Firefox

Kan Mozilla återbygga Firefox goda rykte?

Firefox har ta tappat väldiga mängder användare på grund av, egentligen, lat arrogans från Mozillas sida. Man var säkra på att Firefox inte skulle förlora några användare, trots att de tog evigheter på sig att fixa alla problem som webbläsaren drabbats av, efter att ha blivit prestandahungrig och slö. De hade inte räknat med styrkan i Chrome.

Firefox 3.5 var ärligt talat en version av webbläsaren som var rejält klumpig. Den käkade massor av internminne och processorkraft. Det kändes som om Mozilla uppdaterat sin webbläsare med nya funktioner under en lång period, utan att titta på hur det påverkade helheten.

Under åren 2008-2010 hade Firefox mellan 20 och 30 procent av marknaden, beroende på vilken källa du tittar på. Du kan hitta en hel del statistik på Wikipedia. Men runt 2010-2011 bytte stora mängder användare från Firefox till Chrome.

Vid den här tiden hade Chrome fixat de flesta barnsjukdomar, och Google erbjöd en webbläsare utan allt trams. Den var snabb och kompetent, och dessutom fanns det tillägg – även om det vid den här tiden inte var lika många som för Firefox.

Firefox 4 kom försent

Så när Mozilla under våren 2011 äntligen lanserade Firefox 4, var det för lite och för sent. Även om Firefox 4 var en bra uppgradering, var det inte tillräckligt för att användarna skulle återvända. Nu hade Chrome blivit den naturliga konkurrenten till Internet Explorer, Microsofts webbläsare som de allra flesta älskar att hata.

Sedan dess har Firefox fortsatt att tappa användare. Idag ligger de på ungefär 10-12 procent, medan Chrome har ungefär 60 procent av användarna på datorer (mobilt surf inte inräknat).

Nu är frågan om Mozilla kan återta makten som den alternativa webbläsaren? Internet Explorer – och nya Windows Edge – har också tappat väldigt mycket till Chrome. Det fanns en tid då nästan alla surfade med Microsofts webbläsare, men idag ligger de på ungefär samma siffror som Firefox.

Mozilla har tagit efter versionshanteringen efter Chrome, och släpper därför nya versioner kontinuerligt. I går lanserade man Firefox 59, som också går under namnet Firefox Quantum. De stora nyheterna är att Mozilla arbetat med är Quantum-tekniken. Det är en lösning för att öka hastigheten genom att hämta cachade filer över nätverket. Enligt Mozilla ska det göra webbläsaren upp till dubbelt så snabb.

Firefox 59
image-6889

Kan Firefox ta tillbaka användare från Chrome?

Kan Firefox komma igen och knocka Chrome?

Man har även, sedan ett par versioner tillbaka, arbetat för att Firefox ska ta så lite internminne som möjligt. I nya Firefox ska programmet ta upp till 30 procent mindre minne än Chrome. Och det kan nog stämma.

Chrome har drabbats av lite samma problem Firefox gjorde runt 2010. Utvecklarna har blivit rätt mätta, och det är inga jättehäftiga nyheter man lanserar i sina nya versioner. Med 60 procent av marknaden verkar Google vara nöjda. Men som vi sett tidigare kan det gå snabbt.

Ett stort problem med Chrome är att det käkar väldigt mycket internminne. Jag upplever dessutom att Chrome tar upp en hel del processorkraft – avsevärt mer än konkurrenterna Windows Edge, och Firefox. Personligen har jag använt Chrome som min främst webbläsare sedan runt 2010, då jag ersatte Firefox med den.

Idag är styrkorna i Chrome den stora mängden tillägg som finns. Jag har själv ett antal installerade, även om jag med jämna mellanrum går igenom dem och tar bort de jag inte använder så mycket. Jag gillar också synkningen av allting, som gör att mina bokmärken och allt annat synkas mellan mina datorer. Men den finessen finns även i Firefox.

Svårt att nå Chromes alla användare

– skulle Firefox kunna ersätta Chrome? Omfattande byten av program har som sagt hänt förut och det kan gå rätt fort. Samtidigt har Google Chrome sina fördelar, exempelvis att Google marknadsför webbläsaren via sin sökmotor – som i princip alla använder. Det ger onekligen Google ett stort överläge.

Långt ifrån alla vet vad Firefox är. Ska Mozilla bli stora igen måste de märkas av de vanliga hemanvändarna. Det var lättare förr, när många av de som använde Internet mycket var nördar som höll koll. Idag är det upp till nördarna att sprida kunskapen till den stora majoriteten av Internetanvändare, som inte kan datorer och knappt vet vad en webbläsare är och än mindre vilken de använder.

Om Firefox inte lyckas ta över efter Chrome, hoppas jag i alla fall att de kommer pressa Google till att förbättra sin webbläsare. Om Firefox bara börjar snappa åt sig några procent, är det mycket troligt att Chromes utvecklare sätter fart…

Oavsett vad som händer, är vi Internetanvändare de som vinner.

Taggar: Firefox, Mozilla, webbläsare, browser, gratisprogram, krönika, geeksnacks (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Kan Mozilla återbygga Firefox goda rykte?

  1. bengt Bergvall

    Firefox ENDA WEBLÄSAREN som är vettig och bra.. gillar den skarpt.. både i mobilen och Datorn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *