Ipred skrämde svenskarna till att ladda ner lagligt

När Ipred-lagen sattes i bruk den 1 april i år sjönk Internettrafiken med 40 procent över en natt. Många av svenskarna slutade att ladda ner film och musik olagligt. Nu är trafiken tillbaka på samma nivå, men det är inte samma trafik…

Ipred-lagen var extremt omdebatterad när den lanserades. Lagen är till för att upphovsrättsinnehavare ska kunna få reda på vem som har laddat ner deras verk från Internet, genom att gå till domstol och kräva att Internetleverantörer ska lämna ut kunder som har använt ett IP-nummer vid ett visst tillfälle.

I praktiken är det här tekniskt besynnerligt, eftersom det inte går att vet vilken person som har använt ett IP-nummer, bara vilket konto som använts. Om man har ett trådlöst nätverk hemma, som inte är säkert, kan grannar koppla upp sig via det och då är det kontots ägare som får problem om Ipred-lagen används. Inte heller går det att veta vem som verkligen suttit vid datorn. Så bevisningen är tämligen svår.

Inte blir det lättare av att Internetleverantörer har börjat rensa sin statistik. Många av de stora Internetoperatörerna sparar bara information om IP-nummer i någon vecka, något som är för kort tid för att lagen ska kunna användas ordentligt.

Skrämde svenskarna

Men detta tar naturligtvis inte bort faktumet att det är olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material från Internet i form av film, musik, böcker och dylikt. Lagen hade ungefär samma effekt som de galna stämningar som har skett i USA, där musik- och filmindustrin använt skrämseltaktik genom att stämma privatpersoner på mångmiljonbelopp och sedan använt domarna i media för att tala om hur det kan gå.

Så när lagen sattes i bruk den 1 april sjönk Internetrafiken som en sten. Sökningar på bittorrent, uTorrent och andra sökord som har med fildelning att göra, halverades på ett dygn. Svenskarna vågade inte längre ladda ner från exempelvis The Pirate Bay.

Rapporter visar idag att den illegala fildelningen börjar återgå. Många användare har börjat ladda ner musik och film igen. Men siffrorna är inte tillbaka på vad det var före Ipred.

Lagliga filmer och musik

Däremot är Internettrafiken tillbaka på samma nivå. Detta har inte bara med piratkopiering att göra, utan handlar till stor del om laglig nerladdning. När man inte längre vågar ladda ner olagligt har svenskarna börjat söka till till legala alternativ. Ett bra exempel är Spotify, som väldigt många idag använder för att lyssna på musik.

Lagliga musik via SpotifyInom filmbranschen finns det inget riktigt lika attraktivt alternativ ännu. Webbtjänsten Headweb, där man kan strömma film till datorn, verkar vara på uppfart med kontrakt med filmindustrin. Voddler, som är ungefär som Spotify fast för film, ser dock ut att gå dåligt för tillfället.

När jag har gjort ovetenskapliga undersökningar bland mina bekanta, är det väldigt många som har gått över till att helt använda Spotify istället för torrent-sajter. Inom film och TV har man i det närmaste slutat att ladda ner. Istället är det tjänster som strömmar via digital-TV som används av många. SF Anytime och liknande låter dig titta på filmer när som helst direkt på TV:n.

Det ser också ut som om svenskarna allt mer börjar gå till videohandlaren för att hyra och köpa filmer. I en artikel hos Aftonbladet berättar videodistributören Bonver att man ökat antalet köp-DVD:er med 20 procent och hyr-DVD:er med 30-40 procent, jämfört med samma månad förra året.

Hur gör du själv idag? Har du lämnat piratnerladdningen för andra tjänster, och vilka tjänster är det då du använder dig av?

Taggar: Ipred, fildelning, torrent, BitTorrent, Spotify, Voddler, Headweb, Bonver, DVD, film, musik, böcker, nerladdning, pirater, upphovsrätt, lag (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *