Krönika

Gamla sanningar om IE blir förlegade myter

Allt sedan Firefox lanserades, och därefter Chrome, har Internet Explorer tappat användare i ett stadigt tempo. Den gamla IE6 lever kvar – både installerad på datorer men framför allt i användarnas föga positiva minnesbild. Detta trots att IE9 har funnits ute och är väl värd att testa.

Från att totalt dominerat marknaden har Internet Explorer tappat ner till drygt 54 procent, enligt Net Market Share. Firefox, som också har börjat dala de senaste åren, ligger på drygt 20 procent och Googles Chrome har snabbt växt till nästan 19 procent.

Bland de olika versionerna av Internet Explorer, toppar IE8 med drygt 26 procent, följt av IE9 på 16 procent. Den gamla bespottade IE6 har fortfarande över 7 procent av marknaden, och mellanversionen IE7 ligger på cirka 4 procent.

Internet Explorer 6

Så sent som maj 2010 hade Internet Explorer 6 över 17 procent. Detta trots att webbläsaren lanserades redan 2001. Under 2002-2003 hade IE6 sin topp, då över 80 procent surfade med den.

Anledningen till att IE6 blev så stor, var att den kom förinstallerad med Windows XP och Windows Server 2003. Eftersom XP har överlevt flera uppföljare av operativsystemet har IE6 fortsatt klänga sig fast i marknaden.

IE6 var och är en hemsk webbläsare

Problemen med IE6 har varit – och är uppenbarligen fortfarande – att webbläsaren har dåligt stöd för webbstandarder samt att säkerheten i programmet är riktigt dålig. Skapare av farlig kod har i många år utnyttjat olika säkerhetshål för att infektera datorer med trojaner, spyware, adware och annan bråte.

Webbutvecklare hatar IE6 eftersom den inte följer standarder utan har en massa egna påhitt. När Firefox kom, och följde standarder, blev det svårare att bygga sajter då man hela tiden var tvungen att ta en massa tekniska genvägar för att sajter skulle fungera ordentligt även i IE6.

Internet Explorer 9

Internet Explorer har genomgått en omfattande förändring sedan IE6. Både version 7 och 8 har blivit allt bättre, men det största steget togs i och med IE9. Microsoft har inför utvecklingen av Internet Explorer 9 blivit delaktiga inom webbstandarder och andra tekniska områden för att göra en snabb, säker och stabil webbläsare som renderar webbsidor korrekt.

IE9 är faktiskt en riktigt bra webbläsare.

Jag skriver “faktiskt” på grund av det stora problemet med Internet Explorer. Idag finns det inga tekniska problem, utan allt ligger i hur användare uppfattar Internet Explorer. Och det är överlag inte speciellt positivt. Historiken har bitit sig fast i användarnas minne och många utgår från att IE är en dålig webbläsare.

Det dåliga ryktet om IE

Microsoft har enorma problem med det här. Det kan jämföras med problemen Symantec har med sitt Norton antivirus.

Fram till 2008 blev varje ny version allt större och slöare, och 2007 tog säkerhetspaketet stora mängder prestanda av datorn. Vid en demonstration av Norton 2009 erkände Symantec för mig att 2007 års version var alldeles för klumpig och dålig.

Till Norton 2008 skrev man om hela programvaran med målet att göra det så resurssnålt, snabbt och nerskalat som möjligt (läs test av Norton 2009). Man har fortsatt på den vägen och dagens 2012-version är imponerande slimmad. Men PC-användarnas minne finns kvar. När jag idag skriver om Norton får jag fortfarande sura kommentarer om att Norton är käkar upp all datorprestanda, från användare som körde en av versionerna före 2008.

Det är samma sak med Internet Explorer. IE6 har ett så inbankat uselt rykte att många ryser vid tanken på IE. Detta trots att det var tolv år sedan IE6 lanserades och att det har hänt en hel del sedan dess.

Försöker tvätta bort stämpeln

Sedan Microsoft lanserade IE9 har jag följt hur de dels kämpat med att få användare att uppgradera, men kanske främst med att försöka tvätta bort den dåliga stämpeln. Och i vissa undersökningar har Internet Explorer ökat marknadsandelarna.

Ett problem Microsoft dras med när det gäller Internet Explorer är, som jag har tolkat det, att man inte automatiskt kan uppgradera användarnas versioner. Microsoft kan inte per automatik skicka ut sin webbläsare till Windows-användarna, utan att riskera att bli stämda för miljardbelopp. Det var vad som hände inom EU för några år sedan. Mozilla och Google har inte samma problem, utan ser till att uppgradera sina användare till senaste versionerna allt eftersom de lanseras.

På sajten Internet Explorer 6 Countdown, också kallad för Death to IE6, driver Microsoft en kampanj för att utbilda användare i varför man ska byta ut den sedan länge tillbaka utgångna webbläsaren.

IE6 Countdown

En annan sajt som funnits ett tag är Death to IE6 (ja, samma namn) där upphovsmakaren ber sajtägare att lägga till ett litet skript på sina sajter för att visa en informationsruta för IE6-surfare att de måste byta till en annan webbläsare.

Än idag drar webbutvecklare paralleller mellan Internet Explorer och dåligt följda standarder. Fortfarande beklagar man sig över att det är så stökigt att bygga sajterna så att de fungerar med gamla versioner av IE.

Du kan själv testa det här, genom att starta IE9, surfa in på en valfri sida och trycka [F12] för att få fram utvecklingsverktyget. I fönstret som öppnas kan du se om webbutvecklarna använt en kod för att tvinga IE-stödet till en gammal version. Ofta står det att sajten ska visas i kompatibilitetsläge för IE8, eller ännu tidigare.

IE, kompatibilitetsläge

För dig som använder IE9 betyder detta att du inte kan dra nytta av fördelarna med IE9, eftersom den som byggt webbsajten tvingat ner din webbläsare till en gammal version. Du kör alltså version 9 men i praktiken tar utvecklaren ner dig till en gammal utgåva.

Som jag förstått på Microsoft ser man hellre att webbutvecklare slutar stödja gamla versioner av Internet Explorer, på samma sätt som man inte bryr sig om att stödja gamla versioner av Firefox eller Chrome.

Personligen kan jag tycka att det vore bäst om alla utvecklare följde de standarder som finns, och inte tog hänsyn till gamla webbläsare över huvud taget. Moderna webbläsare ska hantera HTML5, och allt runt omkring. Genom att sluta bry sig om äldre versioner kommer visserligen sajterna att se ut som skräp i dessa, men det är å andra sidan det bästa sättet att få användare att skaffa riktiga webbläsare.

Firefox och Chrome sporrade webben

För att vi användare ska få en så bra webbupplevelse som möjligt, och för att utvecklingen av webben ska gå framåt, krävs det en bra konkurrens mellan olika webbläsare. Innan Firefox kom, då runt 95 procent av surfarna körde Internet Explorer, stod webbutvecklingen rätt still. I och med Firefox tog det fart.

Firefox 2

De släppte Firefox 2 samtidigt som Microsoft kom med Internet Explorer 7, och många ställde upp de bägge webbläsarna mot varandra i tester. Firefox plockade hem många vinster. IT-media blev förälskade – inte bara i den fantastiska webbläsaren utan även i faktumet att någon vågade krossa Microsofts dominerande ställning.

Mozillas webbläsare växte snabbt. Kanske för snabbt, för något hände efter Firefox 3. Av olika anledningar avstannade utvecklingen. Kanske berodde det dels på att man blivit lite för kaxiga och nöjda, eftersom de allra flesta i IT-branschen hyllade Firefox som överlägsen.

Firefox drabbades av samma problem som Symantec gjorde i Norton 2007 – webbläsaren blev seg, instabil och uppsvälld av allt för många onödiga funktioner. Det var ungefär i det här läget som Google klev in på banan med sin Chrome.

Chrome

De första versionerna av Chrome var jag föga imponerad av. Jag var till och med rätt kritisk mot att webbläsaren, om än grafiskt nerskalad, var för tung för systemet. Den åt på tok för mycket internminne och processorkraft. Men Google skärpte sig snabbt, och fick snart miljontals användare att byta från IE och Firefox till Chrome.

Idag har Firefox försökt komma ifatt, genom att släppa en betydligt mer nerskalad uppgadering och sedan i rask takt komma med nya versioner. I skrivande stund är man uppe i Firefox 14. Firefox 3.0 kom i maj 2008 och Firefox 4.0 i mars 2011, så man är snabb i versionsnummrena.

Prova IE9, för konkurrensen skull

Jag är på intet sätt någon hängiven Internet Explorer-användare, men jag tycker att IE9 är värd att testa. Att förkasta IE bara på grund av gamla förlegade fördomar är trist.

Idag använder jag Chrome som min främst webbläsare, fast jag har allt mer börjat surfa med IE9. De senaste versionerna av Chrome har inte känts lika bra som förr, så även om jag ännu inte vill lägga ner den helt är jag inte lika nöjd med den idag. Vad gäller Firefox var jag länge ett fan, men sedan version 3.6 gav jag upp hoppet. Jag har testat alla nya versioner utan att ha velat gå tillbaka.

Värt att påpeka är att Internet Explorer 9 är utvecklat för Windows 7 och Vista. Äldre versioner av Windows stöds inte, av samma skäl som att sajter inte kan fortsätta stödja gamla webbläsare i all evighet.

Du laddar ner Internet Explorer 9 från Microsoft sajt. Det går bra att testa webbläsaren utan att ersätta din befintliga. Föredrar du exempelvis Chrome, kan du fortsätta med den som standardwebbläsare även efter en installation av IE9.

Xmarks

Ett tips för att få över dina bokmärken på ett smidigt sätt, är att installera tillägget Xmarks – det finns för både Firefox, Chrome, Internet Explorer och Safari.

Avslutningsvis, för dig som har en webbläsare med stöd för HTML5, vill jag tipsa om sajten Brandon Generator. Den är, lite ironiskt, utvecklad för Internet Explorer 9 men verkar funka fint även i andra HTML5-kompatibla läsare (jag testade framgångsrikt i Chrome). Brandon Generator är en snygg historia om serietecknaren Brandon, där du som läsare är delaktig i historien. Det är riktigt coolt och snyggt – prova!

Fotnot: Jag inser att den här krönikan råkar sammanfalla med en sponsorkampanj på PCOnline för just IE9. Skälet är att jag i samband med bokningen passade på att intervjua Microsoft om IE. Jag har valt att publicera krönikan nu, istället för att vänta tills kampanjen är slut, med förhoppningen om att jag har tillräckligt med trovärdighet hos dig som läsare för att du inte ska tro att krönikan är sponsrad. Så är naturligtvis inte fallet. Microsoft har inget med den här texten att göra och de vet inte att jag skrivit den. Det ger jag dig mitt ord på.

Taggar: IE9, Internet Explorer, IE6, Death to IE6, IE6 Countdown, Brandon Generator, webbläsare, Chrome, Firefox (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

6 comments on “Gamla sanningar om IE blir förlegade myter

 1. Lars

  Nu ville jag inte racka ner på IE på det sätt som jag kanske uttryckte det utan det jag ville säga var att jag personligen tycker att IE är en webbläsare som inte förändrats så speciellt mycket som många andra. FF och Chrome må ha många pluggar men jag installerar bara Adblock för att slippa alla anropsscript och reklamen – det är något IE inte fixar. Det är väl som med allt annat, en smaksak vad man gillar och jag uppskattar att chrome uppdateras online med jämna mellanrum. 

 2. Tommy k Johansson

  Med plattformsberoende, syftar du på att IE9 inte finns för Linux och OS X? Jag tror inte att Microsoft är ute efter att hela världen ska uppgradera till IE9 – bara de som kör Windows 7 eller Vista. :) 

  Jag tror inte på att det är den största anledningen, för så stora är varken OS X eller Linux hos användarna. Om Microsoft hade utvecklat versioner för OS X och Linux, hur många av dessa användarna hade kört IE? Det är en försvinnande liten marknad i det här fallet, och därför tror jag inte att plattformsberoendet påverkar över huvud taget.

  Du har rätt i ett IE uppdateras långsammare än Firefox och Chrome när man tittar på versionsnumrena. Det beror dels på, som jag skrev i artikeln, att Microsoft inte kan skicka ut nya versioner automatiskt. Men det beror också på att det inte finns något större skäl i det. Chrome och Firefox kommer med nya versioner hela tiden, men de nya versionerna innehåller sällan några större nyheter. Det är smågrejor.

  De viktigaste uppgraderingarna för webbläsare är säkerhetspatchar och här är Microsoft snabba. Hittas ett säkerhetshål i IE kommer det vanligtvis en patch via Windows Update inom ett par dagar.

 3. Tommy k Johansson

  Samma utseende? Hur menar du nu? Har du testat IE9 över huvud taget? Eller, kanske framför allt; läste du artikeln eller skrev du bara en kommentar, med tanke på att det du skriver är precis vad artikeln handlar om, att användare har gamla förlegande fördomar om IE och baserar dessa på den gamla bråten IE6.

  Tillägg finns, men inte i samma utsträckning som Chrome och Firefox. Fast samtidigt är det egentligen inte så många tilägg man behöver. Både Chrome och Firefox dras med problemet att användare installerar massor av tillägg, vilket gör webbläsaren seg. Även utan tillägg är Firefox idag hopplöst efter Chrome och IE när det gäller hastighet.

 4. Lars Tovsten

  Jag kan väl säga som så att IE har spelat ut sin roll som webbläsare enligt mig. Den är gammal, tråkig och har ett fult användargränssnitt. Både Firefox och Chrome går att anpassa med olika pluggar vilket inte finns i samma omfattning till IE. Jag vill t ex kunna skala bort all reklam eftersom jag anser reklam vara digital rabies. Firefox och Chrome utvecklas hela tiden dessutom till skillnad från IE som har i princip haft samma utseende från start.

 5. incus

  Bra artikel och visst är det så att ett dåligt rykte får man leva med ett bra tag, helt välförtjänt. IE6 och Microsoft ovilja att följa standard har ställt till med mycket. Den största anledningen dock att det går trögt för Microsoft idag med sin IE är att den fortfarande är plattformsberoende. Det är väl ingen som riktigt räknar med att Microsoft ska lyckas få hela världen att uppgradera till Win7. Vista som dessutom också fick dåligt rykte. Det tar flera år innan så sker och därför går det segt för Microsoft. De andra webläsarna är det bara att installera och därför känner väldigt många att de gärna bojkottar IE.

 6. Anders

  Bra skriven artikel.
  Svårt att tvätta bort stämplar. I Nortons fall är det verkligen inte ett dåligt säkerhetspaket. Om jag väljer ett betalpaket så blir det utan tvekan Norton.

  Sen när det gäller IE. Jag använder IE9 som min primära webbläsare och tycker att den är hur bra som helst. Det man kan sakna är ju plug-ins. De add-ons som finns till IE är ju inte mycket att skryta med. Active-X filtering är med sådär, dock använder jag den. Däremot är läsar snabb och jag gillar att man precis som i Chrome tagit bort sökfönstret och lagt ihop det med adressraden.
  Chrome har jag slutat att använda, bygger ju till viss del att man skall ha gmailkonto och det har jag inte. Användarprofilerna gillar jag heller inte. FF:s styrka är alla tilläggen men annars är jag inte så förtjust i den läsaren heller.
  Slår ett slag för Opera som jag har som andraläsare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *