Det är dags att dumpa Windows XP

      8 kommentarer till Det är dags att dumpa Windows XP

Windows XP är nio år gammalt. I datorvärlden är det en hel evighet, och det är verkligen dags att uppgradera till Windows 7. Samtidigt som Microsoft sliter sitt hår, har de delvis själva målat in sig i ett hörn…

Krönikören Lance Ulanoff skriver hos PC Magazine ”Stop using Windows XP, please”. Jag kan bara hålla med. Windows XP lanserades 2001 men trots att det alltså är nio år gammalt är det fortfarande många som använder det.

Speciellt stora företag vågar inte uppgradera, med rädsla för kostnaderna. Ett byte till nytt operativsystem kan leda till problem med specialutvecklade programvaror, olika system som slutar fungera. Det är av samma skäl som många stora företag fortfarande sitter på Internet Explorer 6; deras intranät och webbapplikationer fungerar bara i IE6.

windows-7Bland hemanvändare har Microsoft problem att övertyga varför man ska uppgradera till Windows 7. De som fortfarande kör XP tycker att det fungerar fint, och ser ingen anledning att byta. Det tror jag beror på att de inte har provat Windows 7 ordentligt. Jag gick tidigt över till Windows 7 på de flesta av mina datorer, och när jag idag behöver använda en gammal XP-maskin inser jag hur föråldrat operativsystemet är. Ju mer jag har använt Windows 7, desto sämre upplever jag att XP är.

Jag har exempelvis installerat Windows 7 Ultimate på min minidator Asus Eee PC 901, och den blev märkbart snabbare – även när jag hade alla visuella effekter aktiverade.

XP uppgraderas fram till 2014

Något som talar emot att uppgradera, är att Microsoft fortfarande håller XP uppdaterat. De skulle egentligen ha lagt ner utvecklingen av säkerhetspatchar och dylikt för länge sedan, men slutdatumet har skjutits fram flera gånger.

Först var det Vista, som aldrig blev någon framgång. Allt för många ville inte uppgradera, vilket tvingade Microsoft till att fortsätta uppdatera XP. Därefter kom boomen inom minidatorer (netbooks). Under 2009 såldes massor av minidatorer och de flesta av dem körde med XP – ett faktum som fick Microsoft att flytta fram slutdatumet för XP ända till 8 april 2014.

Fast även om själva operativsystemet kommer att hållas i god form fram till april 2014, håller XP på att fasas ut på andra fronter. De gratis och utmärkta programmen hos Windows Live – Messenger, Writer, Mail, Photo, Movie Maker och så vidare – fungerar inte på XP. Samma sak gäller det kommande Internet Explorer 9, som finns att ladda ner i betaversion. IE9 verkar väldigt lovande, den är snabb, slimmad och den följer webbstandarder. Men den fungerar inte ihop med XP.

Vi kan räkna med att många fler nya program inte fungerar i XP. Det är kostsamt för programutvecklare att bibehålla bakåtkompatibilitet, och det sätter upp begränsningar i vad man kan göra. Nya Microsoft Office 2010 fungerar till exempel med XP i 32-bitar men inte i 64-bitarsversionen.

Kör du XP idag – uppgradera till Windows 7. Du kommer inte att ångra dig. Visst, det är en viss inlärningströskel, innan du lärt dig förändringar och nyheter. Men det är värt det! Windows 7 är avsevärt stabilare, säkrare och snabbare!

Taggar: Windows, Windows XP, Windows 7, XP, operativsystem, OS, Microsoft, Live, Microsoft Live, Internet Explorer 9, IE9 (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

8 comments on “Det är dags att dumpa Windows XP

 1. Pingback: Det är dags att dumpa Windows XP | PCOnline – Din datortidning på webben! | It's IT Freddy's IT-tankar

 2. TkJ Post author

  Buddy Jesus: Fast problemet är ju att företagen har intranät som är anpassade för IE6. Då hjälper det inte att byta till Chrome…

 3. buddy jesus

  Det finns ju som tur är andra webbläsare som stödjer webbstandarder som fungerar på windows XP, som Firefox, Google Chrome och Opera.

  Den enda verkligt konkreta anledningen jag ser att uppgradera till Windows 7 är om man vill köra DirectX10+-spel.

 4. TkJ Post author

  emil: Det är få prylar som det inte finns drivrutiner till. De som inte fungerar är äldre skrivare och sådant, men då är det dags att uppgradera. Windows 7 använder samma drivrutiner som Vista.

 5. anders

  Har inget emot att uppgradera till Windows 7
  men har man något som funkar (XP) så
  känns det som onödiga pengar.

 6. wordord

  T.o.m. jag som är fanatisk Mac-användare tycker att Win 7 är helt okej, faktiskt t.o.m. riktigt trevligt att använda. Allt funkar så mycket bättre jämfört med XP.

 7. Pingback: Det är dags att dumpa Windows XP « Ubuntu från början

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *