Windows 10

Ändra dina standardprogrammen i Windows 10

När du dubbelklickar på en fil i Windows, kommer den som regel att automatiskt öppnas i något av dina installerade program. Det betyder dock inte att det är det program du själv föredrar. Har du flera program för att exempelvis visa bilder eller spela upp video, är det inte säkert att det är ditt favoritprogram som är satt till standardprogram. Så här ändrar du.

För att ta ett exempel, är en lite irriterande standardinställning i Windows 8 och Windows 10 är att bilder visas i en Windows Store-app. Kör du fortfarande i Windows 8 innebär det att appen körs i fullskärmsläge, medan Windows 10 öppnar appar i egna fönster, men det finns ändå bättre alternativ.

Att filer och dokument öppnas i andra program än ditt personliga favoritval är ett vanligt problem. Det är dock enkelt att fixa med hjälp av programmet Standardappar, som du hittar under Inställningar. Välj Startmenyn -> Inställningar -> Standardappar.

Windows 10 Standardprogram
image-6631

Att ändra standardapplikationer för att öppna filer och dokument i, är enkelt i Windows 10.

På den första skärmen under Standardappar hittar du de vanligaste alternativen; E-post, Kartor, Mediaspelare, Fotovisare, Videospelare och Webbläsare. Klicka bara på programmet under respektive rubrik för att välja något annat.

För att återkoppla till bildvisaren, rekommenderar jag att du byter till Windows fotovisare istället för appen Foton. Nu är det här så klart en smaksak, men jag föredrar den förstnämnda då den är en smula mer funktionsduglig. Vill du ha ett ännu bättre program kan jag tipsa om gratisprogrammet FastStone, som är riktigt snabb.

Windows 10 - Ändra standardprogram
image-6632

Det går även att gå in på specifika filtyper för att bestämma vilka program som ska användas.

Längst ner i fönstret för Standardappar hittar du länkarna Välj standardappar efter filtyp samt Välj standardappar efter protokoll. Dessa kan du använda för att mer noggrant ställa in vilka program som ska användas för specifika filer. Vill du till exempel visa gif-bilder i ett program och jpeg i ett annat, är det under filtyper du ska göra dina ändringar.

Ett annat sätt att ändra standardprogram för olika filtyper, är att högerklicka på en fil – till exempel en film i formatet avi – och välja Öppna med -> Välj en annan app. Här väljer du först vilken app du vill öppna i och om du vill ändra standardinställningen för just den här filtypen kryssar du i rutan Använd alltid denna app.

En månad med Windows 10: Är det bra eller dåligt?

Taggar: standardprogram, standardappar, appar, program, Windows, Windows 10, Windowstips (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *