Bluray är ett meningslöst format

      4 kommentarer till Bluray är ett meningslöst format

När slaget mellan HD-DVD och Bluray var över och dammet lagt sig, var det Bluray som klev fram som vinnare. Men frågan är om formatet egentligen är dömt att bli en förlorare?

Bluray var tänkt att ersätta DVD-skivan, som många anser har spelat ut sin roll eftersom utrymmet är begränsat till 7,8 GB. Det är för lite för att få plats med en högupplöst film. Nu efteråt har det dock visat sig att den vanlige konsumenten är nöjd med kvaliteten på DVD, och inte är intresserad av att köpa nya prylar för att få bättre bild och ljud.

Ett av de främsta skälen till varför Bluray inte slagit igenom är prislapparna. Eftersom konsumenterna inte haft någon motivation till att köpa en spelare, har produktionen inte tagit fart och prisbilden har därför inte ändrats. En Bluray-spelare för hemmabion går på ett par tusenlappar och filmerna kostar bra mycket mer än DVD-filmer. Lägg därtill faktumet att utbudet är ytterst klent.

Men det är inte bara i vardagsrummet som Bluray skulle slå igenom. Även i datorer har det varit dags att byta ut DVD mot ett format som rymmer mer. Visst säljs det datorer med Bluray-spelare, och det finns externa enheter att köpa. En Bluray-skiva rymmer 25 GB alternativt 50 GB (med två lager), vilket är bra mycket mer än DVD. Men är det tillräckligt mycket?

När behöver man egentligen bränna på en Bluray-skiva? För säkerhetskopiering känns det helt meningslöst, eftersom det är klart smidigare och billigare att skaffa en extern hårddisk och ta backup till den. Återigen kommer prislapparna in i bilden. Bränningsbara Bluray-skivor, så kallade BD-R, kostar mycket. Med jämna mellanrum säger experter att priserna kommer att sjunka så fort produktionen sätter fart, men det gör den tydligen inte.

Tittar man på Prisjakt hittar man prisuppgifter på BD-R-skivor på drygt 30 kronor. Dessa verkar dock vara kampanjpriser på vissa butiker, och de finns inte i lager. De korrekta priserna ligger snarare på minst det dubbla. Ska du köpa en BD-R-skiva idag, kostar den från 60 kronor och uppåt. De ”billigaste” får du om du köper en spindel med tio eller fler skivor.

Dessa priser gäller 25 GB-versionerna. Vill du kunna bränna på BD-R-skivor som rymmer 50 GB får du pröjsa från över 200 kronor och uppåt. När man bränner en sådan skiva får man verkligen hålla tummarna för att man inte drabbas av bränningsfel och får kasta skivan…

Frågan är om de här plastskivorna inte spelat ut sin roll? Jag är rätt övertygad om det. Idag kan jag inte se någon plats för Bluray, varken för hemmabion eller i datorn. Det är för dyrt och – tja – för poänglöst.

[b]

image-210
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

4 comments on “Bluray är ett meningslöst format

 1. Aemony

  Det är sällan själva bilden som tar plats på en Bluray-skiva, utan det okomprimerade ljudet. Importerar du en långfilm från bluray till datorn så märker du att du lätt kan trycka ner filstorleken svinmycket bara genom att ta bort det okomprimerade ljudet.

  Jag har sett folk minimera storleken på filmer till ynka ~4,4 GB och fortfarande bibehålla 1080p-bilden men bara ha 5.1 DTS-ljud (vilket i min mening är mer än noga).

  Områdena där blueray mest kommer att skina är antagligen i spelmarknaden, där skivan tillåter spelutvecklare att lägga in väldigt mycket mer material (förhoppningsvis översätts det till ett längre spel, men tyvärr gör det inte alltid det).

  Annars är det USB och andra portabla hårddiskar all the way.

 2. Natanael L

  Jag tror att det är USB-minnen och exempelvis SD-kort som kommer att dominera i framtiden som fysiska medier för digital media (ordskämt FTW, hahaha).

  De flesta kommer nog inte att ha skivspelare i framtiden, utan de kommer att köpa det mesta över internet, och så fort de behöver utöka sin lagringskapacitet där hemma (när hårddiskarna är fulla) så går de och köper ett minneskort eller en extern hårddisk och passar på att ta ett erbjudande samtidigt där de får en låt eller en film på köpet (som lagras på mediet).

 3. Sverker

  Jag håller med, kriget mellan formaten fördröjde introduktionen för mycket och nu är det inte längre intressant. Det känns som om vinsten är för liten och priset för högt. SSD minnen eller snarare en form av dessa som industrin kan kontrollera kopieringen på (ex. att man betalar en summa för att låsa upp mediet) är nog betydligt troligare och med de snabba USB standardena som kommer så kan vi nog glömma Blueray.
  Blueray kräver billiga RW skivor och spelare för att slå igenom.

 4. Mats Löfgren

  Hej.
  Håller med dig, Blue-ray kommer inte att slå, men du missar en av de starkare orsakerna. I dag kan du köpa musik, men även filmer på USB-minne, så varför bry sig om en skiva över huvud taget ???

  USB minnen har ju kommit i 32G och större är på väg,
  och dessa kan användas till annat när man tröttnat på filmen.

  /Mats

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *