Windows 8

Krönika: Jag, däremot, tycker Windows 8 är grymt bra!

I måndags publicerade PCOnlines skribent Kent Vilhelmsson en krönika där han riktade hård kritik mot Windows 8. Det råder ingen tvekan om att min käre kollega inte har mycket till övers för Microsofts senaste operativsystem. Jag delar dock inte hans uppfattning. Tvärtom tycker jag att Windows 8 är riktigt bra – både på min vanliga arbetsdator och på min surfplatta.

Jag har naturligtvis en rätt omfattande uppsättning av olika datorer, eftersom det krävs med tanke på mitt yrke. Jag behöver många olika referensdatorer med olika operativsystem för att kunna testa och utbilda mig själv. Min främsta arbetsdator är en stationär maskin som jag har på kontoret, och som kör Windows 7.

Men på grund av att jag sedan ett bra tag tillbaka spenderar rätt mycket tid hemma med barnen, i väntan på att yngsta sonen ska skolas in på dagis, så har jag en annan dator som är mitt främsta val – en Lenovo IdeaPad Yoga 13 (som jag tidigare publicerat en renodlad hyllningskrönika till – för dig som inte orkar läsa den texten kan jag sammanfatta den med att Yoga 13 är en riktigt välbyggd bärbar PC med pekskärm och schysst prestanda). På datorn kör jag Windows 8.

Lenovo Yoga 13Utöver min Yoga har jag även en Acer Iconia W510P, som är en surfplatta med Windows 8. Den modellen är emellertid inte värd en hyllningsartikel. Det har varit mycket strul med den; bland annat är den medföljande tangentbordsdockan, som gör surfplattan till en bärbar PC, oanvändbar. Som surfplatta fungerar den hyfsat och enheten har blivit bättre efter ett par patchar av drivrutiner.

Har du inte redan läst Kents krönika, kan du passa på att göra det innan du läser vidare om mina åsikter; Jag står inte ut med Windows 8.

Det nya gränssnittet för pekskärmar..?

Microsoft har fått rätt hård kritik för Windows 8, och det allra mesta handlar om det nya gränssnittet. Det som tidigare gick under namnet Metro, men som sedan döptes om till Windows 8-gränssnittet. De här olika benämningarna är klart rörigt, det håller jag med Kent om.

Att i skrift förklara hur Windows 8 fungerar, med det nya gränssnittet och det gamla traditionella gränssnittet, och därtill ett Windows RT som ser ut som Windows 8 och kör Windows 8-appar men som inte är Windows 8 utan ett Windows utvecklat för ARM-processorer och som därför inte kan köra traditionella Windows-program – som är byggda för x86-arkitektur – utan bara Windows 8-applikationer (bortsett från bland annat Office och lite annat som utvecklats för ARM-arkitektur, och som körs i skrivbordsmiljön som faktiskt finns i Windows RT).

Windows 8, hemskärmen

När man som IT-skribent försöker förklara det här på ett enkelt sätt, kan man riktigt känna man hur håret strå för strå förlorar färg.

Men när man väl sätter sig framför Windows 8 är det inte speciellt komplicerat. Jag tycker att Kent är alldeles för snabb på att upprepa de klagomål som så många kritiker hakat upp sig på. Det vill säga att gränssnittet i Windows 8 är gjort för surfplattor och därför inte fungerar på vanliga datorer.

Den så kallade hemskärmen – alltså det som tidigare kallades för Metro och som du hamnar i när du startar Windows eller om du trycker på [Win]-knappen – är onekligen gjord med surfplattor i åtanke. Kritikerna hävdar att det inte går att använda det här på en vanlig dator. Och, visst, det kan jag till viss del hålla med om.

Det är inte speciellt kul att sköta sitt vanliga arbete i det här gränssnittet. Det fungerar dock med mus och tangentbord, problemet är dock att Windows 8-apparna som körs i det nya gränssnittet inte är speciellt roliga på exempelvis en stationär dator med 24-tumsskärm.

Hemskärmen märks inte på min laptop

Fast vad man ofta glömmer tala om, är att man inte alls behöver göra det. På min Lenovo IdeaPad, som jag använder som ren arbetsdator, går jag ytterst sällan till hemskärmen.

Jag håller mig i det traditionella skrivbordsgränssnittet, eftersom det är här alla vanliga Windowsprogram körs; Photoshop, Evernote (som visserligen även finns som app för det nya gränssnittet, men den är så usel att den inte går att använda), FileZilla, Spotify, Thunderbird, Office-paketet, NotePad++, Chrome, Firefox och Internet Explorer. För att nämna några.

Windows 8, skrivbordet

Eftersom jag aldrig stänger av min dator, utan bara slår igen locket (skärmen) och låter den gå ner i viloläge, startar jag direkt till skrivbordet så fort jag fäller upp skärmen. Hemskärmen ser jag nästan aldrig. Så kallade Windows 8-appar, som körs i det nya gränssnittet och som hämtas från Windows Store, kör jag inte på min laptop. Alla de Windowsprogram som inte är utvecklade som Windows 8-appar – vilket i praktiken är så gott som alla; tänk på alla säkert miljontals vanliga Windowsprogram som finns – körs i skrivbordsläget.

Jag vill understryka att jag inte använder några slags tweaks eller extraprogram som låter mig gå runt hemskärmen. Jag använder bara Windows 8 på samma sätt som Windows 7.

Startmenyn – tack och adjö!

Det största skälet till varför Kent och jag har fått så skilda uppfattningar om gränssnittet, tror jag beror på en annan kritik han riktar mot Windows 8 – nämligen avsaknaden av Startknappen. I skrivbordsläget finns det nämligen ingen Startknapp. Trycker du [Win]-tangenten öppnas hemskärmen. Jag skulle anta att Kent är en flitig användare av Startknappen. Det är inte jag. Sedan Windows 7 kom har jag bara öppnat Startmenyn för att göra en sökning.

Startmenyn hade ett syfte fram till Windows 7, men det var en extremt klumpig lösning. Att starta ett program via Startmenyn, om du har rätt många installerade, är löjligt oanvändarvänligt. Man får klicka sig fram i ett stort träd av mappar, skrolla bland olika filer och försöka gissa sig fram till var någonstans programmet finns.

Någon standard finns inte – en del programinstallationer lägger en ikon direkt under Program-mappen, andra skapar en undermapp med programmets namn – eller tillverkarens namn – och i mappen finns inte sällan en lång rad olika filer. Och sedan finns det programmen som inte lägger in något i Startmenyn över huvudtaget.

I Windows 7 lanserade Microsoft en lika simpel som smart funktion – möjligheten att fästa program i Aktivitetsfältet. När du kör ett program, högerklicka på dess ikon i Aktivitetsfältet och välj Fäst... I framtiden kan du nu starta ditt program genom att klicka på ikonen i Aktivitetsfältet. Det här är en lysande metod när det handlar om dina favoritprogram som du ofta använder.

Fäst program i aktivitetsfältet

Jag var knappast ensam om att börja utnyttja den här funktionen. Statistik som Microsoft samlat på sig inför utvecklingen av Windows 8 visade på att väldigt många Windows 7-användare fäste sina favoritprogram i Aktivitetsfältet, och Startmenyn var bara där när du behövde köra ett program du inte använde så ofta.

Det bästa sättet att i Windows 8 hitta program du inte använder tillräckligt ofta för att få en plats i Aktivitetsfältet, är att helt enkelt göra en sökning. Tryck snabbkommandot [Win]+[Q].

På surfplattan då?

Jag har som sagt även ensurfplatta med Windows 8, och på denna kör jag uteslutande Windows 8-gränssnittet. Det går inte att köra skrivbordsläget på en surfplatta, för det är helt odrägligt.

På en surfplatta fungerar det nya gränssnittet riktigt bra. Det finns en del saker som kräver förbättringar, och antalet applikationer är rätt begränsat. Windows Store, där man hämtar Windows 8-appar, lämnar mycket att önska. Men Windows 8 har trots allt inte funnits mer än ett par månader. Ge det två år så kommer det att se annorlunda ut.

Vissa saker i Windows 8 på surfplatta är riktigt bra. Det är väldigt smidigt att växla mellan appar genom att svepa in fingret från vänsterkanten, och möjligheten att dela skärmen i två områden för att köra två appar jämte varandra är riktigt bra.

Windows 8, delad skärm och menyer

Menyn med snabbknappar som öppnas från högersidan på skärmen är också riktigt bra. Här kommer du bland annat åt inställningar och sökfunktion för den applikation du har aktiv. Det finns även en ikon för att dela information – om du tittar på en bild kan du svepa fram ikonerna och välja dela för att posta bilden till Twitter, Facebook eller liknande.

Kent har helt rätt på en punkt

En sak som Kent har helt rätt i, är att det är rörigt idag. Det är många olika versioner och termerna för att beskriva det är minst sagt svårt att förstå och förklara. Microsoft har ett jättejobb framför sig att knyta ihop alla trådar. Vad de sysslar med är att bygga ett helt ekosystem, och det kommer säkert att ta ett par år innan allt är logiskt och hänger ihop på ett bra sätt.

Windows 8 logoVi får se om de klarar det. Jag hoppas det, eftersom det skulle kunna bli riktigt bra och spännande. Ditt Windows, med alla inställningar, applikationer och dokument, kommer att finnas tillgängligt i allt från datorer, surfplattor, smartphones och TV.

Ett problem för Microsoft är skrivbordsmiljön. Hade de kunnat strunta i den, hade allt blivit mycket enklare. Men det går inte. Jag hade, som jag skrivit ovan, inte velat dumpa min skrivbordsmiljö och byta till det som tidigare kallades för Metro. Det hade inte fungerat att arbeta effektivt.

Microsoft arbetar väldigt hårt med att övertyga utvecklare att bygga applikationer som är plattformsoberoende och som kan köras i det nya gränssnittet, istället för skrivbordsmiljön. Webbstandarder är en viktig beståndsdel, men även om webbtekniken har blivit mycket mer avancerad de senaste åren går det inte att göra vad som helst med webblösningar.

Jag gillar Windows 8

Så för att avrunda, kan vi enas om att Kent och jag har delvis skilda åsikter om Windows 8. Jag gillar Windows 8 och även om det behöver finputsas så tycker jag Microsoft är rätt ute.

På en vanlig arbetsdator, som min Lenovo, sitter jag fortfarande i den vanliga skrivbordsmiljön. Det hade inte gått att arbeta i det nya gränssnittet. Men på min surfplatta fungerar det nya gränssnittet väldigt bra.

Det är inte så konstigt att Microsoft valt att ta fram den här nya designen. Försäljningen av vanliga datorer står rätt still, samtidigt som surfplattor och smartphones säljer som smör. Windows måste in på den här marknaden och det hade inte gått med det vanliga skrivbordsgränssnittet. Alla som har provat Windows Mobile (när det fanns) vet vad jag menar – det var hemskt.

Windows Phone gillar jag också. Jag är dock säker på att det kommer att försvinna om något år, och istället ersättas av Windows 8 respektive Windows RT (beroende på vilken processor mobilerna använder; x86-arkitekturen är idag inte så aktuell för smartphones, och jag tror att det största problemet ligger i batteritiden).

Mer läsning: Windows 8 – Allt om deet nya operativsystemet

Taggar: Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows, Microsoft, operativsystem, Metro, Modern UI, gränssnitt (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Krönika: Jag, däremot, tycker Windows 8 är grymt bra!

  1. Stigw

    Jag försökte hjälpa en granne med ny dator och W8. Både han och jag var nya på W8 och därför letade jag efter “hjälpen” men hittade den inte. Letade på Microsofts supportsida  efter hur man kommer åt “hjälpen” men hittade inget om detta. Till slut körde vi in desktopp program som fick skärmen att likna W7. Och där fanns plötsligt hjälpen som man så väl behöver när man skall ta itu med sånt man inte begriper. Både jag och min granne drog en suck av lättnad. Nu gick det plötsligt att använda datorn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *