Krönika: Bra bärbar PC

Köptips: Lenovo IdeaPad Yoga 13 – bärbar PC för Windows 8

En fördel med mitt jobb som yrkesbloggare inom Internet och datorer, är att jag behöver köpa in datorer som referensmaskiner. Den senaste datorn jag köpte var en Lenovo IdeaPad Yoga 13 med Windows 8. Datorn är på intet sätt en ny modell, så det här är mer en rekommendation än ett test. Jag är så nöjd att jag vill skriva en hyllning till den!

Efter alla år som skribent inom datorer och Internet har jag blivit ganska härdad. Det krävs rätt mycket för att jag ska bli imponerad av något så banalt som en bärbar PC. Men efter att ha använt Lenovo IdeaPad Yoga 13 som min främsta dator i drygt en vecka kan jag konstatera att jag är väldigt nöjd med köpet. Jag kan gå så långt att jag varmt rekommenderar datorn för dig som vill ha en schysst bärbar PC med Windows 8.

Lenovo Yoga 13 ultrabook

Lenovo IdeaPad Yoga 13 ligger i segmentet ultrabooks, som är en koncept utvecklat av Intel. Man ställer vissa krav på datorerna för att de ska få kallas för ultrabooks. Dels ska de innehålla Intel-komponenter, och dels ska de vara tunna och lätta.

Rätt stor ultrabook

Lenovo IdeaPad Yoga 13IdeaPad Yoga 13 är inte den tunnaste och lättaste ultrabook-datorn jag har testat, men den är tillräckligt liten och smidigt. Samtidigt är den ändå större än vad de flesta bärbara datorer jag har. Jag har en förkärlek för mindre bärbara. Min tidigare favoritdator var en MacBook Air 11-tum, så Yoga 13 är avsevärt större med sin 13,3-tumsskärm, sitt tjockare chassi och högre vikt.

Med det sagt är det inga problem att kasta ner datorn i ryggsäcken och ta den med sig. Batteritiden specificeras tillåtta timmar, så den klarar sig bra om du inte har tillgång till eluttag. Som alltid beror batteritiden på vad du använder datorn till. Kör du WiFi och Bluetooth och pressar prestandan till max, kommer du inte att arbeta i åtta timmar. PC World klockade Yoga 13 till cirka 5,5 timmar.

Lenovo har ett rykte om sig att bygga bra datorer. De tog som kanske bekant över IBM:s datorsektion för ett antal år sedan, och IBM ThinkPad var bärbara datorer av toppkvalitet. Det här är något Lenovo har bibehållit. Visst kostar en Lenovo lite mer än om du köper LG, Asus, Samsung eller Acer, men byggkvaliteten märks när du håller i datorn.

Skönt tangentbord, när du lärt dig

Ovan- och undersidan är i borstad grå aluminium och ytan runt tangentbordet är av en slags svart gummi som händerna ligger skönt på. Själva tangentbordet är skönt att skriva på. Precis som med alla bärbara datorer som inte har plats med ett komplett tangentbord, krävs det lite övning innan man lär sig var knapparna sitter.

Lenovo Yoga 13 tangentbord

Det finns ju ingen standard för hur man ska placera [Page Up] och [Page Down], till exempel. I det här fallet sitter de på en vertikal rad längst ut till höger, vilket gör att man i början kommer åt dem när man ska trycka [Enter] eller [Backspace].

Översta raden innefattar funktionstangenterna som delas med snabbtangenter av olika slag. Lenovo har vänt på steken och låtit funktionstangenterna F1-F12 vara sekundära så du behöver hålla nere [Fn]-knappen för att nå dem. Det stör inte mig. De viktigaste knapparna är volymkontrollen, justering av ljusstyrka och knappen för att stänga av musplattan. Tyvärr saknas Play/Pause-knapp och det stör mig. Att snabbt kunna pausa Spotify när någon av ungarna skriker, är smidigt.

Musplattan på Lenovo IdeaPad Yoga 13 är riktigt bra för att vara en PC. Den är inte lika bra som på Apples MacBook, men det är inte långt ifrån. Jag har alltid problemet med att mina tummar råkar komma åt musplattan och därmed klicka iväg markören när jag skriver, så det är därför jag tycker det är nödvändigt med en knapp för att snabbt stänga av musplattan. Jag kör nästan uteslutande med extern mus istället.

Bra skärm gör datorn till surfplatta

lenovo-ideapad-yoga-13-standeSkärmen, som är tryckkänslig, är av riktigt bra kvalitet. Upplösningen är på 1600×900 pixlar, vilket är bättre än de 1366×768 som annars brukar vara standard på ultrabooks. I den här upplösningen är det till och med okej att arbeta i Photoshop, något som är föga upphetsande i 1366×768.

En kul detalj med skärmen är att du kan rotera den i 360 grader, så att skärmen hamnar mot baksidan av datorn. När du gör så här, deaktiveras tangentbord och musplatta automatiskt, och du kan använda datorn som surfplatta. Det är knappast en speciellt bekväm surfplatta, definitivt allt inte ur mitt perspektiv eftersom min favorit bland surfplattor är iPad Mini. Men det är kul att möjligheten finns. Jag hade dock hellre sett att skärmen gick att plockas bort och köras som surfplatta – men det är ju inte tekniskt möjligt eftersom hårdvaran inte sitter i skärmen…

Att använda den som surfplatta kan vara en bra lösning för dig som illustrerar. Genom att snurra runt skärmen och göra om IdeaPad Yoga 13 till en stor surfplatta, kan du använda den för att teckna på frihand. Det här är inget jag har testat. Jag läste nyligen en recension av Microsoft Surface Windows Pro 8 hos Penny Arcade, där illustratören talade sig varm om de fina möjligheterna att använda Windows 8 och pekskärm för att teckna.

Prestandan duger fint men inget monster

Lenovo IdeaPad Yoga 13 finns i ett par olika modeller med varierande prestanda. Den modell jag köpte har en Intel Core i5-processor på 1,70 GHz, 4 GB internminne (det är i minsta laget, jag vet) och 128 GB SSD-enhet för lagring. Operativsystemet är Windows 8 x64 (inte Pro, men jag kommer nog att uppgradera för jag har någon licens liggande).

Jag arbetar nästan uteslutande i skrivbordsläget på den här datorn, och det är ytterst sällan jag använder pekskärmen. Det är som regel smidigare med mus och tangentbord. Jag har använt den här datorn för alla arbetsmoment, framför allt när jag jobbar hemifrån.

Det betyder att jag surfar och skriver, redigerar bilder i Photoshop CS6, laddar ner och testar olika program, leker med Windows 8 och så vidare. Datorn pressas ofta rätt rejält och det klarar den. Samtidigt är det bilder för webb jag arbetar med i Photoshop, och det är skillnad mot om du skapar trycksaker.

Läs också: Så funkar Windows 8 i skrivbordsläget på arbetsdatorer

Lenovo Yoga 13 som surfplatta

Genom åren har jag köpt massor av bärbara datorer av olika skäl. Så när jag säger att Lenovo IdeaPad Yoga 13 är det bästa köpet av bärbara datorer jag gjort, menar jag allvar. Jag är sjukt nöjd med den. Det är därför jag skriver den här hyllningskrönikan.

Den tidigare favoriten MacBook Air 11-tum har blivit nerknuffad, och det främsta skälet är att jag föredrar Windows framför OS X (och då menar jag skrivbordsgränssnittet i Windows 8), men även för att skärmen och prestandan är bättre. Datorerna kostade för övrigt exakt lika mycket. Å andra sidan är det lite som att jämföra äppel och päron.

Som jag skrev i inledningen, är det här ingen test. Datorn är ingen ny modell – den har funnits ute på marknaden sedan slutet av förra året. Är du på jakt efter en bärbar dator med schysst prestanda, relativt nätt storlek, gedigen byggkvalitet och Windows 8, kan jag varmt rekommendera Lenovo IdeaPad Yoga 13. Det finns betydligt billigare datorer med samma prestanda, men den här var värd pengarna.

Jag köpte mitt exemplar på Media Markt i Linköping. På nätet kan du köpa datorn hos exempelvis Webhallen.

[pj]1590033[/pj]

Taggar: Lenovo IdeaPad Yoga 13, Lenovo IdeaPad, Lenovo, surfplatta, ultrabook, laptop, bärbar dator, bärbar PC, Windows 8 (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *