Säkerhet

Så skannar du en fil efter virus med över 30 antivirus

Ibland laddar man ner filer som man är osäker på huruvida de verkligen är fria från trojaner och virus. Det kan vara exempelvis videocodecs, eftersom virusmakare ofta använder fejkade populära videocodecs för att sprida farlig kod. Ett enda antivirus kan missa saker, så varför inte testa i över 30 antivirus samtidigt?

Ett vanligt sätt att sprida virus och trojaner på, är att infektera populära program och sprida dem via torrent-sajter eller mindre nogräknade nerladdningssidor. Codecs av olika slag är en sådan typ av program.

Några andra, som däremot inte är lagliga men tydligen populära, är program som genererar serialcodes (koder för kommersiella program) eller cracks (som knäcker kopieringsskyddet på kommersiella program). Den här typen av program är naturligtvis inte legalt att ladda ner, och just eftersom de rör sig i Internets gråzoner är de inte sällan infekterade av farlig kod.

Du må ha ett riktigt bra antivirus installerat på din dator, men även det bästa kan missa en del. Inget antivirus identifierar all farlig kod. Därför är det en bra idé att köra program och filer du har laddat ner genom en onlineskanner.

Skanna fil efter virus

Det finns flera skannrar, varav två kända är VirusTotal och Metascan Online. Bägge två går ut på att du laddar upp en fil, och får den kontrollerad av 43 respektive 31 olika antivirusprogram. VirusTotal klarar av filer på maximalt 32 MB och Metascan på 40 MB.

För att få reda på om något antivirus identifierar farlig kod i ett program du har laddat ner, skicka helt enkelt upp filen till VirusTotal eller Metascan Online och låt dem skanna filen.

Sök fil efter virus

Efter en skanning, som kan ta några minuter, får du upp en lista över hur de olika antivirusprogrammen reagerade på filen. Värt att poängtera är att, precis som om antivirus kan missa farlig kod, kan de ibland säga sig hitta farlig kod i legitima filer. En varning betyder därför inte att filen nödvändigtvis är farlig.

Taggar: virus, trojan, säkerhet, antivirus, virusskanner, virusscanner, VirusTotal, Metascan Online (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *