Windows 10

Windows Edge: Så kommer du igång med webbläsaren i Windows 10

Windows 10 lanserades med en helt ny webbläsare; Windows Edge. Efter många år med det smutsiga varumärket Internet Explorer har Microsoft valt att slänga allt och börja om, och det verkar som om de lyckats göra en riktigt bra webbläsare. Den följer webbstandarder, visar allt korrekt och allt är nedskalat för att du inte ska reflektera över att det faktiskt är en webbläsare du använder.

De senaste åren har Microsoft gjort vad de kunnat för att rädda Internet Explorer, men varumärket har genom åren fått för mycket skit. Det går att peka på exakt vad det var som dödade Internet Explorers varumärke – IE6. Även om de senaste versionerna av IE varit riktigt bra, så har det inte gått att tvätta det rent efter Internet Explorer 6.

Så när det var dags för Windows 10 valde Microsoft att istället bygga en ny webbläsare, som först gick under arbetsnamnet Spartan men sedan döptes till Edge. Edge är nedskalad på ett sätt som gör att du inte ska fundera över att du befinner dig i en webbläsare. Väldigt många användare vet inte ens vad en webbläsare är för något – de kallar det för Internet helt enkelt.

Men hur som helst, om vi ni skulle ta en titt på hur du använder Windows Edge

Windows Edge
image-6571

Windows Edge är den nya webbläsaren i Windows 10 och den är ett bra val för dig som ännu inte bestämt vilken webbläsare du vill använda.

Inställningar i Edge

För att konfigurera Edge, klickar du på ikonen med tre punkter längst ut till höger. Nu visas en meny och här väljer du Inställningar, för att öppna panelen med samma namn. Här kan du bland annat bestämma hur fönster och flikar i Edge ska öppnas.

Välj under Öppna knappen Startsida, och sedan väljer du under Öppna flikar med, i rullgardinsmenyn, valet Vanligaste webbplatserna och förslag på innehåll. Nu kommer både fönster och flikar att öppnas med din personliga startsida, som innehåller länkar till dina mest besökta sajter samt innehåll från olika källor. Här kommer du snabbt åt de senaste nyheterna.

Inställningar i Windows Edge
image-6572

Öppna huvudmenyn och välj Inställningar, för att bestämma hur flikar och fönster ska öppnas.

Startsidan i Edge kan anpassas

De nyheter som visas på startsidan i Edge kan anpassas för att bara innehålla sådant du är intresserad av. När du öppnat en ny flik eller ett nytt fönster och startsidan visas, klicka på länken Anpassa.

På sidan som visas kan du välja om sidan ska innehålla både dina populära sidor och din nyhetsfeed, bara de populära sidorna eller ingenting. Du kan välja om du vill ha nyheter från svenska media eller något annat språk. Därutöver väljer du vilka ämnesgrupper du är intresserad av.

I skrivande stund har Microsoft fortfarande inte fixat så att rutan för Allsvenskan bara visas om du valt Sport. Allsvenskans resultat blir du inte av med.

Anpassa startsidan i Edge
image-6573

Du kan anpassa startsidan i Edge genom att välja om den ska innehålla din nyhetsfeed eller inte, och vilka intresseområden du vill ska finnas i din feed.

Läsvy visar artiklar i ett läsvänligt gränssnitt

En funktion som länge varit populär i andra webbläsare är den Läsvy som nu även finns i Edge. Den är till för att underlätta läsandet av längre artiklar.

De flesta tidningar och nyhetstjänst på webben finansieras med hjälp av reklam, och om ingen tittar på reklamen kommer sajterna istället få börja ta betalt av besökarna, men i vissa fall kan det bli för rörigt – speciellt om det handlar om långa artiklar.

Knappen för Läsvy i Edge
image-6574

På artikelsidor som fungerar i läsvy visas en ikon i verktygsfältet som du klickar på för att aktivera läsvyn.

När du är inne på en artikelsida visas en ikon i form av en bok i adressfältet. Det betyder att artikeln på sidan kan visas i Läsvy. Klicka på ikonen för att öppna läsvyn där bara text och bilder tillhörande artikeln visas. Du kan justera textens storlek under ovan nämnda Inställningar.

Läsvy i Edge
image-6575

Använd funktionen Läsvy för att presentera artiklar på webben i ett lättläst gränssnitt utan allt runt omkring.

Så ändrar du sökmotor till Google

Edge använder inte förvånande Microsofts egna sökmotor Bing som standard. Bing är på intet sätt en dålig sökmotor, och jag kan rekommendera att du testar den i en vecka för att se hur det funkar. Jag gjorde det för ett tag sedan till systerbloggen TkJ.se och tyckte att Bing fungerade fint.

Men skulle du vilja byta till Google, kan du göra det genom att öppna Inställningar och välja Visa avancerade inställningar. Skrolla sedan ner till Sök i adressfältet med, och i rullgardinsmenyn väljer du Google. Finns inte Google i menyn väljer du <Lägg till> och sedan Google.

Byt till Google i Edge
image-6576

Trivs du inte med Bing som sökmotor kan du välja till att använda Google istället.

Rita på webbsidor – bra för designers

En funktion i Edge, som förmodligen är allra mest intressant för alla som arbetar med webbutveckling, är möjligheten att rita på webbsidor. Det här kan även användas om du vill markera något speciellt på en webbsida och sedan dela resultatet på sociala nätverk, eller melja det.

Klicka på knappen Gör en webbanteckning. Ett verktygsfält öppnas, där du kan välja mellan ett par lika ritverktyg. Det här fungerar allra smidigast om du har en surfplatta eller hybriddator, gärna med penna. Har du en Surface med penna funkar det med andra ord utmärkt.

När du är klar så klickar du på diskettikonen för att spara bilden som till Favoriter eller Läslistan. Du kan också välja att dela webbsidan på sociala nätverk eller mejla den.

Webanteckningar i Edge
image-6577

I Edge kan du enkelt rita på webbsidor för att sedan spara eller skicka resultatet – det här kommer väl till hands för många användare.

Läslistan för att komma ihåg artiklar

Något jag saknat från mina Macar och Apples webbläsare Safari är dess läslista, som synkar mot Safari på iPhone och iPad. Nu har Microsoft lagt in en likadan funktion i Edge. En läslista fungerar ungefär som bokmärken, men syftet är att snabbt kunna spara ner artiklar för att läsa vid senare tillfälle.

För att spara en sida till din läslista klickar du på stjärnan i adressfältet. Här kan du välja att spara länken till dina favoriter eller till läslistan. När du sedan vill nå din läslista klickar du på ikonen Hubben, som ser ut som tre streck. Härifrån når du favoriter och läslistan. Du hittar också historiken över tidigare besökta webbsidor samt dina nedladdningar.

Läslistan i Edge
image-6578

Edge har fått en Läslista som är ett bra sätt att kunna spara ner artiklar som du vill läsa senare.

För dig som är utvecklare…

Slutligen ett tips för dig som bygger webbsidor. Edge innehåller, precis som de flesta stora webbläsare, ett utvecklingsverktyg. Trycker du på [F12] på en webbsida, öppnas ett nytt fönster där du kan granska objekt, CSS-kod och annat. Det här är nödvändigt för att kunna felsöka varför dina webbsidor inte fungerar som de ska.

Jag tänker inte gå in på hur Utvecklingsverktyg fungerar här, eftersom det är överkurs i den här artikeln. Men om du undrar, så vet du nu var funktionen finns någonstans.

Edge Utvecklingsverktyg
image-6579

För dig som bygger webbsidor finns ett bra utvecklingsverktyg.

Du som har uppgraderat till Windows 10, vad tycker du om Windows Edge? Är det en webbläsare som är värdig ersättare för Google Chrome, Firefox eller Internet Explorer?

Läs vidare: En månad med Windows 10: Är det bra eller dåligt?

Taggar: Edge, Windows Edge, Windows 10, Microsoft, webbläsare, browser, Windows (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *