Windows 8

Så startar du Windows 8.1 till skrivbordet, och återinför startmenyn

När jag pratar med PC-användare är det numera väldigt vanligt att de berättar om sin panik över den nya datorn med Windows 8 eller Windows 8.1 och det nya gränssnittet. Många ilska kommentarer nämns, innan jag försöker lugna dem med att förklara hur man får Windows 8.1 att se ut och fungera ganska exakt som Windows 7 (eller tidigare Windows)…

Jag vet inte hur ofta jag ställs inför en person som har köpt en ny dator med Windows 8.1 och som klagar över att hon eller han inte förstår det nya gränssnittet som “ser ut som på en mobil”.

Även om Windows 8.1 har blivit bättre på att låta dig arbeta i den nya Hemskärmen med mus och tangentbord, har jag full förståelse för användare som i flera år vant sig vid skrivbordet i Windows, för att nu möta något helt annat.

Så jag brukar svara att det här går att fixa. Om du vill arbeta med din nya Windows 8.1-PC med det traditionella skrivbordsgränssnittet, går det att lösa utan några större problem. Följ bara de här stegen, så kommer din dator starta upp till skrivbordet du känner igen och du får även en bra startmeny som också ser ut som den i Windows 7.

Hemskärmen i Windows 8.1

Steg 1: Se till att Windows 8.1 startar till skrivbordet

Som standard startar Windows 8.1 till Hemskärmen, där du har dina appar och annat. Det vill säga det nya gränssnittet. Tryck på [Win]+[D] för att växla mellan Hemskärmen och skrivbordsläget. Väl på skrivbordet högerklickar du på aktivitetsfältet och väljer Egenskaper.

Nu visas fönstret Egenskaper för Aktivitetsfältet och navigering. Klicka upp fliken Navigering. I rutan Startskärmen hittar du en kryssruta vid namn Gå till skrivbordet istället för Start… Kryssa i denna ruta och klicka OK.

Startmeny till Windows 8, gratis program

Steg 2: Fixa en bra startmeny

Bortsett från problemet med Hemskärmen versus skrivbordet, är den största kritiken mot Windows 8 att det inte finns någon vettigt startmeny. I och med Windows 8.1 har Microsoft lagt in en liten klen ursäkt till startmeny, men den räcker inte.

Nu behöver du ladda ner ett riktigt bra och gratis program som heter Start Menu 8. Jag kör detta program på alla min Windows 8/8.1-datorer utan några problem.

Läs mer och ladda ner Start Menu 8.

Skrivbordet i Windows 8.1

Steg 3: Aktivera din nya startmeny

När du laddat ner programmet Start Meny 8 är det bara att köra igång installationen och sedan starta programmet via den ikon som ligger på ditt skrivbord. När du startar programmet kommer det att visa en massa inställningar. Du behöver egentligen bara välja utseende på menyn samt vilken knappikon som ska synas nere till vänster i aktivitetsfältet.

Svårare än så är det inte! Nu kommer ditt Windows 8.1 att boota upp till skrivbordet, och du har en normal startmeny att arbeta med.

Fördelarna jämfört med Windows 7 – vars utseende du nu har – är att Windows 8.1 trots allt är snabbare, stabilare, säkrare och mindre prestandakrävande. Det är i grunden ett riktigt bra operativsystem som fått mycket kritik på grund av ett par små detaljer. Detaljer vi nu rättat till.

Taggar: Windows 8.1, Windows 8, Windows, skrivbordet, startmenyn, Start, gränssnitt (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *