Så får du gamla program att funka i Windows 7

Det har hänt en del under skalet i Windows sedan XP och ännu tidigare versioner. Om du har problem att köra ett program i Vista eller Windows 7 kan du prova Kompatibilitetsläget.

Om du har problem att köra ett program i Windows 7 eller Vista kan det bero på att programmet inte har uppdaterats till den nya versionen av Windows. Det här gäller oftast äldre spel. Genom att använda Kompatibilitetsläge kan du få gamla program och spel att gå igång ordentligt.

Först behöver du hitta programmets körbara fil, alltså exe-filen. Den ligger för det mesta i Program-mappen. Gå till Den här datorn, och klicka dig in på systemdisken, den heter C, följt av Program eller Program Files. Leta upp programmets mapp, och i den hittar du själva programmet.

Du kan låta Windows undersöka programmet genom att högerklicka på dess ikon och välja Felsök kompatibilitet. En sökning görs och sedan får du upp en dialogruta där du kan välja vilken typ av fel du har:

programkompatibilitet

För att bestämma hur programmet ska köras, högerklickar du och väljer Egenskaper följt av fliken Kompatibilitet.

windows-kompatibilitet

I den här dialogrutan kan du välja att exempelvis köra programmet som Windows Vista Service Pack 1. Du kan också ställa in att programmet ska köras utan visuella teman – det brukar hjälpa. Vidare kan du välja att köra som administratör.

Ett annat alternativ för att köra gamla program, är att ladda ner och installera XP Mode. Microsoft har en artikel där du kan läsa om hur du går tillväga för att göra detta.

Fler Windows 7-tips:

Taggar: Windows, Windows 7, Windows XP, Windows Vista, XP, Vista, Kompatibilitetsläge, kompatibilitet (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *