Windows 8

Uppdateringar blir inte lika dryga i Windows 8

Säkerhetsuppdateringar till Windows kommer hela tiden, och det är så klart väldigt bra att ens operativsystem automatiskt håller sig uppdaterat, men popup-rutorna som tjatar om krav på omstart tenderar att dyka upp just när man har en svettig deadline eller har tonvis med dokument uppe. I Windows 8 ska detta bli bättre!

Hur ofta råkar man inte ut för att det plötsligt dyker upp en ilsket gul ruta nere i systemfältet, som meddelar att datorn behöver startas om och att du kan välja att skjuta upp omstarten någon timme? Det är hopplöst irriterande – även om tanken givetvis är god – eftersom de enligt Murphys Lag alltid dyker upp när man som allra mest behöver sin dator.

I och med Windows Vista har operativsystemet, tack vare en funktion vid namn Windows Restart Manager, blivit smartare och kan komma ihåg vilka program och dokument du har haft igång. Det är positivt, och kan jämföras med exempelvis Windows XP som kunde få för sig att fimpa allt (nåja) och bara starta om.

Uppdateringar på olika operativsystem

Bild från Sticky Comics.

Windows 8 ska bli smartare

Microsoft har lagt ner tid på att göra denna process bättre i det kommande Windows 8. Detta framgår av en bloggpost på den officiella utvecklingsbloggen för Windows 8. Målet är att så få säkerhetsuppdateringar som möjligt ska kräva en omstart av datorn. Uppdateringarna ska göras i det tysta och du som användare ska inte behöva besväras av dem.

Det kommer fortfarande att finnas en del uppdateringar som kräver omstart. Handlar det om säkerhetspatchar av viktiga systemfiler som operativsystemet är helt beroende av, måste en omstart göras för att dessa ska kunna förnyas.

Starta om Windows

Att uppdateringar går smärtfritt och utan att påverka användaren, är viktigt. De struliga uppdateringarna på Windows XP, och tidigare versioner av Windows, gjorde att många användare stängde av Windows Automatiska Uppdateringar (Windows Update), något som resulterade i osäkra datorer när allvarliga säkerhetshål uppdagades och började utnyttjas av cyberskurkar.

Idag är det annorlunda. Närmare 90 procent av Windows 7-användarna har Automatiska Uppdateringar inställt på att automatiskt ladda ner och installera uppdateringar. Det har gjort att man inom en veckas tid kan uppdatera nästan samtliga Windows 7-datorer världen över. Men Microsoft statistik pekar på att användare fortfarande irriteras över omstarter.

En omstart på månad (oftast)

I Windows 8 har man minskat antalet omstarter efter säkerhetsuppdateringar. Istället för att kräva en omstart efter varje uppdatering, görs denna enbart när Microsoft släpper sin månatliga “security release” (den andra tisdagen varje månad). Oavsett när under månaderna som sin säkerhetsuppdatering laddas ner och installeras, kommer din dator inte att starta om mer än en gång i månaden.

Det finns dock ett undantag, och det gäller säkerhetsuppdateringar som är kritiska – exempelvis sådana som krävs för att stoppa virus av typen Blaster. Då kommer fortfarande omstart begäras, om det krävs.

Eftersom man i förväg vet om när datorn kommer startas om under månadens gång, framgår detta vid inloggningen på din dator. Då kommer det att synas ett meddelande som exempelvis talar om att “din dator behöver startas om inom två dagar”.

Windows Update i Windows 8

Rent generellt kommer Windows 8 att bli tydligare på att berätta när omstarterna sker, till skillnad mot idag när du bara får information om att omstarten sker strax…

För mer djupgående teknisk förklaring till hur Windows 8 ska hantera säkerhetsuppdateringar, läs Microsofts bloggpost.

Taggar: Windows 8, omstart, restart, reboot, säkerhet, säkerhetsuppdatering, uppdatering, uppgradering, Windows Update (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Uppdateringar blir inte lika dryga i Windows 8

 1. Anders

  Vet inte om det är ett sååå stort problem egentligen. Det är sällan det släpps uppdateringar utanför patch-tisdagen. Och det är inte så svårt att klicka i att man vill skuta på omstarten ngn timme eller annat valfritt.
  Har man inte datorn igång alltid så är det heller inte ngt större problem då installationen sker när man stänger av (och när den sedan startas upp). Kanske ett av dagens I-landsproblem :-).
  Tråkigar är att man inte lyckats få in uppdateringar av tredjepartprogram. DET är efterfrågat kan jag säga och hade löst mycket med opatchade program.
  Linux kan så det borde ha gått att lösa.

  http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.416725/windows-8-kommer-inte-uppdatera-andras-program

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *