Windows 8

Den här funktionen gör Windows 8 så bra på surfplattor

Marknaden för surfplattor domineras idag av Android och iOS, medan Windows 8 jämförelsevis har relativt marginella andelar. Men det är knappast någon hemlighet att Microsoft vill locka konsumenter till att köpa surfplattor med Windows 8, inte minst på grund av det nya gränssnittet. Och det finns en funktion som är så bra att den kan vara avgörande i valet…

Om man ställer upp Android, iOS och Windows 8 mot varandra som operativsystem på surfplattor, har de alla sina för- och nackdelar. En funktion som Windows 8 har sticker dock ut ut. Den är lika enkel som briljant, och den kallas för snap.

Med hjälp av snap kan du dela skärmen i två och köra en app i respektive del. Det är riktig multitasking på ett sätt som man tveklöst saknat i både iOS och Android. Samsung har någon liknande funktion i sin Pro-serie av surfplattor, men i iOS lyser möjligheten till bra multitasking med sin frånvaro.

För att testa funktionen behöver du köra en så kallad Windows Store-app – det vill säga en applikation i det nya Windows 8-gränssnittet – i bakgrunden. Du kan dela skärmen mellan en app och hemskärmen, två appar eller en app och det traditionella skrivbordet.

Dela skärmen och “snappa” en app till ena delen

Svep med fingret från vänsterkanten av skärmen in på skärmen och sedan tillbaka till kanten. Nu visas en lista i vänsterkanten över alla appar du kör i bakgrunden.

Windows 8, lista över aktiva applikationer

Du kan nu peka på en av apparna och dra den ut över skärmen. När du håller den över vänster- alternativt högerdelen av skärmen, kommer den att delas med en mittkant. Släpp appen på ena sidan för att köra appen på delad skärm.

Det går också att bara dra från vänsterkanten och då är det den senast använda appen du drar ut. Antingen kan du släppa appen över hela skärmen, eller på ena sidan.

När du väl har lagt två appar jämte varandra kan du justera storleken för respektive app genom att dra i avskiljaren. Om du har uppgradera till Windows 8.1 har du möjlighet att dra avskiljaren mer fritt än i Windows 8.

Många Windows Store-applikationer anpassar sig till hur bred deras yta är. Prova till exempel med apparna för E-post och Kontakter. När du minskar deras bredd till mindre än hälften kommer gränssnittet att anpassas till ett smalare som gör det lättare att använda. Det här gör att du kan köra exempelvis Twitter-appen som en smal spalt jämte det vanliga skrivbordet.

Windows 8, split-screen med Twitter i smalt fönster

Arbeta på surfplattan blir supersmidigt

Den här funktionen är som sagt vid en första anblick rätt enkel. Men när du använder en surfplatta med Windows 8 – om du köpt en hybrid-dator eller en specifik surfplatta – är det här extremt bra.

Det blir enkelt att dra och släppa objekt mellan två appar, eller ha en webbsida eller nyhetsläsare på delad skärm med en editor för dig som bloggar och gör research.

Windows 8, snap-funktion med split-screen

Jag har i många år använt iPad, och det är utan tvekan en väldigt bra surfplatta. Men något jag – och en hel del andra, baserat på vad läsare har sagt – saknat är bättre multitasking. Bara en sådan sak som att enkelt flytta en fil från Dropbox till e-postklienten kan man bara glömma.

Men enligt aktuella rykten verkar Apple har hämtat inspiration från Windows 8, för det sägs att kommande iOS 8 erbjuder möjligheten att köra två applikationer i delad skärm (split-screen).

Taggar: Windows 8, Windows, snap, surfplatta, datorplatta, pekskärm, gränssnitt, multitasking (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *