Krönika

Har du också en minidator som samlar damm?

För ett par år sedan svämmade elektronikbutikerna över av så kallade minidatorer (netbooks). Många av oss köpte dessa små, smidiga datorer, men det verkar som om det är vanligt att man tröttnade på den dåliga prestanda. Idag samlar många av minidatorerna damm. Gör din det också?

Jag ska erkänna att det var ett tag sedan jag använde min Asus Eee PC 901 Go, trots att jag verkligen gillar den. För ett tag sedan installerade jag Windows 7 på min Eee PC, ett projekt som gick över förväntan. Den trötta minidatorn hade inga problem att köra Windows 7.

Asus Eee PCMen för det mesta blir den stående till förmån för min ultraportabla Asus U35J. Visst är den större och visst har den en hårddisk som väser och blir varm, men det fullstora tangentbordet och i3-processorn tillsammans med 4 GB internminne underlättar onekligen arbetet.

Många av mina bekanta, off- och online, köpte också olika minidatorer. Det kostade ju inte så mycket, runt 3000 spänn, och de är onekligen väldigt kompakta. Min Eee PC har dessutom internt 3G-modem, så pluggar jag bara in ett SIM-kort med datatrafik kan jag koppla upp mig var som helst.

Få nytt liv i din trötta minidator

Fast precis som med mig, har många av er slutat använda minidatorn. Den har blivit stående i ett hörn och samlar damm. Eller hur är det för dig – använder du fortfarande din minidator kontinuerligt? Den är till exempel ett fint alternativ till en surfplatta när man ligger i soffan framför TV:n.

Om ditt problem har varit att datorn känts slö med sitt gamla Windows XP (som de flesta kom installerade med) och om du inte liksom undertecknad har en massa Windows 7-licenser liggande, finns det ett väldigt bra alternativ i form av Linux.

Lubuntu Linux för minidatorer

Det finns många Linux-distributioner som passar alldeles ypperligt att installera på en minidator, och eftersom Linux har betydligt lägre systemkrav än Windows går det att få fart i den gamla burken. Ubuntu är det vanligaste systemet för hemanvändare.

En variant av Ubuntu är Lubuntu vars syfte är att erbjuda en Linux-distribution med väldigt små krav på datorn. Lubuntu passar därför väldigt bra för en prestandasvag minidator.

Lubuntu för minidatorer

PCWorld har skrivit en artikel där de tipsar om Lubuntu. De går visserligen inte igenom hur du installerar det, men det brukar numera vara en smal sak att installera Linux. Du kan lägga in installationspaketet på ett USB-minne och boota upp från det, för att genomföra installationen.

Du kan läsa mer om Lubuntu på distributionens hemsida, där du kan ladda ner det gratis. Linux utvecklas som bekant under öppen källkod, så det kostar inte ett öre att hämta hem och använda. Därtill finns det gott om program, också inom öppen källkod, för att ta hand om dina vardagliga göromål:

 • GIMP: Ett utmärkt bildredigeringsprogram som på många punkter står upp mot Photoshop.
 • OpenOffice: Komplett kontorspaket som är ett bra alternativ till Microsoft Office (jag kör själv OpenOffice på flera av mina Windowsdatorer).
 • Rythmbox: En musikspelare som närmast kan jämföras med WinAmp.

Vill du hitta fler Linux-alternativ till kända Windows- och Mac OS X-applikationer kan du ta en titt på webbsajten AlterativeTo.

Taggar: minidator, netbook, Linux, Ubuntu, Lubuntu (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

4 comments on “Har du också en minidator som samlar damm?

 1. Anonym

  Träffande beskrivning för de allra flesta. Och fast det såldes otroligt många minidatorer, syns de ju sällan på stan eller på språng – nästan bara äpplen överallt.

  MEN… för mig är det annorlunda. På min minidator kör jag parallellt Thunderbird för mail, trettioelva öppna flikar med Chrome och ett par Worddokument med ordbehandling. Enda bakgrundsprocesserna är egentligen Dropbox och Avast antivirus. Det flyter på riktigt bra för det jag behöver vanligen gör, trots att det är en billig minidator (ASUS 1001px, 2.300kr) och Win 7 Starter. Har dubblat RAM för 200kr. Batteriet räcker drygt fem timmar (med WiFi på, och generös skärmstyrka). Jag är faktiskt nöjd, och använder min minidator kanske tre dagar av fem när kontorstiden behöver drygas ut på nåt cafe.

  Om man använder en minidator som en minidator, utan en massa extrainstallerat krafs som kör i bakgrunden, kan det vara ett attraktivt komplement till en “riktig” dator.

  Med detta sagt, skulle jag också vilja ha en MacBook Air, förstås, men det är en helt annan prisklass och koncept… =)

 2. Scary Mary

  Jag har en minidator som jag inte använt på år och dagar. Använde den innan jag skaffade min Macbook. Skärmen är för liten, likaså hårddisken. Och lägg sedan till att den har en dålig processor. Den funkade bra att blogga på när jag använde den, men inte längre. Jag har lerig haft Windows på den utan alltid någon Linux-dist. Jag har flera gånger varit inne på att sälja den men struntat i det eftersom jag inte skulle få något för den.

  Kombinationen Macbook+iPad funkar bättre. Macbook för det mesta, iPad i sängen och när jag åker bort över nätterna.

 3. Tommy k Johansson

  Japp, håller med. Apple borde absolut inte släppa en netbook för 4000 spänn. Det hade bara förstört varumärket. MacBook Air är en helt fantastiskt underbar maskin.

 4. Esse

  Då hetta det att Apple var tvungen att släppa en netbook annars var det kört – de släppte MacBook Air i stället och resten är som de säger, historia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *