Windows 8

Krönika: Jag står inte ut med Windows 8

PCOnlines skribent Kent Vilhelmsson beklagar sig över nyheterna i Windows 8.

När Windows Vista släpptes så blev systemet ganska snart ett stort bakslag för Microsoft, som tvingades införa möjligheten att nergradera från Windows Vista till Windows XP. Strax innan lanseringen av Windows 8 förra året gjorde Microsoft också klart för kunderna att det går att nergradera systemet till Windows 7.

Ett av problemen med Windows Vista var att det fanns för många versioner av det, där den enda version man väl egentligen ville ha var den dyra Ultimate-versionen. Windows 8 finns förutom i en standard och en pro-variant även i en variant för ARM-baserade enheter, Windows RT, och släpptes i princip samtidigt som Windows Phone 8, som till stora delar bygger på samma kod som Windows 8. Krångligt?

Windows 8, gränssnittet

Kritiken mot Windows Vista handlade också ofta om det karamellfärgade skal som Microsoft hade försett systemet med. Windows 8 har ett pekskärmsanpassat gränssnitt med övertydliga knappar, stora texter och är ungefär lika sparsamt när det gäller hur löjligt stor skärmyta som används till intetsägande grafik, som grekerna var när det gällde medel för konsumtion för några år sedan.

Jag tror Microsoft har gjort bort sig riktigt rejält när det gäller beslutet att släppa Windows 8, som är ett operativsystem anpassat för pekskärmsdatorer, också för vanliga datorer och tro att det ska gå hem. En av anledningarna att många företag har fortsatt att köra med Microsofts produkter så länge som de har gjort, trots att det inte saknas alternativ (Linux) som egentligen både är billigare och bättre, är nämligen att Microsoft ända sedan Windows 95:s dagar i stort sett har haft samma användargränssnitt för sina operativsystem. Visst, det har putsats, ändrats lite och tillkommit fler funktioner, men inlärningströskeln har varit väldigt låg. Det har gjort att det har varit smidigt att fortsätta i gamla spår utan att behöva investera i utbildning av personal när nya Windows-versioner släppts.

Men Windows 8 är verkligen helt annorlunda jämfört med hur Windows har varit tidigare. Det är väldigt mycket nytt att lära sig. Hallå – Startknappen är borta. Varför då? Varenda PC är utrustad med ett tangentbord med en Startknapp – men Microsoft plockar helt sonika bort knappen i operativsystemet. Hur tänkte de där?

Steget att byta från Windows 7 till Windows 8 är faktiskt nästan att likna med att byta från Windows till en äppledator. Och då är frågan om inte äpplet smakar bättre..

Det går förvisso att använda vad som liknar tidigare Windows genom att välja Skrivbord-ikonen i Metro-gränssnittet. Men för du muspekaren för långt ut kanten dyker det upp en massa märkliga menyer, och trycker du på Startknappen på tangentbordet växlar du tillbaka till Metro.

Kalla mig nostalgisk, men jag saknar också bildvisningsprogrammet som fanns i Windows 7 och i tidigare versioner. I Windows 8 resulterar en bildöppning i att ett helt nytt bildvisningsprogram visas, där det inte längre går att bläddra mellan bilder i samma mapp med piltangenterna. Det är precis lika ologiskt som Microsofts beslut att skippa Startknappen. Det gamla bildvisningsverktyget finns kvar i Windows 8 också, men det är inte det som är associerat med bilderna som standard. Varför inte?

Sådant som tidigare gick busenkelt i Windows, har helt plötsligt blivit superkomplicerati Windows 8. Det tog mig en bra stund bara att klura ut hur jag ens ska göra för att lyckas stänga av datorn i Windows 8, till exempel.

Tack och lov att Microsoft åtminstone gjorde avinstallationen av systemet enkel – för nu byter jag tillbaka till Windows 7.

Taggar: Windows 8, Windows 7, Windows XP, Windows Vista (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

4 comments on “Krönika: Jag står inte ut med Windows 8

 1. torpet

  Snälla du berätta hur man nedgraderar till 7:an. Jag har fått i uppdrag att till sondottern skaffa en skoldator. Jag har klarat mig hyggligt med både Vista och 7:an men nu finns ju bara 8:att tillgå. Hur 17 skall jag klara att ‘sätta upp’ en ny dator med Windows 8 till lilla (12 år) Sofia?

 2. Stig Nilsson

  Jag har upplevt samma sak. Är IT-pedagog och systemutvecklare så jag har rejäl datorvana men Windows 8 förstår jag mig inte på. DEt finns absolut ingen anledning att gå från ett bra system som windows 7 till ett olågoskt & krångligt system som windows 8. JAg har numera windows 7 igen och tänker inte byta!

 3. Varg i Veum

  Jag var än mer skeptisk till pekplattegränsnittet och sa att jag tänkte inte ens ladda ner piratkopian utan fortsätta med sjuan o Linux. Men sen kom Classic Shell och allt lekplattegränsnitt försvann, man besväras inte alls av den, man märker inte ens att den finns där ens.

  Åttan är utan jämförelse den bästa windowsversion jag kört. Den snabba uppstarten på 15 sekunder, den snabba uppstarten från sleep-läget. Den är fanimig nästan lika stabil som Linux banne mig! Jo, jag vet, jag tog i lite ;) Det händer nån gång varannan månad eller så att man måste starta om den för att nåt fuckar upp (senast gick det inte att koppla upp med VPN då alla TAP var upptagna) Då hade datorn stått på i dryga två veckor i sträck, eller ja en massa vilolägen förstås.Blåskärm har jag inte sett än alla fall.

  Jag funderade ett tag på att faktiskt betala för den, så bra tyckte jag att den var faktiskt. Men det visade sig att det inte finns, eller fanns då i alla fall, någon fullversion att köpa. Allt var uppgraderingar eller OEM. Jag ville nu ha en fullversion för att slippa en massa trams när jag byter hårdvara (vilket jag gör en gång per år CPU, moderkort osv..) Av princip vill jag inte betala för att få det jobbigt, hur billigt det än är
  (Då visste jag inte att det gick att uppgradera en crackad sjua.)
  Jag vill installera hur och när jag vill utan att behöva blanda in någon och få ett meningslöst godkännande.
  Men så kom mediespelarhacket och man fick åttan gratis, och det blev en laglig kopia på köpet :) Inga crack behövdes..
  Såå… jag är mycket nöjd med windows.

 4. Rolar321

  Finns två tweak man kan använda. Det ena gör så att vid start kommer man till skrivbordet man är van vid från windows 7. Det andra lägger tillsamma startknapp och undermenyer som man har i windows 7. Då även med samma avstängning.
  Enklare än att ta bort windows 8…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *