Så ger du Windows 7-datorn mer internminne

Tycker du att din dator blir seg när du kör många program samtidigt eller har flera flikar i webbläsaren uppe? Då är det förmodligen dags att installera mer internminne!

Att köpa mer internminne till din dator är som regel relativt enkelt. Men det finns en del att tänka på innan du beställer första bästa minneskretsar på 16 GB… Till att börja med måste du veta vilken typ av minneskretsar som din PC använder, och du bör veta Windows begränsningar.

Om vi börjar med den andra punkten – begränsningarna i Windows – kommer jag att fokusera på Windows 7, eftersom det är det aktuella operativsystemet. Det finns i både 32- och 64-bitarsversioner, vilket syftar på hur mycket minne som kan adresseras.

mer-intern-ram-minne

Ett 32-bitars operativsystem kan i praktiken inte hantera mer än strax under 4 GB internminne. Så installerar du 4 GB eller mer, kommer du ändå inte att få mer än drygt 3 GB. Det beror på att 32-bitars operativsystem helt enkelt inte kan räkna längre än så…

Det finns en teknik som heter PAEPhysical Address Extension – som låter 32-bitarssystem allokera upp till 62 GB minne, men det krävs att operativsystemet har stöd för det. Windows XP hade stöd för PAE, men man tog bort detta i och med Service Pack 2.

Läs vidare: Max minne i Windows 7, 64 bit!

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *