen är liten. Men för dess syfte, att kunna ta med sig datorn var som helst och kunna få en prisvänlig PC att använda för att surfa och skicka e-post med, är minidatorn ett utmärkt val. Jag har själv en Asus Eee PC 901 Go som jag är extremt nöjd med. Visst är tangentbord och skärm för litet för att jag ska kunna arbeta längre stunder med den, men det var inte därför jag skaffade den.

Jag köpte den för att jag inte alltid vill släpa med mig en vanlig bärbar dator. När jag sitter på tåget, eller på ett hotellrum, i passagerarsätet på en bil, eller i soffan hos en polare, då är min lilla ultraportabla dator helt perfekt.

Dell har minidatorer i sitt sortiment och de säljer bra av den. Så varför väljer då Michael Dell att såga en produkt som de faktiskt säljer massor av?

Dålig affär att sälja minidatorer

Sanningen är att datortillverkarna inte är förtjusta i minidatorer. De vill helst att vi ska skaffa riktiga bärbara datorer istället, men eftersom efterfrågan på minidatorer är så stor kan de inte låta bli att bygga sådana. Minidatorer är dock inget de tjänar några pengar på. Vinstmarginalen för de här datorerna är väldigt liten. De rymmer trots allt en hel del komponenter samtidigt som prislappen som regel är väldigt låg.

Något annat som datortillverkare idag tjänar stora pengar på är att skicka med programvaror från tredjepart. Det kan handla om bildredigeringsprogram, Office-paket, antivirus och så vidare. Problemet med minidatorer är att de har för dålig prestanda för att kunna förinstalleras med exempelvis Adobe Photoshop Elements eller ett stort säkerhetspaket. Så där försvinner också en rejäl del av inkomsten.

Att användare inte förstår begränsningarna i minidatorer gör att de kommer att stöta på problem. Och när de får problem ringer de supporten – något som är långt ifrån gratis för tillverkarna. Om det blev något över efter vinstmarginalen, försvinner garanterat en bra bit av den kakan till att betala supportärenden av olika slag.

Minidatorn i framtiden

Så kommer vi att få se minidatorer även i framtiden? Ja, det är jag helt säker på. Men det märks var vi är på väg. När den första minidatorn kom, Asus Eee PC 700, låg prislappen på under 3000 kronor. Idag ligger nya minidatorer på det dubbla. Visst finns det fortfarande billiga varianter, men minidatorn håller på att få allt bättre prestanda och allt högre prislapp.

Det ska bli intressant att se hur marknaden utvecklas under 2010. Dagarna med nya snorbilliga minidatorer lär vara förbi, men själva konceptet med små ultraportabla datorer kommer att finnas kvar.

Taggar: Michael Dell, Dell, minidator, mini-PC, minidatorer, netbook, laptop, bärbar dator, ultraportabel, konsument (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Därför totaltsågar Michael Dell minidatorer

  1. Börje Gustavsson

    Så vitt jag vet är det bara IBM som fortfarande säljer minidatorer, i alla fall här i Norden.

    De är ju dessutom stora o klumpiga och passar definitivt inte att bära runt på.

    Det verkar vara bara i Sverige som en del skribenter blandar ihop mindatorer och mini-PC.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *