Så tycker användarna om Windows 7

Windows 7 har fått bra kritik av professionella recensenter. Men vad tycker de vanliga användarna som varit tidigt ute och redan kört det nya operativsystemet? Vi frågade ett gäng användare – professionella som amatörer!

Inför lanseringen av Windows 7 var Microsoft tidigt ute med att släppa beta- och RC-versioner av operativsystemet, som vem som helst har kunnat ladda ner. Microsoft var noga med att dessa testversioner skulle vara så stabila som möjligt, vilket har gjort att använda kunnat köra Windows 7 gratis och generellt fått en bra upplevelse.

Den sista testversionen av RC – Release Candidate. En RC-version är så nära en fullversion man kan komma. Det är den sista versionen som testas innan operativsystemet skickas för tryckning och disitribution.

windows 7

Microsoft var ovanligt givmilda när det gäller Windows 7 RC, eftersom det går att köra versionen ända fram till sommaren 2010 utan att behöva uppgradera till betalversionen. Detta har lockat många användare, och det har gjort att Windows 7 har blivit historiens största betatest.

Klart bättre än Vista

Efter det hårt kritiserade Windows Vista var det visserligen många som tvekade att byta, men så här efteråt verkar det som om de flesta är nöjda. Personligen håller jag med alla som har sagt att Windows 7 är det operativsystem som Vista egentligen skulle ha blivit. Windows 7 är den riktiga uppföljaren till Windows XP.

Fotografen Magnus Svensson, som finns på bloggen mazstudios.blogg.se, har kört Windows XP sedan starten. Han har provat Vista ett par gånger men har inte blivit tillräckligt nöjd för att stanna kvar. Nu har Magnus Svensson installerat Windows 7 och gillar vad Microsoft gjort.

– Som alla säger, det känns som det är vad Vista borde varit, sammanfattar Magnus Svensson.

En del småsaker påpekar dock Svensson, och det är att vissa detaljer är annorlunda jämfört med vad man är van vid i Windows XP. Den här datorn har till exempel försvunnit och istället arbetar man med Bibliotek, där ens privata filer ligger. Efter en stunds letande på webben hittade Svensson en lösning för att få Windows 7 att fungera som XP på detta plan.

Startmenyns nya utformning är han inte heller speciellt nöjd med, utan tycker att det var bättre i Windows XP. Detta är något jag själv tänkte på när jag började köra Windows 7, men efter ett tag har jag vant mig och nu gillar jag upplägget. Det går till exempel väldigt smidigt att starta program genom att öppna Startmenyn och börja skriva in programmets namn i Kör-fältet.

– Kör 64-bit nu så nu kan jag nyttja alla GB jag har i den nya burken, fortsätter Magnus Svensson. Photoshop har aldrig mått så bra som nu. Systemet går smidigt, har inte stött på något problem alls med drivrutiner för 64-bit. Allt flyter på. Jag tycker helt enkelt det är på sin plats med en high five.

En annan läsare som inte gillade Windows Vista, men som fastnad för det nya operativsystemet, är Lennart Hjalmarsson.

– Jag var ganska skeptiskt när jag kastade ut Vista, som jag i och för sig inte trivdes med, och installerade 7:an, berättar Lennart Hjalmarsson och förklarar att han hade lite problem med drivrutiner och äldre program efter installationen.

– Nu efter en längre tids användande skulle jag aldrig vilja gå tillbaka till någon av de tidigare versionerna, säger Hjalmarsson. Jag tänker absolut ersätta min Evolution copy med en köpversion. Bra jobbat Microsoft.

3 Replies to “Så tycker användarna om Windows 7”

 1. Pingback: TechSpot.se | Windows 7 skapar turbulens - TechSpot.se

 2. Aemony: Nä, Startmenyn har förändrats en del sedan Vista. Till exempel att du kan öppna de senaste aktiva dokumenten i respektive program direkt från startmenyn. Sökmotorn är mycket mycket snabbare (även om funktionen är ungefär densamma, bortsett från att Seven även söker på nätverket). För att ta något exempel. :-)

  Sedan jämför Svensson XP och 7:an – om funktionerna har funnits i Vista är oväsentligt i en sådan jämförelse.

  Du har rätt i att många glömmer att en hel del nyheter faktiskt kom redan i Vista.

 3. “En del småsaker påpekar dock Svensson, och det är att vissa detaljer är annorlunda jämfört med vad man är van vid i Windows XP. Den här datorn har till exempel försvunnit och istället arbetar man med Bibliotek, där ens privata filer ligger. Efter en stunds letande på webben hittade Svensson en lösning för att få Windows 7 att fungera som XP på detta plan.”

  Kan du elaborera lite till? Menar han att Mina Dokument-länken i den här datorn har försvunnit eller? Annars är han ju helt ute och cyklar :3

  Och vad är nytt med startmenyn sedan Vista? Vistas fungerade ju exakt likadant, så om man har något emot Windows 7s så klaga på Vista, och inte på någonting som har funnits i flera år numera.

  Det genomgående för alla som klagar på Windows 7 verkar vara att de aldrig har suttit en längre tid med Vista, och därför tror att många finesser i sjuan är nya, vilket de knappast är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*