Hantera dina digitalfoton med Windows Live Photo Gallery

Windows Live Photo Gallery är ett gratisprogram från Microsoft som passar utmärkt för hemanvändaren som vill organisera och redigera sina digitalfoton. Med Photo Gallery får du alla grundläggande funktioner samlade under ett tak.

Windows Live innefattar en lång rad gratisprogram som du kan ladda ner för Windows. Istället för att inkludera alla program med Windows 7 har Microsoft valt att lägga programmen för fri nerladdning från nätet. På så sätt väljer du själv vilka program du vill ha i Windows.

Du laddar ner Windows Live Essentials, som programpaketet kallas, från tjänstens hemsida. Du kan välja vilka av programmen du vill installera – Windows Live innehåller förutom Photo Gallery även många andra verktyg; Mail, Messenger, Writer och så vidare.

windows-live-photo-1

Windows Live Photo Gallery är ett program för att organisera och redigera dina digitalfoton. Några liknande program är Google Picasa och Adobe Photoshop Elements. Microsofts Photo Gallery är ett bra val; det är översatt till svenska och det är lätt att använda.

Organisera dina digitalfoton

Om du tar väldigt mycket foton med din digitalkamera, eller mobiltelefon, behöver du överföra dem till din dator för säkerhetskopiering. Använder du idag inget program för detta, brukar du förmodligen bara kopiera alla bilderna från digitalkameran eller mobiltelefonen och lägga dem någonstans på hårddisken.

När du installerat Windows Live Photo Gallery är det en god idé att låta programmet importera bilderna. De kopieras som vanligt till hårddisken, men dessutom indexeras de i programmet vilket gör det lätt för dig att hitta rätt bilder.

windows-live-photo-importera

När du startar programmet får du fram en lista över alla dina bilder i mappen Mina bilder och Delade bilder, samt filmklipp i Mina filmer och Delade filmer. Dessa mappar visas till vänster i Photo Gallery. Om du har digitalkamerans minneskort anslutet till datorn kommer det också att synas här, under Enheter. Klicka på kortet för att importera bilder.

Alla inlagda bilder visas som miniatyrer, sorterade efter månader och år. Du kan märka dina bilder med beskrivningar, taggar, geotaggar (används för att beskriva var någonstans bilden är tagen), klassificering (betyg) och så kallade persontaggar.

Smarta persontaggar

Persontaggar är en liten finess som är värd att nämna. Dels är det smart att tagga personer i dina bilder, om du vill göra det enkelt att sortera ut bilder på specifika personer. Dels har Microsoft gjort en rätt smart lösning. När du startar Photo Gallery får du logga in på ditt Windows Live-konto, och då hämtas dina kontakter – har du kopplat ihop Windows Live med Facebook, får du automatiskt fram alla dina Facebook-vänner när du ska tagga en person.

windows-live-photo-ansiktsigenkanning

Dubbelklicka på en bild för att öppna den för redigering. Nu klickar du på Tagga och ange beskrivning. Photo Gallery kommer att känna igen ansikten i bilden, så dra med musen över ansikten för att visa en ruta med texten Vem är det här?. Klicka igen så visas en lista över dina kontakter, vari du väljer vem personen är. Du kan också skriva in ett annat namn.

När du har taggat en viss person ett par gånger, kommer Photo Gallery att lära sig att identifiera personen. Det här fungerar inte alltid men förvånansvärt ofta.

Alla taggade personer visas i verktygsfältet under fliken Start. Härifrån kan du således snabbt sortera ut bilder på en viss person. Via det här verktygsfältet kan du också filtrera på klassificering, geotagg, flagga och så vidare.

Läs vidare om att redigera bilder

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *