Krönika

Mina 10 dagar med Avira gratis antivirus

För tio dagar sedan skrev jag om Avira Free Antivirus här på PCOnline, och sedan dess har jag haft det gratis antivirusprogrammet installerat. Det har sina fördelar, och det har sina nackdelar. Jag tänkte här gå igenom vissa saker som jag har tänkt på, ur användarperspektiv.

När jag testar ett antivirus brukar jag först göra ett konkret test där jag kollar runt bland de olika funktionerna och testar saker. Sedan låter jag programmet vara installerat i någon vecka på datorn, för att se hur jag upplever det som användare. Sköter det sig?

Avira Free Antivirus är ett väldigt populärt gratis antivirus, som visserligen inte är jättestort i Sverige men större utomlands. Programmet är inte översatt till svenska, vilket jag personligen inte ser som något problem men jag vet att flera av er som läser mina texter föredrar svenskspråkiga program, så det ska nämnas.

Väldigt mycket reklam

Avira har flera säkerhetsprogram i sin portfolio. Gratisversionen erbjuder lika bra virusskydd som de kommersiella versionerna, men det saknar en hel del funktioner som du får tillgång till om du betalar för programmet. Man skulle kunna säga att Avira Free Antivirus är ren marknadsföring för de kommersiella programmen. Aviras förhoppningar är att du ska gilla programmet så mycket att du uppgraderar.

Och det är här som den största nackdelen kommer in i bilden. Jag har testat alla gratis antivirusprogram och vet att flera av dem gärna talar om för användaren att man bör uppgradera till betalversionen, men bland konkurrenterna visade det sig att Avira har de mest påträngande påminnelserna…

Avira gratis antivirus

Jag kan jämföra med min favorit Panda Cloud Antivirus, som också är ett gratis antivirus och som också finns i en Pro-version som kostar en slant. För ett tag sedan lanserades en ny version av Panda Cloud Antivirus, där man lagt in reklam för Pro-versionen. Det här möttes av en proteststorm så stor att Panda valde att ta bort all reklam. Det tyckte jag var förvånande men uppskattat.

Avira är desto mer aggressiv. En gång om dagen öppnas ett stort fönster över hela skärmen med reklam för de kommersiella versionerna. Det här kan man leva med – man får trots allt gratis virusskydd. Men det stannar tyvärr inte där. Med jämna mellanrum dyker det upp popuprutor nere i systemfältet som tipsar om att du borde uppgradera. Flera funktioner i programmet finns i gränssnittet men är avstängda med hänvisning till en köpsajt.

Jag förstår att Avira vill att man ska uppgradera, och jag är helt positiv till det – gillar man programmet och använder det, tycker jag absolut att man ska betala för sig. Men nu blir effekten den motsatta. Det blir så irriterande med all reklam att man blir avigt inställd och inte alls vill uppgradera. Avira borde lära sig mer av konkurrenterna, där man tonat ner det här.

Inte speciellt tyst

Vidare, om vi glömmer reklamen, gör Avira sig påmind rätt ofta. Jag har till exempel flera gånger fått upp en ruta om att det finns en fil som är infekterad av farlig kod på min dator. Men oavsett om jag klickar på Clean eller Info, händer ingenting. I loggarna i programmet fick jag reda på att filen inte kunde raderas eller rensas eftersom den var skrivskyddad. Det borde inte vara ett problem för ett antivirus.

Avira virusprogram gratis

En annan gång uppdaterade Avira sig automatiskt, vilket naturligtvis ska ske. Vad som inte får ske, var att programmet efter uppgradering stängde av sig i väntan på att jag skulle starta om datorn. Jag fick en förfrågan om jag ville starta om omedelbart eller vänta upp till fyra timmar.

Under den här tiden skulle antivirusprogrammet vara inaktivt. Det låter inte speciellt säkert? Jag kan inte minnas att jag råkat ut för att ett antivirus deaktiverar sig själv i väntat på omstart av datorn. Att Avira gör det är oroväckande och jag hoppas att det var en olycklig slump.

Avslutningsvis vill jag dock ge ett positivt beröm, och det är att Avira inte verkar ta mycket datorprestanda. Det är visserligen väldigt ovanligt att antivirusprogram, på en relativt ny dator (Intel Duo Core i3 och 4 GB RAM), påverkar hastigheten, men Avira verkar inte ta märkbart mycket av internminnet eller processorn. Och det är väldigt bra.

Avira Free Antivirus placerar sig knappast på toppen av mina val av gratis antivirus. Kanske gör det det i framtiden – min lista ändras kontinuerligt. Idag föredrar jag ovan nämna Panda Cloud Antivirus, och jag gillar även Microsoft Security Essentials. Därunder delar AVG och Avast på tredjeplatsen.

Taggar: Avira, Avira Free Antivirus, gratis antivirus, antivirus, säkerhet, krönika (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *